Rajčata 2024



Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3252) - 61.48 (?)
15.1.2024 18:40

Mezi květenstvími jak na hlavním stonku tak i na zálistcích jsou vždy tři listy.

           Vladimír

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3252) - 61.48 (?), 5.1.2024 14:58

Počkám si na to až to ověříš.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2781) - 208.138 (?), 14.1.2024 16:46

Tak zatím ověřuji ty rozpaly mezi vijany. Na hlavních stoncích to je opravdu po 3 listech, ale všechny druhotné výhony mají nejdřív 4 listy a pak teprve květy, tedy zatím jen poupata. Mohlo by to být ovlivněno podmínkami?

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3252) - 61.48 (?), 15.1.2024 18:40

Mezi květenstvími jak na hlavním stonku tak i na zálistcích jsou vždy tři listy.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2781) - 208.138 (?), 15.1.2024 20:01

Vladimíre, na těch mých nejsou. Tedy u těch prvních vijanů na zálistku. Všude tam mám pod ním 4 a opravdu ještě do 4 počítat umím. Zatím nemám na zálistcích víc než jedno květenství. Předpokládám, že mezi prvním a druhým bude už rozpal jen 3 listy. Přičítám to tomu, že zálistky při tom, jak jsou stíněny, se přeci jen trochu vytahují a rostou rychleji. Ale to je jen moje teorie. Za fakta ale ručím.

A jak jsi to říkal s těmi silnými zálistky? Nad 11. listem? 2 Bejbina mají ten zálistek těsně pod prvním květenstvím, ale třetí Bejbino 3 listy pod (to ale má hned nad zálistkem to "falešné květenství", které se nerozvíjí). Jedna Startka až 3 listy nad. Ty ostatní dvě přesně jako Bejbino. Tam ale je možné, že jsem jí ten "správný" zálistek vyštípl.

Není to zase až tak důležité, takže není třeba se o tom pohádat do krve.winkNení co dělat, tak počítám listy.laughUž aby bylo alespoň předjaří.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3252) - 61.48 (?), 15.1.2024 20:31

"Za každým listem je vždy zálistek a na tom opět po třech listech květenství."

Napsal jsem to, co je uvedeno nahoře. Asi jsem to dost nešťastně formuloval, protože jsem tím myslel, že mezi květenstvími jsou vždy tři listy. O tom, kolik listů je mezi hlavním stonkem a prvním květenstvím na zálistku jsem nepsal, protože to ani nevím. Pěstuji na jeden výhon a zálistky pravidelně vyštipuji a to kolik listů tam je, mne nezajímá.

Nevzpomínám si, že jsem někdy psal, že nějaký silný zálistek je nad jedenáctým listem. Můžeš mně to připomenout. Nad jedenáctým listem je první květenství. Může se stát, že při nějakých nevhodných podmínkách bude později, ale nikdy dříve (u tyčkových). Jinak je faktem, že zálistek pod květenstvím roste nejvíce a proto ho ihned vyštipuji.

           Vladimír

Je dobře, že to sleduješ a dáváš zprávy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2781) - 208.138 (?), 16.1.2024 15:12

Vladimíre, pokud si dobře pamatuju, psal i PP, že podle Tvé rady nechává ten druhý fazoch. A myslím, že to bylo číslo 11. Což mé počty více-méně potvrzují. To, že existuje u tyčkových nějaké pravidlo růstu, je nepochybné. Ale nejsou asi vyloučené i výjimky, pravděpodobně způsobené podmínkami.

No, já se vzhledem k omezené výšce prostoru rozhodl jet je na dva fazochy. Nakonec to dělám i na zahradě. Tedy snažím se. Někdy mi to přeroste přes hlavu.frownAle letos to tady doma fakt hlídám. A je to na nich znát. A jak říkáš, jedna fotka je lepší než Dumasův román, takže ji posílám. Nalevo je Bejbino, ten výhon je těsně pod prvním květenstvím. U Startky napravo je ale mnohem výš (což ale může být moje práce - a také nejspíš je, je tam vidět, že pod květenstvím byl uštípnut silný výhon). U Bejbina je krásně silný, u Startky o dost slabší. U Bejbina už má dva vijany (jeden už kvete), u Startky pouze jeden a mrňavá poupata.

Milan

A dodatek: ano, mezi tím prvním a druhým květenstvím na Bejbinu jsou 3 listy. Takže to Bejbino má v tomhle momentě už 6 vijanů: 4 na hlavním stonku a 2 na vedlejším. Výška je 70 cm nad úrovní půdy. Po snížení úrovně o výšku květináče pod úroveň parapetu ještě zbyde 80 - 90 cm a pak ho "zaseknu". Počítám, že to dopracuje tak na 8 či 9 hroznů. Ta moje tvrdohlavost s pěstováním tyčkových doma se najednou nejeví tak úplně bláznivá. Chce to jen hledat a najít ten správný způsob.

16.1. Druhé výhony, Bejbino a Start
16.1. Druhé výhony, Bejbino a Start
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2781) - 208.138 (?), 7.1.2024 19:01

Tak jsem dnes kouknul na své záznamy, kde mám plán, že budu vybírat jen ty nejsilnější a budu jich nakonec mít jen 8 (psal jsem o tom i tady). Ale také tam o tom byly pochybnosti. Chachá. Ani náhodou jsem nenašel tu bezcitnost vyřadit slabší kusy. Takže všechno, co vyklíčilo (16), dostalo stejnou péči a roste. Pokud by měly zahynout, nebude to mou rukou. Díky tomu počtu se musí všechny poněkud uskrovnit s nároky na prostor, protože jsem je dokázal vměstnat (byť jen dočasně - s reorganizací počítám do 14 dnů) za jedno okno (přímo na okně jsou jen 2, a to co nejdál od něj. Už v minulosti jsem si všiml, že přímo na okně se jim daří hůř, pravděpodobně kvůli tomu "mikroklimatu".) Současný stav kvetení: na osmi z nich (tyčkových a Sofiích) jsou už plně vyvinuté květy. Keříčkové (kromě Sofií) kupodivu poněkud zaostávají. A teď jsem na té nejvyvinutější Startce objevil i špendlíkovou hlavičku prvního plodíku.smiley

Takhle to vypadá při vypnutém osvětlení. Džungle, co? Ale zatím se nezdá, že by jim to nějak vadilo. I to uvadání spodních listů téměř úplně zmizelo. Pravidelně hlídám, aby zdroje světla byly tak mezi 5 až 25 cm od rostlin. Proto ten systém na drátech. A proto ty "šikmice". Porovnával jsem s fotkami z minulých let, letos jsou naprosto nejdál. Je to nádherné dobrodružství. Kam se hrabe televize.

Že bych se přeci jen něco přiučil?wink

Milan 

7.1.24 Celkový pohled na 16 rostlin
7.1.24 Celkový pohled na 16 rostlin
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1771) - 168.103 (?), 7.1.2024 19:35

Dobrá práce, Milane, rajčatům se u Tebe opravdu daří.yesProstě máš doma takové zajímavé netradiční plodící pokojovky.wink. Určitě nám ukaž první sklizeň. Já jsem o poznání pozadu, ale před týdnem jsem přihnojil draslíkem s fosforem a doslova to ty rostlinky nakoplo. V současnosti mají asi 10cm, což mi za měsíc a půl od výsevu do zeminy nepřipadá špatné u rostlin, které v době plné plodnosti nebudou mít víc, než půl metru. V 2 kelímcích vedle jsou asi 2 týdny staré CC.Walter

balkonovky Aztek
balkonovky Aztek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2781) - 208.138 (?), 7.1.2024 20:33

Waltře, oba ty prvky jsou základ úspěchu. "Nepřipadá mi to špatné" je understatement desetiletí. Vypadají ve skvělé formě. Dneska, ještě před příspěvkem, jsem koukal na Tvou poslední fotku (myslím, že byla z po 5 týdnech od vysetí) a říkal si "to je vono". Dovolím si hrát roli kuřete, které radí zkušenému kohoutovi: klidně přidej v zálivce i něco málo P a K těm CC. Budou mít bytelné kořeny.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3252) - 61.48 (?), 9.1.2024 11:26

Od té doby co jsem začal doma předpěstovávat sazenice rajčat pro moje pařeniště, tak jsem začal průběžně kontrolovat jak rychlý růst tyto sazenice mají a kdy nasadí květenství, vykvetou a nasadí malé plody. Většinou jsem skončil v momentě, když jsem sazenice vysadil do pařeniště na zahradě. U každé sazenice jsem si vedl údaje v grafické podobě a pro přiblížení přidávám dnešní fotku Gold Nugget, které jako první nasazuje na kvetení za jedenáctým listem. Nedělal jsem to jen z praktických důvodů, ale byla a je to pro mě zábava, nesrovnatelně lepší než třeba TV s jejich ubohými programy.

           Vladimír

První náznak květenství na Gold Nugget
První náznak květenství na Gold Nugget
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika