Milane, v tom ti zase ja budem oponovať. Pôvodná farba rajčín nebola červená, ale žltá- citujem:
"Pôvodné introdukované kultivary paradajok boli žltej farby, o veľkosti našich cherry paradajok. Pre tento vzhľad ich taliansky herbalista Mattioli v roku 1544 nazval „mala area“ – „zlaté jablká“ a botanicky ich priradil k ľuľkovcom. Dodoens, holandský herbalista ich v roku 1554 detailne popísal a dodal im vlastnosti afrodiziaka, čo vysvetľuje francúzske názvy „pomme d’amour“ či talianske „pomodoro“ ako „jablká lásky“
Okrem iného, žlté odrody môžu konzumovať aj ľudia s histamínovou intoleranciou.
Dokonca aj terajšie indigo odrody rajčín vyšľachtili z divorastúcich odrôd na Galapágach a Peru.
Nie je pravda že farebná škála je iba estetický zážitok. Neviem, ako to môžeš tvrdiť. Poznám dosť pestovateľov, čo dávajú prednosť zeleným odrodám. Najmä cherry, ako je Green Doctor, alebo Green Envy sú neskutočne sladučké. Bifteky zase majú zaujímavú pikantnú gurmánsku chuť, ktoré červené nikdy nedosiahnu. Samozrejme nie všetky odrody chutia rovnako akaždý máme inú obľúbenú škálu chutí.
Eva T.