Rajčata 2023

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6675) - 9.142 (?)
23.10.2023 9:48

Postřehy (u rajčat) nemám, protože na okraji záhonu jsme museli nasázet macešky a nemůžu kořeny vyrývat.  Tak jsem to u země ustříhal a vytahám to zjara. Ale mám postřeh u mečíků, ty jsme sázeli vrtákem, já jsem vrtal a babička sázela. Šlo to výtečně, bez námahy a hlavně mečíky se nevyvracely, protože byly dostatečně hluboko.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3382) - 60.118 (?), 22.10.2023 8:05

Taky nepotřebuji falšovat datum na fotkách.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3253) - 208.138 (?), 22.10.2023 10:16

A jak to vypadá u Tebe? Spálil je mráz nebo už jsi je po otrhání povytahoval?

Já je tam vždycky nechávám, abych jim dopřál radost ze života.laugh Někdy ještě něco udělají. Teď je teplo, ale příští týden má přijít ochlazení, takže ani přes den nemá být přes 10°C a i když v noci nemá mrznout, to už je málo. Tady dole na balkónech ještě stále rostou a červenají, pomaličku, ale přece.

Milan

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6675) - 9.142 (?), 22.10.2023 12:15

Rajčata už mám týden zlikvidovaná, už je přešel mráz. Zlikvidoval jsem i papriky ve skleníku. Stejně teď už je krátký den a celkově chladno, rostliny nemají výkon. Je zbytečné odsouvat si tu práci na pozdější dobu.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3382) - 60.118 (?), 22.10.2023 12:29

Je úplně zbytečné nechávat rajčata venku, pokud nejsou alespoň po část dne teploty nad 18 °C. Při nižších teplotách než 18 °C se netvoří lycopren, takže rajčata nezčervenají. Já mám všechno sklizeno v boudě a jen dle potřeby je nosím domů aby tam dozrály (některé jsou už zralé v boudě, ale nejsem schopen všechno spotřebovat). Jsem rád, že už mám sklizeno, všechny spirály uloženy stejně jako ty černé tkané. Musím ještě shrábnout ta spadlá, vyčistit plochu od plevele, dát tam cererit a dřevěný popel, navézt kompost (práce pro syna), rozhrnu to já. Potom už jen počkám až to syn zryje na hrubo. Na mne čeká ještě shrabat listí z ořechů a dotáhnout to těch sto padesát metrů k bráně a čekat na další svoz bio odpadu. Zatím listí nepadá, potřebuji aby spadlo co nejdříve, abych to zvládl, příští svoz je 4.11. a poslední 18.11. Když zvládnu to listí, tak se mně bude jistě lépe spát.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3253) - 208.138 (?), 22.10.2023 22:11

Vladimíre, já je tam nechávám ne aby mi uzrála či jen začervenala na rostlinách, ale aby, pokud budou vhodné klimatické podmínky, rostla ta malá zelená, již opylená. A to se viditelně děje, dnes jsem tam byl. Měl jsem z pekla štěstí, že je mráz nepoškodil ani v nejmenším, ačkoliv soused říkal, že mu mírně zamrzlo přední sklo auta. Ty dostatečně velké zeleňáky pak před další hrozbou mrazu ještě otrhám a dám do interiéru. Tam mi každý rok část dozraje (část přirozeně zplesniví, shnije či seschne), a to i při o dost nižších stabilních teplotách než 18°C. Lykopen se tedy prokazatelně tvoří. Doma je skladuju v teplotě kolem 12 stupňů. A 18°C se jich nikdy ani nedotkne. Tímhle způsobem pak mohu mít červená rajčata třeba i v březnu. Dělám to tak léta a vždycky to dopadne podobně, tedy pokud je nenechám zmrznout v chalupě. Což se mi stalo.

Chápu, že většina zahrádkářů po otrhání plodů hned rostliny vytáhne ze země. Na těch záhonech čeká ještě kupa práce, ale já si plním svůj sen mít svoje červená rajčata (syrová) po 12 měsíců v roce. Proto mám dvě generace na zahradě (řízky) a proto je i pěstuju přes zimu za oknem.wink Ta uvnitř dozrávající už pak jsou horší chuti, ale stále rajčatová a jako salát lepší než supermarketový polystyrén. Čímž ale nemyslím skleníková cherry za 60 Kč 200 gramů (Nelinka, Strabena, Hranáček a další). Ta bývají výborná.

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3253) - 208.138 (?), 22.10.2023 22:58

Moje papriky na balkónech, tady dole v Ústí, stále ještě červenají. Letos mám od Míry spíš ty teplomilné, tak jim dopřávám co nejdelší čas. Zatím dobrý a možná je před ochlazením i přikryju. Těch zelených je tam ještě dost, aby to stálo za to.

No, někdo se má, že mu rajčata nepraskají a druhý má zas kliku, že mu nezmrznou, i když je pod nulou téměř po celé republice. Nedokážu to vysvětlit jinak než naprosto náhodnou fluktuací. Už jsem to jednou takhle měl: trhal jsem snad už dokonce v září, mráz mi je nespálil a pak vlastně ještě několik týdnů rostly.

No jasně, já tu všechnu práci budu muset stihnout nejspíš zase až na jaře jako letos. Počítal jsem s tím, že občas se vyskytne v zimě vlídnější den na práci, ale jak učím (3 dny v týdnu), tak se mi Matka Příroda nikdy netrefila do volného dne. Ale více-méně jsem to nakonec stihnul, i když s bolavými zády a odřenýma ušima. Ty podzimní a zimní dny jsou moc krátký!

PePé, jak hodnotíte tu výsadbu rajčat svisle za pomoci vrtáku? Chystám se popsat svůj "hloubkový experiment" a jeho výsledky. Ale budu muset vydolovat celé kořenové části, abych viděl, jak se rozvinuly. Máte k tomu nějaké postřehy? Díky.

Milan

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6675) - 9.142 (?), 23.10.2023 9:48

Postřehy (u rajčat) nemám, protože na okraji záhonu jsme museli nasázet macešky a nemůžu kořeny vyrývat.  Tak jsem to u země ustříhal a vytahám to zjara. Ale mám postřeh u mečíků, ty jsme sázeli vrtákem, já jsem vrtal a babička sázela. Šlo to výtečně, bez námahy a hlavně mečíky se nevyvracely, protože byly dostatečně hluboko.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3253) - 208.138 (?), 23.10.2023 20:54

Mám s tím hodnocením tedy počkat do jara? Upřímně řečeno, moc se do něj neženu, schytám asi zase tsunami nevole.

Jak hluboko jste ty mečíky vrtali?

A ano, taky jsem propadl té jednoduchosti a produktivitě ve srovnání s rýčem a lopatou.

Milan

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6675) - 9.142 (?), 24.10.2023 8:20

Je to přece vaše hodnocení, vaše rozhodnutí. Podstatné pro mně je, že je to rychlé a bez námahy. Hlodat nějakou rýhu se mi nechce. Hloubku vrtání mečíků odhaduju asi na 15 cm, něco se sesype do díry.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3253) - 208.138 (?), 24.10.2023 18:58

Jasně, já vím.

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty