Rajčata 2021
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 61.80 (?), 25.2.2021 17:03
Evi, ty jsi odborník na rajčata a máš na Facebooku a i na ostatních webech vysoký kredit, asi největší ze všech nás rajčatářů. Myslím si, že by bylo škoda, aby se potom někdo odkazoval na tebe pokud jde o to DTM i když DTM je okrajová záležitost u nás zatím málo používaná. Díky, že jsi to upřesnila. Nerad bych v budoucnosti diskutoval s někým, kdo by se odkazoval na ten tvůj příspěvek, asi bych neměl velkou naději. Ještě jednou díky.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (749) - 157.50 (?), 25.2.2021 22:28
Vladimíre, ďakujem za polichotenie, ale mám sa ešte čo učiť od teba, určite si oveľa skúsenejší, pestujem síce rajčiny okolo 40 rokov, ale iba posledných 11-12 rokov rozširujem sortiment hlavne starších heirloom a ich pestovanie je mojim hlavným hobby.Za tých poslednch pár rokov si mi vždy dobre poradil a pomohol aj so zháňaní semien. Dosť vynikajúcich odrôd mám práve od teba.Teším sa na ďalšiu spoluprácu.
Eva T
|
|
 |
|
 |
 |
|
zdenekfm - (29) - 35.215 (?), 23.2.2021 2:46
Tak já vyšetřil na zahrádce místo na 41 rostlinek + 7 na balkóně a budou to:
Start F1 5x, Bejbino F1 5x, Sanka 5+2, Olya F1 4x, Chocolate fingers F1 4x, Mongolian Dwar 2+2, Black Moor 2+1, Favourite holiday 2+1, Marmande 2+1, Brunito F1 2x, CRIMSON CRUSH F1 2x, COCKTAIL CRUSH F1 2x, MOUNTAIN MAGIC F1 2x, CONSUELO F1 2x.
Vysévat budu 28. února do praktických a levných mini pařenišť 4x6 rostlinek z Lídlu (právě jsou v akci 4 ks za 169 Kč). Sazenice hodlám udržet do výsadby na jihozápadním parapetu v 48 květináčcích 10x10x9 cm o 0,59 l. Budu přisvětlovat šesti růstovými LED žárovkami 10W.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (749) - 157.50 (?), 23.2.2021 23:22
Pridávam link na databázu, kde je spústa odrôd rajčín ale aj Jabloní, hrušiek, uhoriek a veľa rôznych rád.
E. T.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3242) - 6.138 (?), 24.2.2021 12:17
Zdenku, řekl bych, že Váš plán je fajn. Z loňské zkušenosti bych ale dal víc protiplísňáků. Měl jsem jich loni 13 ze 48 a k tome ještě 4 řízky a ke konci sezóny jsem litoval, že jsem jich nedal alespoň 20. Letos dávám 20 sazenic (nepočítám ty poprvé testované) a budu ještě i řízkovat. Ne, že bych trpěl nedostatkem rajčat od září, ale víc by bývalo líp.
Máte tušení, jakou svítivost a barvu světla mají ty LED žárovky? Nebo jsou červenomodré?
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
zdenekfm - (29) - 35.215 (?), 26.2.2021 3:09
Dal bych více protiplísňových, budu je ale letos pěstovat poprvé a rád bych vyzkoušel i něco jiného. Ze Startů a Bejbin nespustím a zahrada není nafukovací. Loni mi to s plísní díky preventivním postřikům vyšlo a letos věřím v horké léto . Navíc CRIMSON CRUSH pěstovali dva sousedé v těsné blízkosti a jeden, nevím proč, měl výnosy žalostné.
