První preventivní postřik proti PB

host - 189.109 (?)
1.6.2022 7:40

Jenže hlízy rostou prakticky všechny až úplně dole, na dně hrůbku (nejvíc a největší), jen výjimečně sem tam některá u povrchu (toto je fakt, který mi potvrzuje každoroční sklizeň). Takže je jedno v případě 1 řádku, zda mám hrůbek nebo běžný záhon. Naopak hrůbek svou masou brání lepšímu prohřátí až do místa hlíz, zatímco záhon by měl menší masu zeminy a lépe by se prohřál.

Přemokření u mě skutečně nehrozí, typ zeminy tomu odporuje. :)

Pěstuji brambory v hrůbku, protože se "to tak má". Ale je to zřejmě výhodné kvůli pětování na ploše. Pokud brambory na ploše nepěstuji a okolí není cloněno další natí, měl by "běžný záhon" poskytnout stejnou úrodu. Tedy moje dedukce z mých podmínek. Jinde to samozřejmě fungovat vůbec nemusí.

Ano, je to okopanina, ale já mám strukturu zeminy "neutužující se", takže ani z toho důvodu nepotřebuji hrůbkovat. V průběhu sezóny žádné přihrnování neprovádím, hrůbek vytvořím při sázení a zůstane tak netknutý až do sklizně.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2259) - 168.10 (?), 31.5.2022 21:31

189.109: hrůbek pomůže lépe prohřát zeminu krytou natí, po dešti se přebytečná vláha stáhne z hrůbku dolů a hlízy nezůstávají dlouho mokré.

host - 189.109 (?), 1.6.2022 7:40

Jenže hlízy rostou prakticky všechny až úplně dole, na dně hrůbku (nejvíc a největší), jen výjimečně sem tam některá u povrchu (toto je fakt, který mi potvrzuje každoroční sklizeň). Takže je jedno v případě 1 řádku, zda mám hrůbek nebo běžný záhon. Naopak hrůbek svou masou brání lepšímu prohřátí až do místa hlíz, zatímco záhon by měl menší masu zeminy a lépe by se prohřál.

Přemokření u mě skutečně nehrozí, typ zeminy tomu odporuje. :)

Pěstuji brambory v hrůbku, protože se "to tak má". Ale je to zřejmě výhodné kvůli pětování na ploše. Pokud brambory na ploše nepěstuji a okolí není cloněno další natí, měl by "běžný záhon" poskytnout stejnou úrodu. Tedy moje dedukce z mých podmínek. Jinde to samozřejmě fungovat vůbec nemusí.

Ano, je to okopanina, ale já mám strukturu zeminy "neutužující se", takže ani z toho důvodu nepotřebuji hrůbkovat. V průběhu sezóny žádné přihrnování neprovádím, hrůbek vytvořím při sázení a zůstane tak netknutý až do sklizně.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2259) - 168.103 (?), 1.6.2022 12:38

už v diskuzi na téma kdy dát do země brambory, jste předvedl, že v pěstování brambor máte zcela jasno a jiné názory vás nezajímají, proto jsem váhal, jestli má smysl reagovat na váš dotaz ohledně hrůbku. Vidím, že bylo opravdu zbytečné vám odpovídat, i v této věci máte zcela jasno. Tak vám přeji dobrou úrodu. Walter

host - 189.109 (?), 1.6.2022 12:59

Walter: netuším, o čem mluvíte, ale je mi to jedno. Do nějakých sporů se zatahovat nenechám.

Já se slušně zeptal na smysl hrůbku ve svém specifickém případě a chtěl jsem to zde logicky prodiskutovat. Uvedl jsem fakta, jak se brambory chovají u mě a naznal vámi uvedené výhody jako v mém případě ireleventní. Ale zřejmě tu není vůle diskutovat, ale spíš člověka napadat... Nerozumím, co vás k tomu vede. Myslím, že objektivní zhodnocení by zajímalo více zahrádkářů.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2259) - 168.103 (?), 1.6.2022 16:10

budu rád, když ten jeden řádek vyzkoušíte pěstovat nikoli v hrůbku, ale klasicky v záhoně a objektivně pak zhodnotíte tento způsob pěstování. Máte pravdu, že zhodnocení vašeho pokusu by určitě zajímalo více zahrádkářů. Walter

host - 91.196 (?), 1.6.2022 16:34

Částečně by tuto situaci mohl rozetnout pokus-ob. jednu br.rostlinu nahrnout a při sklizni by se viděloenlightened. Ale lidé už asi většinově přišli o trpělivost, částečně to chápu, i mé mládí je v nenávratnucheeky, SPCH.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3213) - 208.138 (?), 31.5.2022 11:35

Obávám se, že tenhla můj průšvih už nepůjde napravit. Jsou příliš blízko u sebe a mají mezi 30 a 40 cm. Jak jsem psal: zanedbané agrotechnické lhůty už nedohoním. Okopnu je mezi řádky, ale jen mělce. 

Mám radost, že Tvůj Aztek takhle zabodoval. U mne to boduje taky, i když manželka to moc nedá najevo. Souhlasila s druhým balkonovníkem, a to už je velké poděkování samo o sobě. A ten nový se osvědčuje líp než ten původní. 

Pro příští rok chystám pestřejší skladbu odrůd na zimu. Aztek je na kandidátce na čelném místě. Vrátím zpátky Nelinku a Maglia Rosu a nějaké další keříkové. Jo a mám slíbená semínka Hahms Gelbe. Ale to je zatím daleko, teď je důležitá zahrada a já v tom plavu i přes pětidenní víkendy. Ale těší mne to i tak. Krásně mi jde jarní zelí, kdežto Murdoc mi ze starých semínek vzešel bídně. 

Milan

kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 242.213 (?), 31.5.2022 10:29

Díky moc za reakci. Asi se tedy příště vykašlu na předpěstování. Loni jsem právě dávdal na začátku dubna a ve stínu jsem musel lámat v 10cm hloubce zmrzlou půdu, takže z toho nepřekvapivě nic moc nebylo.

V jaké teplotě nakličujete? Já mám na výběr doma v 22C anebo v garáži tak v 10C ale zase skoro žádné světlo.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2259) - 168.10 (?), 31.5.2022 10:56

teplota 10° a přítmí je určitě vhodnější. Mám to tak stejně. Když koupím sadbu v únoru, hledám chladné místo, aby brambory příliš nenaklíčily. Když jsou klíčky příliš dlouhé, snadno se při manipulaci při výsadbě polámou. To ať se raději vytvoří až v zemi. K loňské výsadbě: duben byl hodně studený. Zkusil jsem se podívat na starší fotky, mám ty nejranější brambory na stejném místě 3. rok, pokaždé je přikryju černou netkankou a vloni 12. 5. jsem měl nať přibližně stejnou jako letos 5.. Určitě jsem je dával vloni do země až v půlce dubna. Walter

kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 242.213 (?), 31.5.2022 12:49
Ještě jednou díky za cenné informace.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025