První preventivní postřik proti PB

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3156) - 208.138 (?)
5.6.2022 9:39

Mé brambory dnes ráno. Vepředu ty sázené 26.4., ty vzadu o několik dní později. Odrůdy Collete a Anuschka.

Milan HP

Bramborové "pole" 5.6.22
Bramborové "pole" 5.6.22
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3156) - 208.138 (?), 1.6.2022 23:44

Já ještě mnohem později: jestli mne paměť neklame, tak 9.5. Tedy až v momentě, kdy jsem vyhodnotil podmínky jako příhodné.

To klíčení je pak závislé na době do výsadby a ta zase na počasí (tedy špatně předvídatelná). V chladu (10°C) a tmě mi loni vyklíčily relativně málo, takže jsem je moc neurychlil, ale to mohlo být způsobeno i tou pozdní výsadbou. Letos byly nějaký čas v chladu (10°C) a tmě a pak jsem je přendal do chladu (13°C) a světla. Měly obě části: zárodky kořínků i stvolů a nebyly přerostlé. A mám pocit, že jsem je o něco urychlil.

Milan

host - 247.237 (?), 2.6.2022 8:20
Brambory předkličovány 2 měsíce na světle při 20 °C, aby udělaly cca 1cm klíčky (ochota klíčit záleží na způsobu uskladnění) a do země šly v půlce dubna. Dnes začínají kvést.

host - 247.237 (?), 2.6.2022 8:34

Tyto postupy jsou už několik století známé a není na tom co vymýšlet. Předklíčit do malých klíčků a případně kořínků na maximálním světle (rychlost závisí na teplotě) a sadit v půli dubna. Jak vypadají vaše brambory teď, pod vaším vědeckým dohledem? :P A neptám se na vaše "mám pocit", nýbrž na faktický stav.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2187) - 168.103 (?), 2.6.2022 11:17

Nevím, jestli to je ve známosti, ale výzkumný ústav bramborářský v Havlbrodě má zajímavé stránky, mimo jiné článek pod názvem prognóza prvního výskytu plísně bramborové s několika desítkami stanic a mapkou jejich umístění v ČR. Je tedy zajímavé, že u 2 stanic na kolínsku a u 2 na břeclavsku už mají podle jejich metodiky ochrany proti plísni stav, kdy by se měli stanovit termín aplikace postřiku proti plísni. Jinak je ale ještě všude klid. Jinak podporuji Milanovy zajímavé diskuzní příspěvky a nesmíme se nechat otrávit semtam nějakým nepříjemným anonymem. Walter

host - 214.246 (?), 2.6.2022 12:08

Brambory sazim ručně, nenaklíčené, Do země šly podle fotky 23 března. Za tři měsíce (90 dni) si jdem udělat zkoušku a na ten oběd si ty velmi ranné Impaly najdem. Ve sklepě mám ještě na dva měsíce staré. Tak proč bych pospíchal. Proto vám mnoho lidi nerozumí a nechápou kam se pořad ženete. To platí i o rajcatech. To neznamená, že nedokážu ocenit nebo zvednout palec, když pan Walter ukáže svoji práci. Dokážu.Taky ale dám za pravdu tomu, kdo má obavu, že když sem přijde někdo nový, tak muže být z některých doporučení zmaten. Jestli tedy jsou tu dva tábory, tak je to řekl bych nerozhodně. 

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2187) - 168.103 (?), 2.6.2022 11:48

247.237: my laici si moc vážíme toho, jak nás chcete chránitsmiley. Ale k tématu, prohlížel jsem stránky rostlionolékařského portálu a z nich je patrné, že v 1. červnovém týdnu roku 2021 nebyl zaznamenán žádný výskyt plísně bramboru, zatímco v 2. týdnu už byl zaznamenán slabý výskyt, a to v okresech HK a Třebíč, v 3. týdnu pak už na 5 měřících stanicích škodlivý výskyt PB. Tolik tedy část rozvoje PB v loňském roce. Letos to tak být nemusí, ale všechno se může změnit během jediného týdne teplého a vlhkého počasí. Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3156) - 208.138 (?), 2.6.2022 10:20

Jsou v dobré kondici a doufám, že budou o dost dřív než loni.

Není na tom co vymýšlet, ale je dobré si ty zásady občas připomenout, aby člověk nedělal chyby. A také to, že ty postupy je nutné přizpůsobovat podmínkám. Myslím, že k tomu je tahle diskuze určena.

Milan HP

host - 247.237 (?), 2.6.2022 12:11

Takže jinými slovy odmítáte sdělit, v jaké fázi vaše o téměř měsíc později sázené brambory jsou? Vy jste tu hlásal, že jste je touto vaší teoretickou výsadbou urychlil, tak se vás ptám, zda už také máte půlmetrovou nať a kvetou vám, tak jako nám, co jsme sázeli v půli dubna?

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3156) - 208.138 (?), 2.6.2022 21:10

S ohledem na podmínky jsem je dával letos mnohem dřív, 26.4., v 570 mnm. Ne, nekvetou, ale svých 40 - 50 cm už mají. Podmínky byly vhodné už dřív, ale byly jiné úkoly, takže jsem je dal tak o týden později, než jsem chtěl. A nijak jsem je neurychloval ze stejného důvodu.

Milan HP  

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3156) - 208.138 (?), 5.6.2022 9:39

Mé brambory dnes ráno. Vepředu ty sázené 26.4., ty vzadu o několik dní později. Odrůdy Collete a Anuschka.

Milan HP

Bramborové "pole" 5.6.22
Bramborové "pole" 5.6.22
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí7:25
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky >