Rajčata 2021
|
|
 |
 |
slniečko - (14) - 181.250 (?) 15.12.2020 15:03
Za komunistov som mal lepsie podmienky.V okoli Hurbanova sa pestovalo ako dnes v Maroku ) Na dochadzanie je to daleko, tak sme zahradu s neskutocnou podou a vybornou klimou predali. Hovorim o tom preto, lebo uroven bola nasadena vysoko. A tyka sa to aj kvality ovocia a zeleniny. Madarsky vplyv paprik a feferoniek bol enormny.
Dnes som vcelku spokojny so sezonou 2020.Plesen prisla s jesenou, ale striekal som preventivne,
Hurbanovom odchovane chutove pohariky mi hovoria, ze celosvetovo uznavane Stupicke polne ranne mne ani nikomu v rodine nechutia.
Je velka skoda, ze doslo k zaniku JRD, JZD, ktore mali buducnost.Zo Slusovic nieco ostalo?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3294) - 6.138 (?), 14.12.2020 9:29
Takže by se dalo říct, že máte optimální podmínky. Jak je to tam u vás s plísní? Brambory tam asi moc nefrčí, podnebí je sušší než u nás, tak by to mělo být dobré. Jak to bylo letos?
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
slniečko - (14) - 181.250 (?), 15.12.2020 15:03
Za komunistov som mal lepsie podmienky.V okoli Hurbanova sa pestovalo ako dnes v Maroku ) Na dochadzanie je to daleko, tak sme zahradu s neskutocnou podou a vybornou klimou predali. Hovorim o tom preto, lebo uroven bola nasadena vysoko. A tyka sa to aj kvality ovocia a zeleniny. Madarsky vplyv paprik a feferoniek bol enormny.
Dnes som vcelku spokojny so sezonou 2020.Plesen prisla s jesenou, ale striekal som preventivne,
Hurbanovom odchovane chutove pohariky mi hovoria, ze celosvetovo uznavane Stupicke polne ranne mne ani nikomu v rodine nechutia.
Je velka skoda, ze doslo k zaniku JRD, JZD, ktore mali buducnost.Zo Slusovic nieco ostalo?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.193 (?), 15.12.2020 18:36
To je úplně normální. Někdo má rád holky a někdo vdolky. Nic to nemění na tom, že Stupické polní rané je a dlouho bude nejúspěšnější české rajče ve světě.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3294) - 6.138 (?), 15.12.2020 21:54
K tomu Stupickému: jeho chuť je hodně ovlivněná množstvím zálivky a živin. Když je jich moc, ztrácí nejmíň 2 body na stupnici od 0 do 10. Což je hodně. A když se přidají vysoké teploty, jako tam u vás, může to být ještě horší. Prostě vyroste moc rychle. Podobně je tomu se Startkami.
Tam dole na Slovensku se asi spíš hodí odrůdy pro teplejší podnebí. Italské, španělské nebo bulharské, ne?
JZD Slušovice Food s.r.o. je stále zapsáno v obchodním rejstříku, ale jinak jsem o něm nic nenašel. Zcela určitě už to nejsou ty staré Slušovice. Ale vznikla tu (hlavně na Moravě) řada firem, které pěstují rajčata ve sklenících i přes zimu. A docela to umí. Jediný háček je pak v ceně: kolem 10 euro za kilo.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
slniečko - (14) - 153.218 (?), 17.12.2020 18:54
Ano, ano presne tak.Je to klimou.Tento rok mali najlepsiu chut zrejme v septembri.Nocne a denne teploty rastlinam sadli az pri znizenych teplotach, ale to uz maju inu konkurenciu.Na early pre mna klimaticky neodporucane.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.229 (?), 11.12.2020 5:18
Milan to napsal pěkně. Neznývá mně nic jiného než se k němu přidat. Mám ještě jeden dotaz. Fotografujete své výpěstky, myslím tím hlavně rajčata?
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3384) - 60.1 (?), 11.12.2020 21:46
Pro nadcházející sezónu mám nachystaná semena těchto tří krásných srdcí z dílny šlechtitelky Karen Olivier z Vancouveru. Doufám, že budou tak dobře chutnat jak vypadají. Jsou to Midnight Sun, Tundra a Taiga.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3294) - 6.138 (?), 12.12.2020 8:38
Z názvů odrůd i místa původu soudím, že jsou to odrůdy do chladnějšího prostředí. Počítáš tedy s tím, že se budou lépe opylovat i za nižších teplot? Tedy v tom Tvém pařeništi? Případně i s pomocí toho spraye?
Pro mne je nejhezčí ta Tundra. Stávám se stále konzervativnějším: rajče je pro mne prostě červené. S těmi různobarevnými mám problém, protože se mi špatně určuje zralost. Letos jen červeňáky (možná s výjimkou Kumata).
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Elen. - Stříbrný Zahrádkář (158) - 126.28 (?), 13.12.2020 7:59
Ještě k opylování při nižších teplotách - loni jsem slíbila Vladimírovi, že dám vědět jak dopadla moje rajčata: kvůli nedostatku místa jsem některá dala v půlce dubna do pařeniště, část už začínala kvést a teploty měly nižší než 11° vcelku běžně, tipla bych si, že pomalu každou noc, přitápění žádné. Na kontrolu květů jsem se nezaměřovala nijak super důsledně, ale žádného opadu nebo neopylení jsem si nevšimla. Jen ten jejich vývoj se hodně zastavil. Rostliny přežily, plodily pak venku po vysazení hezky a vcelku časně, ale pokud by byly v lepších podmínkách, plodily by rozhodně mnohem dřív. Nejvíc se pařeniště nelíbilo M. Karlikovi, ale ten byl mizerný celou sezónu...
Elen
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.193 (?), 14.12.2020 19:08
Jen k té teplotě 11°C v noci. To je teplota, kterou zjistli, když vystavili v noci kvetoucí rajčata teplotě nižší než těch jedenáct. Ale nikdo již nedodal, jak dlouho to chladno bylo. Něco jiného je když v tričku v mrazu vyběhnete někam na pět minut nebo vyste tam měla být třeba půl hodiny. Stejné je to s těmi rajčaty, teplota venku se směrem k ránu snižuje a ranní minmum je třeba hluboko pod jedenácti. Ale to nemusí nic znamenat. Kdyby to minimum bylo rozhodující, tak některé roky by nám rajčata kvetla a byla opylována v polovině června. Přitom k dispozici jsou na webwech většinou minima a maxima.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|