Rajčata 2021

Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?) 
17.3.2021 18:48

Asi svoje rostliny rozmazluju - 500 ml nádoba před výsadbou mi přijde už skoro příliš malá i pro jednu sazenici... jak jsou ty vaše vysoké, když vysazujete, netočí se jim už dole kořeny?

A 4 keříková rajčata na 1 m2? To je zaštipuje, ne? Přijde mi to jako peklo pro sklizeň a ráj pro plíseň, dejte pak prosím vědět, jak se vám to osvědčilo, já měla loni keříčková po 60 cm jen v jedné řadě přístupné z obou stran a přišlo mi to příliš husté, letos je dám ještě dál. Elen

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 157.165 (?), 17.3.2021 19:37

Prosím, jaký druh keříkovitých rajčat pěstujete?

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3124) - 6.138 (?), 17.3.2021 21:27

Elen, jsem na tom stejně, možná hůř. Půl litru zeminy se mi zdá málo, takže je pěstuju v těch litrových kartónech od mléka. Jsou ještě lépe skladné než kelímky a protože seju brzo a chci sazenice už i s plody, když jdou na zahradu, dávám jim víc směsi. Navíc si myslím, že tvar kartónů poněkud zamezuje zarolování kořenů. V každém případě je kořenový systém mnohem delší a i bohatší. Ale možná by ten kartón stačil i na dvě rostliny. Ale vlastně proč? Nepotřebuju větší úrodu.

Milan HP

P.S. Semínka Sophie's Choice už jsou k dispozici.

Kvark - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 246.215 (?), 18.3.2021 11:24

Lidi, potreboval bych poradit. Letos poprve pestuju sazenice rajcat a protoze nemam vhodne okna(jsou to takove ty stare drevene dvouokna, ktere moc netesni a neni tam moc mista na parapetu), tak jsem si poridil pestebni stan a do nej dal osvetleni, ventilaci atd. a ze se u toho i zabavim :)

No mam takove smisene vysledky, necemu se dari dobre(hlavne paprikam), neco skomira. Posilam nejake fotky, co na to rikate? Papriky jsou asi 6 tydnu stare ty vetsi.Rajcata 3-4 tydny. Proc se nekterym tem rajcatum krouti listy, je to houbova choroba? Nebo muze byt problem ve vyzive, nebo svetlem, teplotou, ventilaci(vadi treba kdyz to fouka primo na rostliny?) Ve stanu je kolem 29 stupnu, snizit to moc nejde, ikdyz otevre okno a odkryju celou predni stranu, tak tam bude 25 stupnu.

host - 245.57 (?), 18.3.2021 12:27

Podle manžela, houbová choroba, padání klíčkových rostlin, jsou na to postřiky. 

JanG - (17) - 168.117 (?), 18.3.2021 18:00

Elen, ano, ta ruská pěstitelka nechává i u keříkových rajčat jenom 2-3 výhony. Já plánuji pěstovat na 2 výhony. Ještě jsem to u keříkových rajčat nezkoušel, tak uvidíme. Jinak odrůdy které plánuji takto pěstovat (4 na m2) budou Denár, Orbit, Pavlína, Siberian, Šejk, Marmande, Hana. Zkusím je pěstovat na pozemku, který je suchý s propustnou půdou. Tam jsem zatím problémy s plísní neměl. Na vlhkém pozemku chci z keříkových rajčat zkusit akorát odrůdu Diana, která by měla být pro podmínky vlhkého pozemku vhodnější.

Jinak minulý rok na druhém vlhkém pozemku mi odešli skoro všechny odrůdy na plíseň, bez ohledu na hustotu porostu. I ty keříková jsem měl od sebe více jak 70 cm a keříky nebyli ani zdaleka u sebe. Naopak některé odrůdy jsem zkoušel nevylamovat vůbec a odolali celkem dobře plísní i ve formě houštiny větší než 1 m2.

Tím nechci říct, že hustota porostu nemá vliv na výskyt nemocí, ale ve hře jsou i jiné faktory. Minulý rok jsem zkoušel 40 odrůd. Od každé odrůdy dvě rostliny. Jednu jsem pěstoval na jeden výhon a druhou jsem se snažil vůbec nevylamovat. Chtěl jsem otestoval praskání a rychlost dozrávání plodů. Tohle jsem pořádně nestihl otestovat, protože plíseň. Co jsem ale z experimentu zjistil, že některé odrůdy lépe rostly na jeden výhon a některé na víc výhonů. Takže v otázce jeden, nebo více výhonů to budu posuzovat vždy podle dané odrůdy a ne nějak obecně tyčková ano, keříková ne.

host - 28.103 (?), 19.3.2021 10:30

Minulý rok na plíseň dost trpěl. Mě uhynula všechna rajčata (asi 80).

Nutno preventivně postřikovat roztokem peroxidu vodíku a h2o2.

5ml 30% peroxidu na 1l vody.

Jednou týdně.

host - 62.77 (?), 19.3.2021 11:23

Kde jste to četl? To, že to pomůže vůči plísni bramborové není pravda. Jak říkám, internet snese všechno.

Vladimír

host - 28.103 (?), 19.3.2021 13:28

Nečetl, viděl ve videu. Taktéž jsem viděl roztok jedlé sody, aspirinu a měděnky.

host - 61.137 (?), 19.3.2021 14:26

Tak já jsem tam tu plíseň bramborovou neviděl.

Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025