LED žárovky se skládají z 15 červených, 7 modrých, 2 bílých, 2 teplých bílých, 1 IR a 1 UV diody. Svítivost těžko posoudit. Mám je v přímce nad parapetem v rozmezí 28 cm. Mobillem s aplikací luxmetru jsem naměřil 10 cm pod žárovkou až 10 000 lx. Při rozumné výšce, ať je osvit i mezi žárovkami, však jen 1500 lx a mezi žárovkami 800 lx. Jsou i LED pásky, ty jsou zatím tvořeny jen červenými a modrými LED.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3242) - 6.138 (?), 26.2.2021 12:31
U těch mých 54W grow LED doporučovali výrobci vzdálenost 70 cm, ale prakticky jsem zjistil, že to klidně může být mnohem míň. A u těch slabších kolem 20 cm stačí, takže ta intenzita bude mnohem vyšší. 800lx není dost. Ty vaše jsou také kónické, že? Ten rozptyl je jejich největší nevýhoda. Já to řeším tak, že přidávám běžné LED žárovky tak, aby pokryly ten meziprostor. A na začátku růstu sazeniček jsem jim dával jen bílé světlo 6500°K. Růstové jsem pak přidával postupně, jak nasazovaly na květ.
Crimson Crush nemá opravdu buhvíjaké výnosy, ale je to skvělé rajče chuťově. A já přišel na to, že spíš chci kvalitu a že na kvantitě tolik nezáleží, když to nepěstuju na kšeft. A jeho plísniodolnost je skálopevná.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 99.59 (?), 27.2.2021 13:25
Mrkněte na venkovní led reflektor ecolite rmled 100w 8000lum 4000k nejlevnější za cca 1300...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3242) - 6.138 (?), 27.2.2021 19:09
Díky za odkaz.
Rozbil jsem si jednu růstovou žárovku, takže budu muset hledat nějakou náhradu, ale asi až před příští sezónou. A spíš hledám zdroje s nižšími příkony, kvůli pokrytí. Dozvěděl jsem se o existenci LED čipů CXB 3590 včetně detailů. Podle chromatičnosti vydávají 130 - 180lm na Watt, což je zdaleka nejefektivnější zdroj, který znám. Barevné spektrum je velmi podobné slunečnímu záření, dokonce je tam i nepatrné množství UVa kolem 380 nm. Stojí kolem 30 euro, tedy kolem 850 Kč za kus. Ti, kdo je používají, si je nemůžou vynachválit. Nemají prý ani potíže s popálením sluncem, když pak jdou rostliny ven. Jenže nejnižší watáž je 85W. Prý se dají ztlumit asi na 50W. Jenže mě se to zdá moc, protože potřebuju, aby světlo přicházelo ze 4 směrů, což by znamenalo instalovaný příkon 340 W na jedno okno. Okna mám 4, což už je pak cca 1,3 kW. Současný příkon na okno je cca 160W, tedy polovina (4 zdroje). A funguje to. Asi by jim víc světla pomohlo, ale já bych se hooodně prohnul při placení účtu. Ono by se to ale určitě dalo nakombinovat jen s jedním CXB na okno jako hlavním zdrojem.
Hledám tedy mezi zdroji menšími, tak do 30W na kus. 100W je příliš. SMD čipy nejsou zdaleka tak účinné jako CXB, 4000°K je na trvalo příliš nízko a ta konstrukce vypadá dost těžká a neohrabaná. Já věším svá světla na lanka napnutá ode zdi ke zdi na háčcích ve hmoždinkách. To by byla příliš velká zátěž. Ne, tudy pro mne cesta nevede.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
kubais - Stříbrný Zahrádkář (128) - 242.213 (?), 1.3.2021 10:48
Já používám COB Led 100W světlo s plným spektrem za nějakých 30USD z aliexpresu (50W je za polovic). Loni pod ním bylo 25 sazenic rajčat, letos pod to budu muset vtěstnat 40 sazenic (34 odrůd).
Toto světlo je zároveň jedíným zdrojem světla. Sazenice záměrně nemám na okně, abych mohl ovlivňovat teplotu, ve které sazenice rostou. Doma při 22°C jsou sazenice až do objevení prvních pravých listů a poté jdou na studený odchov do garáže, kde v březnu mají přes noc cca 10-12°C, přes den pod světlem do 13-16°C. Teplota v garáži se přirozeně zvyšuje spolu se zvyšující se venkovní teplotou, takže v dubnu jsou teploty vyšší. Tento studený odchov v prvních týdnech mám odzkoušený, sazenice jsou velmi silné a zdravé. Dokonce jsem dnes objevil na tomatoville obdobně popsaný postup, téma: "giving seedlings the cold treatment" :)
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|