První preventivní postřik proti PB
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3156) - 208.138 (?), 1.6.2022 23:44
Já ještě mnohem později: jestli mne paměť neklame, tak 9.5. Tedy až v momentě, kdy jsem vyhodnotil podmínky jako příhodné.
To klíčení je pak závislé na době do výsadby a ta zase na počasí (tedy špatně předvídatelná). V chladu (10°C) a tmě mi loni vyklíčily relativně málo, takže jsem je moc neurychlil, ale to mohlo být způsobeno i tou pozdní výsadbou. Letos byly nějaký čas v chladu (10°C) a tmě a pak jsem je přendal do chladu (13°C) a světla. Měly obě části: zárodky kořínků i stvolů a nebyly přerostlé. A mám pocit, že jsem je o něco urychlil.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 247.237 (?), 2.6.2022 8:20
Brambory předkličovány 2 měsíce na světle při 20 °C, aby udělaly cca 1cm klíčky (ochota klíčit záleží na způsobu uskladnění) a do země šly v půlce dubna. Dnes začínají kvést.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 247.237 (?), 2.6.2022 8:34
Tyto postupy jsou už několik století známé a není na tom co vymýšlet. Předklíčit do malých klíčků a případně kořínků na maximálním světle (rychlost závisí na teplotě) a sadit v půli dubna. Jak vypadají vaše brambory teď, pod vaším vědeckým dohledem? :P A neptám se na vaše "mám pocit", nýbrž na faktický stav.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 2.6.2022 12:08
Brambory sazim ručně, nenaklíčené, Do země šly podle fotky 23 března. Za tři měsíce (90 dni) si jdem udělat zkoušku a na ten oběd si ty velmi ranné Impaly najdem. Ve sklepě mám ještě na dva měsíce staré. Tak proč bych pospíchal. Proto vám mnoho lidi nerozumí a nechápou kam se pořad ženete. To platí i o rajcatech. To neznamená, že nedokážu ocenit nebo zvednout palec, když pan Walter ukáže svoji práci. Dokážu.Taky ale dám za pravdu tomu, kdo má obavu, že když sem přijde někdo nový, tak muže být z některých doporučení zmaten. Jestli tedy jsou tu dva tábory, tak je to řekl bych nerozhodně.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3156) - 208.138 (?), 2.6.2022 10:20
Jsou v dobré kondici a doufám, že budou o dost dřív než loni.
Není na tom co vymýšlet, ale je dobré si ty zásady občas připomenout, aby člověk nedělal chyby. A také to, že ty postupy je nutné přizpůsobovat podmínkám. Myslím, že k tomu je tahle diskuze určena.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 247.237 (?), 2.6.2022 12:11
Takže jinými slovy odmítáte sdělit, v jaké fázi vaše o téměř měsíc později sázené brambory jsou? Vy jste tu hlásal, že jste je touto vaší teoretickou výsadbou urychlil, tak se vás ptám, zda už také máte půlmetrovou nať a kvetou vám, tak jako nám, co jsme sázeli v půli dubna?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3156) - 208.138 (?), 2.6.2022 21:10
S ohledem na podmínky jsem je dával letos mnohem dřív, 26.4., v 570 mnm. Ne, nekvetou, ale svých 40 - 50 cm už mají. Podmínky byly vhodné už dřív, ale byly jiné úkoly, takže jsem je dal tak o týden později, než jsem chtěl. A nijak jsem je neurychloval ze stejného důvodu.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3156) - 208.138 (?), 5.6.2022 9:39
Mé brambory dnes ráno. Vepředu ty sázené 26.4., ty vzadu o několik dní později. Odrůdy Collete a Anuschka.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|