Elen, ano, ta ruská pěstitelka nechává i u keříkových rajčat jenom 2-3 výhony. Já plánuji pěstovat na 2 výhony. Ještě jsem to u keříkových rajčat nezkoušel, tak uvidíme. Jinak odrůdy které plánuji takto pěstovat (4 na m2) budou Denár, Orbit, Pavlína, Siberian, Šejk, Marmande, Hana. Zkusím je pěstovat na pozemku, který je suchý s propustnou půdou. Tam jsem zatím problémy s plísní neměl. Na vlhkém pozemku chci z keříkových rajčat zkusit akorát odrůdu Diana, která by měla být pro podmínky vlhkého pozemku vhodnější.
Jinak minulý rok na druhém vlhkém pozemku mi odešli skoro všechny odrůdy na plíseň, bez ohledu na hustotu porostu. I ty keříková jsem měl od sebe více jak 70 cm a keříky nebyli ani zdaleka u sebe. Naopak některé odrůdy jsem zkoušel nevylamovat vůbec a odolali celkem dobře plísní i ve formě houštiny větší než 1 m2.
Tím nechci říct, že hustota porostu nemá vliv na výskyt nemocí, ale ve hře jsou i jiné faktory. Minulý rok jsem zkoušel 40 odrůd. Od každé odrůdy dvě rostliny. Jednu jsem pěstoval na jeden výhon a druhou jsem se snažil vůbec nevylamovat. Chtěl jsem otestoval praskání a rychlost dozrávání plodů. Tohle jsem pořádně nestihl otestovat, protože plíseň. Co jsem ale z experimentu zjistil, že některé odrůdy lépe rostly na jeden výhon a některé na víc výhonů. Takže v otázce jeden, nebo více výhonů to budu posuzovat vždy podle dané odrůdy a ne nějak obecně tyčková ano, keříková ne.