Rajčata 2021

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?)
30.5.2021 21:36

Obo, určitě je výborný nápad využít teplo z přívodu horkovodu, takové štěstí nemá každý. Délka skleníku dobrá, ale šířka a výška mi přijdou nedostatečné. Jak budete vnitřek obhospodařovat? Výška by byla vhodná min, 1,8 m a šířka min. 1,5 m, což je při klasickém chodníku uprastřed už docela na hraně. Mirek

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3380) - 63.96 (?), 27.5.2021 16:23

Staré české přísloví říká. Studený máj v stodole ráj. Asi bude hodně obilí, trávy a podobně. Ale já nepěstuji obilí, ale rajčata. A těm to chladné počasí nesvědčí. Vysadil jsem je 9. května a zatím se moc neohřály. Přesto stále pomalu rostou a těší se stejně jako já na teplo, které teď má přijít. Pak je třeba i přikrmím nějakým hnojivem. Na prvním obrázku je skupina testovaných odrůd odolných vůči listovým chorobám (i plísni bramborové) na druhých dvou moje oblíbeé španělské bifteky.

Vladimír

Teploty v květnu
Teploty v květnu
Test odolných rajčat
Test odolných rajčat
Moje oblíbené španělské bifteky
Moje oblíbené španělské bifteky
Další španěláci
Další španěláci

host - 28.103 (?), 27.5.2021 16:44

Tady na severu má být příští týden o 5C průměrně více. Tak to se těším =)

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 79.141 (?), 28.5.2021 13:07

Nejlépe ještě vypadají ty odolní indiáni, ale je to spíše smutné pokoukání, tak snad, až se oteplí, dojde k rychlému vzpamatování.

U nás rajčata venku nedozrajou, nebo je skosí dříve plíseň bramborová. Dám jednu fotku v dramatickém podání z webkamery humlnet.cz a jak vidíte zbytky sněhu na horách ještě nedává šanci na úspěšné pěstění. Další foto je ze skleníku a šeřík ještě schovává poupata. V pozadí česnek, z kterého i přes deštivé počasí jsem překvapen. Foceno před pár minutami.

Nebýt skleníku...květináče pro sestru do paneláku
Nebýt skleníku...květináče pro sestru do paneláku
a zase prší
a zase prší
fotopast pro časosběrné vide
fotopast pro časosběrné vide

host - 28.103 (?), 28.5.2021 13:20

Moje rajčata ve foliáčku jsou proti vašem chcípačci =/.

host - 45.155 (?), 28.5.2021 14:06

Obo jak máte ve skleníku nahoře upevněné ty špagáty k rajčatům? Mohl by jste to vyfotit? Díky.

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 79.141 (?), 28.5.2021 14:59

V minulosti jsem mněl uzle, jako v oranžových špágátech a rajčata okurky provlékaly mezi uzly. Postupně se zjistilo, že stačí rostliny pouze obtáčet jedním směrem okolo špagátu (ty bílé jsou hodně silné a pocházejí z uzavírání bibbagu) a uzle podporují udržení rostlin, zvláště okurek. Jak vidno, máme uzle již jen někde, ale jsou lepší. Někdy (jednou za rok) se rajče, či okurka neudrží a sjede. Velice dobře se likvidují rostliny, protože jen zatáhnete nahoře za špagát a rostlina je i s drátem v zemi volná. Provlékání byl opruz na likvidaci rostlin. Dole je drát cca 40cm s háčkem. Jde zapíchnout dobře, protože mám cca 50cm kvalitní kompostovou hlínu, pravidelně hnojenou.

Hezký den.

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 79.141 (?), 28.5.2021 15:48

Hm, nyní mě asi napadl ten dotaz. Skleník je cca 45 let starý (konstrukce 3 až 5mm železo vše přivařené a železobetonový základ). Ty nosné dráty (jedno je nosné lano ze samonosného kabelu potažený gumou a další 3 jsou z drátu na ploty potažené plastem) na špagáty mám vyšponované něco na způsob napínáku na nosné kabelové lano. Můžu to našponovat jak chci a konstrukce se mi nehne.

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 79.141 (?), 30.5.2021 21:02

Nyní jsem se rozhodl, že přes léto udělám nový makroloník (budu psát skleník).

Bude mít atypické rozměry a to vlastně po délce a šířce záhonu tzn. 1m x 10m a výšku udělám cca 1,5m. Nyní řeknu důvod a zajímá mě názor, zda by jste do toho šli. Před cca 10 lety nám dělali přípojku horkovodu do baráku a když koncem zimy vidím, jak je ten záhon bez sněhu a ostatní záhony mají třeba ještě 10cm sněhu, tak je mi to líto a rozhodl jsem se, že si udělám lehce vytápěný skleníček. Tehdy jsem kvůli tomu otočil záhony o 90 stupňů s tím, že udělám skleník v jednom záhonu, ale... znáte to.

Bude na papriky, melouny, ale i nějakou zeleninu přirychlím a z jara by se tam mohlo dařit sadbě. Odhaduji, že by tam mohlo být o 5 st tepleji, než v nevytápěném skleníku. Izolace je novější a mají asi lepší účinnost, než za totáče, ale i tak by to mohlo být dobré.

Za investici to stojí ne?

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 30.5.2021 21:36

Obo, určitě je výborný nápad využít teplo z přívodu horkovodu, takové štěstí nemá každý. Délka skleníku dobrá, ale šířka a výška mi přijdou nedostatečné. Jak budete vnitřek obhospodařovat? Výška by byla vhodná min, 1,8 m a šířka min. 1,5 m, což je při klasickém chodníku uprastřed už docela na hraně. Mirek

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 79.141 (?), 30.5.2021 22:19

Skleník jeden mám 3*5m. Toto by byl něco na způsob - video, nebo video, protože mám cca 1m široké záhony ohraničené betonovými chodníčky. Hledám nějakou fotku pruhu od horkovodu a zatím nenašel. Začínám se na to těšit po letošním jaru.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz