První preventivní postřik proti PB

host - 28.103 (?)
1.10.2022 20:34
Podle mě to je úplně ta stejná houba, jako když jsem jsem zde dával fotky těch zaschlých květů, které byly obaleny takovým černým práškem. Jen se to už dostalo i na stonky. Je to z foliovniku. Takhle pozdě, to už stříkat ničím nebudu. Většinu zelených otrhám a dozraje to doma. Napadané místa likviduju ručně. Jen mě zajímalo o co se jedná.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3185) - 208.138 (?), 1.10.2022 20:00

Z vašeho obrázku si netroufnu udělat nějaký určitější závěr. Bylo by potřeba vidět listy a případně i poškozené plody. Tohle jste objevil ve skleníku nebo venku?

Ne, nevypadá to jako postižení plísní bramborovou. Na druhou stranu to nejspíš je nějaký druh plísně. Máte barevně flekaté listy? A jaká je to odrůda? Rajčatová čerň by to rozhodně být mohla.

Pokud vím (ne z praxe), na většinu typů plísní se používají podobné fungicidy, jenže klíč je v tom, že musí být použity preventivně. I když to napadení na obrázku není příliš velké.

Milan HP

host - 28.103 (?), 1.10.2022 20:34
Podle mě to je úplně ta stejná houba, jako když jsem jsem zde dával fotky těch zaschlých květů, které byly obaleny takovým černým práškem. Jen se to už dostalo i na stonky. Je to z foliovniku. Takhle pozdě, to už stříkat ničím nebudu. Většinu zelených otrhám a dozraje to doma. Napadané místa likviduju ručně. Jen mě zajímalo o co se jedná.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3185) - 208.138 (?), 1.10.2022 20:58

Ano, to je asi teď to nejrozumnější řešení. Pokud je to Cladosporium (jen jedno z botanických jmen), dost plodů by mohlo být zdravých. A je to typická plíseň ve sklenících, případně foliovnících. Walter by vám poradil víc. Snad jen, co jsem našel: Bejbino F1, Torino F1, Tornádo F1, Tipo F1 a Parto F1 jsou údajně odrůdy proti této chorobě odolné.

Milan HP

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2216) - 168.103 (?), 1.10.2022 22:03

to černé na fotce, to vypadá jak saze, je-li to nějaká plíseň, tak ale ne PB, ani ne čerň rajčatová. myslím si, že když jí prstem rozetřete, nebude pletivo stonku zasažené. Z mých zkušeností čerň rajčatová napadá a stravuje listy a není vyloženě černá. Je z rodu Cladosporium a dobře je popsaná na stránkách agromanuál. Je to skleníková a foliovníková choroba, ale viděl jsem jí už i venku, ale jen počáteční stádium. Tady u nás je popsaná a vyobrazená mimo dalších ve vlákně Choroby rajčat-nevíte, co to je. Důležité je, že nenapadá květy a plody, takže rajčata normálně dozrávají. její vliv je ale na asimilační plochu listů, která se postupně zmenšuje a rajče také postupně přestává plodit. Běžně se ale začíná objevovat teprve koncem července a teprve nyní, ve vztahu k odolnosti jednotlivých odrůd rajských vůči ní, už může ztrávit všechny listy. Uvádí se, že náchylné k napadení jsou hlavně novější šlechtěné odrůdy. Osobně jsem vypozoroval, že odrůda Tornádo F1 je proti černi naprosto odolná, oproti tomu Bejbino F1 uváděné jako odolné, odolné není.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2216) - 168.103 (?), 1.10.2022 22:32

letos jsem zasadil do skleníku v řadě 9 rostlin, z toho 1Tornádo, 2Crimson Crush, 4 Bejbino, 2San Marzano Gigante a 1 Brutus. V současnosti nejsou napadené Tornádo a CC, ostatní mají listy téměř zničené, první příznaky se objevily na San Marzano v pol. srpna. V skleníku neužívám na rajských žádnou chemickou ochranu a tak ani čerň neřeším. Rostliny stejně jako vždy dorostly a vyplodily výš, než 2 metry Walter

host - 31.151 (?), 1.10.2022 22:38
Tak takovýto problém nemám. Je pravda, že listy začínají místy fialovět, ale to pravděpodobně bude už venkovní teplotou. Zatím neusychají. Je fakt, že jsem jich dost ale před týdnem otrhal žlutých... Takže by to asi také seschlo... Teď si celkem teda protiřečím :)

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3185) - 208.138 (?), 2.10.2022 23:53

No vida, je odolný i proti černi, myslím CC. Ale ta čerň zase až tak moc plody nepoškozuje, nebo ano? Jsou tam vidět na pohled zdravá rajčata i na těch postižených, pokud to není optický klam.

Dneska jsem objevil tu "nemoc" co sužuje moje rajčata: hryzec. Ten hajzl se snad naučil žrát i rajčata - kořínky byly úplně užrané. Vůbec se divím, že z těch pár zbylých kořínků vůbec vydržela žít. To se mi dřív nestávalo. No nic, však ono na něj jednou taky dojde, tedy jednou, až se konečně dostanu k nalíčení těch Swiss pastí. Vždycky když dojedu na chalupu pln pracovního zápalu, do půl hodiny začne pršet. sad Dneska ale ne, dneska začalo rovnou lejt. Tak jsem si dal studený obklad, aby mne ten zápal přešel a odjel do hospody - na oběd, pochopitelně.wink

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2216) - 168.103 (?), 3.10.2022 10:15

Milane, proto tu čerň chemicky neřeším, protože vůbec nenapadá plody, jak je vidět na fotkách, nenapadá ani stonky rostlin. Jen postupně listy. Její nebezpečí tkví v tom, že rostliny postupně přestávají růst, nasazovat na květ a plodit. Dále, že její spory zůstávají v skleníku a v následujícím roce se určitě časem objeví znovu. Já v skleníku pěstuju rajčata proto, že na ně neužívám žádný chemický postřik a také proto, že sklizeň se mi prodlouží zpravidla až do listopadu. To se ovšem v posledních letech mění v závislosti na napadení rajčat černí. Proto hledám metodou pokus-omyl chutné odolné odrůdy a záměrně jsem dal do skleníku také 2 rostliny CC, abych si ověřil, jestli i na ně čerň zaútočí. U Tornád to už ověřené mám, ale rodině ve srovnání s jinými odrůdami rajských tornáda moc nešmakují. CC ano a tak nejspíš příští sezónu osadím především jimi, za tím účelem jsem si už připravil semena 2. řádu. Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3185) - 208.138 (?), 3.10.2022 20:58

Waltře, přesně takhle to mám už pátý rok se Septorií na balkónech: holé stonky, na jejich konci něco čerstvých listů a zdravá a slušně chutná rajčata. A dost často vyrážejí zespoda nové výhony, kvetou a mají také nepoškozená rajčata. Je pravdou, že ve srovnání se zahradou je výnos těchto "chudáčků" odhadem někde na 40% (letos to obojí spočítám a porovnám), ale tam je důležité, že ta rajčata mám, ne kolik. A jak říkáš, protože tady dole je tepleji a i barák zvyšuje teplotu, sbíral jsem loni poslední rajčata na rostlinách až 4.12. Takže nemám vlastně důvod to řešit, i když ten pohled opravdu není radostný. Ale člověk si zvykne, když ví, o co jde a jak to dopadne.

Ano, Tornádo je velmi výnosná a proti černi - podle Tvých zkušeností - odolná odrůda, ale chuťově nic moc, ani když se vydaří rok. Pro mne je už passé: chytá plíseň bramborovou mezi prvními. Tím ho nechci ale "dehonestovat" pro jiné podmínky.

Zkusil jsi už Crimson Cocktail (dříve Cocktail Crush)? Jsou ze stejného chovu, ale Cocktail je ještě chutnější než Crush. Kdysi jsem nakoupil zásoby semínek Crushe i Cocktailu, možná budou po záruce, ale klidně Ti je pošlu. Už jen proto, abys ověřil odolnost proti černi. Já mám teď v merku další plísni odolné odrůdy, dám jen minimum rostlin CC. A možná by stálo za to odzkoušet ve skleníku i Mountain Magic. Ty jsou naprosto desítkové chutí. A myslím, že by mohlo být odolné i proti černi, alespoň prodejci to uvádějí.

Měj se. Milan.

host - 31.151 (?), 1.10.2022 22:33
Konkrétně v tomhle případě se jedná o rajče atart. Na stonek zevnitř jsem se u těch sází nedíval, škoda.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz