Rajčata 2021

host - 99.118 (?)
12.7.2021 21:29

já mám většinu rostlin mezi 150 - 200cm mají většinou kolem 4-5 vijanů bez rozdílu odrůd. Mezi vijany i 5 internodií/listů bez vijanu. Soused má rajčata menší, ale každoročne skoro za každým listem vijan. Pěstuje klasický Start a ještě něco. Tak nevím, jestli nedávám moc dusíku (hnojím každoročně kompostem, občas granulovaný hnůj...

Daník

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 29.15 (?), 9.7.2021 17:09
I když to sem nepatří, zde foto mých některých paprik, přihnojení do zálivky hořčíkem nepomohlo, dnes jsem tedy strikl na list a uvidíme.

host - 167.53 (?), 1.7.2021 5:30

Nedostatek hořčíku. Hořkou sůl v postřiku na list.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2874) - 6.138 (?), 1.7.2021 19:21

Vzhledem k tomu, že Váš dotaz byl reakce na můj příspěvek, musím Vám s lítostí oznámit, že jste narazil na ignoranta, pokud jde o postřiky. Naštěstí už se ozvali zkušenější.

Milan HP

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 2.7.2021 16:15

Každoročně si dělám jakousi inventuru stavu rajčat k 1. 7.  Letos pěstuji celkem 23 odrůd na 28 rostlinách (5 odrůd po dvou rostlinách), z toho 5 odrůd/rostlin ve skleníku. Všechny prosperují slibně, plodů mají nasazeno dost, ale zatím jsem sklidil pouze jeden plod Startu ve skleníku a dva plody Sungoldu venku. Další se zatím nezbarvují. Nejmohutněji roste Amish Paste, ve skleníku má 190 cm (je již zaštípnutá, deklarovaná výška měla být cca 150 cm) a venku (od jiného dodavatele) má 180 cm. Ač by se mělo jednat o jednu odrůdu, mají plody odlišný tvar. Dalším rekordmanem je zelená Malachitowa Szkatulka, roste venku a měří rovněž 180 cm. Třetí příčku zaujímá žlutý Romus ve skleníku se 175 cm. Na opačném konci žebříčku je ve skleníku Orange Queen se 125 cm a venku z pozdější výsadby Chefs Choice Black se 120 cm a Alices Dream se 125 cm. Počasí je zde na Chomutovsku, podobně jako v celém státě, poměrně deštivé, ale listy po dešti rychle osychají, takže snad na plíseň nedojde a počasí se brzy změní. Mirek

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2874) - 6.138 (?), 2.7.2021 17:01

Míro, sice jsem výšky neměřil, ale dost za Tebou pokulhávám. Odhedem bych řekl, že ty moje nejvyšší jsou jako ty Tvoje nejnižší. Po zrání žádné známky, počítám tak za 14 dní - to je ten optimistický scénář. Díky MP můžu ale říct to samé, co Ty: slušně prosperují, většina z nich má 4 a víc vijanů a zatím se zdá, že netrpí ani tou mou všedypřítomnou Septorií. A ačkoliv jsem si myslel, že ty spodní vijany, co prošly tím studeným obdobím nejsou opylené, kupodivu se na nich vyvíjejí plody - lajdácká kontrola. Ovšem málokde všechny, obvykle pár květů úplně odpadlo. Čekal jsem to po květnu o dost horší.

Vesele řízkuju, protože pořád nacházím docela velké zálistky, které jsem přehlídl. Takže už mám víc řízků než původních sazenic (51 : 46). To řízkování je metoda pro lenochy: uštípneš, odlistíš, píchneš do země a zaliješ. Nepočítám ani s hnojením. Ujaly se úplně všechny a pár jich už má plody. No a protože je jich velká většina z plísni odolných odrůd, přestal jsem mít panický strach z plísně, tak typický pro minulé roky.

Milan HP 

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 2.7.2021 23:55

Milane, díky za inspiraci, doplním si do své statistiky ještě počet vijanů. To mě nenapadlo, přitom je to docela důležité kritérium. Že se ti všechny řízky uchytily, není při letošním počasí vůbec žádný div, divné by bylo, kdyby tomu bylo naopak. Ale nelze než souhlasit s paní Evou, že rajčata jsou "burina". A my tuto skvělou buřinu hýčkáme. Mirek

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 3.7.2021 13:50

Dnes jsem na Milanův popud spočetl množství vijanů (květenství) na rajčatech a zanesl je do své "inventury". K 3. 7. jich tedy na rostlině je průměrně 6,5, nejméně na Orange Queen 4 (výška 130 cm, skleník), nejvíce na Pink Bumble Bee 9 (výška 170 cm, záhon). Rajčata vedu na jeden výhon, ale u 6 (z 28) rostlin jsem to neuhlídal a stonky se rozdvojily. Na počet vijanů to však zásadní vliv nemá, aktuální počet se u nich pohybuje od 6 do 8, v průměru 7. Mirek

host - 99.118 (?), 12.7.2021 21:29

já mám většinu rostlin mezi 150 - 200cm mají většinou kolem 4-5 vijanů bez rozdílu odrůd. Mezi vijany i 5 internodií/listů bez vijanu. Soused má rajčata menší, ale každoročne skoro za každým listem vijan. Pěstuje klasický Start a ještě něco. Tak nevím, jestli nedávám moc dusíku (hnojím každoročně kompostem, občas granulovaný hnůj...

Daník

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2874) - 6.138 (?), 7.7.2021 16:40

Míro, hýčkáme až rozmazlujeme, ale ve svůj prospěch. Loni jsem zkusil "řízkovat" papriku - omylem ulomenou větvičku. Nic, ani ťuk. Já vím, že se to obecně ví, a proto si vážím té vděčné "buriny".

Včera jsem zjistil, že mi zraje první rajče na zahradě. K mému velkému překvapení to není vůbec žádný z favoritů, ale Crimson Crush a ten není zrovna rekordman v ranosti. Náhodné okolnosti: rozvíjel plod založený už dole na balkóně, kdežto favoriti se na to vyflákli. A papriky ze zahrady konzumuju už skoro denně, byť ještě v mladém věku. Chci rostlině ulevit. A ty světlé, Citriny, Superamy apod., chutnají náramně: slupnu je i se semeníkem.smiley

Milan

host - 36.244 (?), 7.7.2021 22:39

Jo, Milane, také mi začínají rajčátka sem tam zrát. Zatím jsem sklidil 1 ks Start ve skleníku, 3 kuličky Sungoldu venku a dnes 1 ks Pink Bumble Bee (25 g) venku. Ale už se barví i několik zástupců bifteků. Mirek

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
MRAZUODOLNÉ TRUBKY31.10.2024
VÝPLŇ MEZI SCHODNICEMI31.10.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup29.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika