Rajčata 2021

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3366) - 63.96 (?) 
27.5.2021 16:23

Staré české přísloví říká. Studený máj v stodole ráj. Asi bude hodně obilí, trávy a podobně. Ale já nepěstuji obilí, ale rajčata. A těm to chladné počasí nesvědčí. Vysadil jsem je 9. května a zatím se moc neohřály. Přesto stále pomalu rostou a těší se stejně jako já na teplo, které teď má přijít. Pak je třeba i přikrmím nějakým hnojivem. Na prvním obrázku je skupina testovaných odrůd odolných vůči listovým chorobám (i plísni bramborové) na druhých dvou moje oblíbeé španělské bifteky.

Vladimír

Teploty v květnu
Teploty v květnu
Test odolných rajčat
Test odolných rajčat
Moje oblíbené španělské bifteky
Moje oblíbené španělské bifteky
Další španěláci
Další španěláci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 28.103 (?), 27.5.2021 16:44

Tady na severu má být příští týden o 5C průměrně více. Tak to se těším =)

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 79.141 (?), 28.5.2021 13:07

Nejlépe ještě vypadají ty odolní indiáni, ale je to spíše smutné pokoukání, tak snad, až se oteplí, dojde k rychlému vzpamatování.

U nás rajčata venku nedozrajou, nebo je skosí dříve plíseň bramborová. Dám jednu fotku v dramatickém podání z webkamery humlnet.cz a jak vidíte zbytky sněhu na horách ještě nedává šanci na úspěšné pěstění. Další foto je ze skleníku a šeřík ještě schovává poupata. V pozadí česnek, z kterého i přes deštivé počasí jsem překvapen. Foceno před pár minutami.

Nebýt skleníku...květináče pro sestru do paneláku
Nebýt skleníku...květináče pro sestru do paneláku
a zase prší
a zase prší
fotopast pro časosběrné vide
fotopast pro časosběrné vide

host - 28.103 (?), 28.5.2021 13:20

Moje rajčata ve foliáčku jsou proti vašem chcípačci =/.

host - 45.155 (?), 28.5.2021 14:06

Obo jak máte ve skleníku nahoře upevněné ty špagáty k rajčatům? Mohl by jste to vyfotit? Díky.

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 79.141 (?), 28.5.2021 14:59

V minulosti jsem mněl uzle, jako v oranžových špágátech a rajčata okurky provlékaly mezi uzly. Postupně se zjistilo, že stačí rostliny pouze obtáčet jedním směrem okolo špagátu (ty bílé jsou hodně silné a pocházejí z uzavírání bibbagu) a uzle podporují udržení rostlin, zvláště okurek. Jak vidno, máme uzle již jen někde, ale jsou lepší. Někdy (jednou za rok) se rajče, či okurka neudrží a sjede. Velice dobře se likvidují rostliny, protože jen zatáhnete nahoře za špagát a rostlina je i s drátem v zemi volná. Provlékání byl opruz na likvidaci rostlin. Dole je drát cca 40cm s háčkem. Jde zapíchnout dobře, protože mám cca 50cm kvalitní kompostovou hlínu, pravidelně hnojenou.

Hezký den.

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 79.141 (?), 28.5.2021 15:48

Hm, nyní mě asi napadl ten dotaz. Skleník je cca 45 let starý (konstrukce 3 až 5mm železo vše přivařené a železobetonový základ). Ty nosné dráty (jedno je nosné lano ze samonosného kabelu potažený gumou a další 3 jsou z drátu na ploty potažené plastem) na špagáty mám vyšponované něco na způsob napínáku na nosné kabelové lano. Můžu to našponovat jak chci a konstrukce se mi nehne.

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 79.141 (?), 30.5.2021 21:02

Nyní jsem se rozhodl, že přes léto udělám nový makroloník (budu psát skleník).

Bude mít atypické rozměry a to vlastně po délce a šířce záhonu tzn. 1m x 10m a výšku udělám cca 1,5m. Nyní řeknu důvod a zajímá mě názor, zda by jste do toho šli. Před cca 10 lety nám dělali přípojku horkovodu do baráku a když koncem zimy vidím, jak je ten záhon bez sněhu a ostatní záhony mají třeba ještě 10cm sněhu, tak je mi to líto a rozhodl jsem se, že si udělám lehce vytápěný skleníček. Tehdy jsem kvůli tomu otočil záhony o 90 stupňů s tím, že udělám skleník v jednom záhonu, ale... znáte to.

Bude na papriky, melouny, ale i nějakou zeleninu přirychlím a z jara by se tam mohlo dařit sadbě. Odhaduji, že by tam mohlo být o 5 st tepleji, než v nevytápěném skleníku. Izolace je novější a mají asi lepší účinnost, než za totáče, ale i tak by to mohlo být dobré.

Za investici to stojí ne?

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 30.5.2021 21:36

Obo, určitě je výborný nápad využít teplo z přívodu horkovodu, takové štěstí nemá každý. Délka skleníku dobrá, ale šířka a výška mi přijdou nedostatečné. Jak budete vnitřek obhospodařovat? Výška by byla vhodná min, 1,8 m a šířka min. 1,5 m, což je při klasickém chodníku uprastřed už docela na hraně. Mirek

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 79.141 (?), 30.5.2021 22:19

Skleník jeden mám 3*5m. Toto by byl něco na způsob - video, nebo video, protože mám cca 1m široké záhony ohraničené betonovými chodníčky. Hledám nějakou fotku pruhu od horkovodu a zatím nenašel. Začínám se na to těšit po letošním jaru.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz