Přehřátá rajčata
|
|
 |
 |
andydul - Bronzový Zahrádkář (77) - 154.236 (?) 8.7.2013 18:27
Ja niektoré rastliny na balkóne zalievam aj v týchto horúčavách výlučne podmokom, ale treba im dolievať vodu tri krát denne.
Vonku na streche ich samozrejme zalievam zvrchu, to by neprežili silné celodenné slnko.
Dnes som pooberal plnú misku zrelých plodov Perun, Idyl a jeden plod čiernej rajčiny, večer ochutnám.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Zacatecnik - (16) - 196.116 (?), 6.7.2013 20:06, zobrazeno: 12294x
Zdravím Vás a přeji pěkný večer.
Právě jsem dojel domů a zjistil jsem, že teplo dalo rajčatům na zaskleném balkóně zabrat a listy se zkroutily. Je nějaká rada, co dělat, vzpamatuje se to, nebo je po rostlině?
Ráno se hnojilo slepičincema z Hoštic, a teď jsem jim dal i trochu vody, tak nevím
viz foto
Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 216.228 (?), 6.7.2013 20:22
Té vody jim dejte podstatně víc než jen trochu. Listy se nezkroutily, zvadly z nedostatku vody. Čím budou rostliny větší, tím víc prorostou kořeny květináč a nebude v něm dost zeminy, která by vodu zadržovala.Dejte pod květináče velké podmisky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Zacatecnik - (16) - 196.116 (?), 6.7.2013 20:33
Pod květináčema mám misky, přidal jsem vodu...
Je lepší nechat balkón větrat, nebo už zavřít, aby měly příjemné zbytkové teplo.
Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.77 (?), 7.7.2013 15:59
radsej vetrat aj v noci, pokial nemate nejaku sklenikovu odrodu tak tomu v noci vetranie vadit nebude, polievajte radsej viac ako menej, niekedy sa to tazko odhaduje, tiez som raz myslel ze ma rastlina dost vody, poda bola vlhka no rajcine to nestacilo, preto je lepsie dat tolko vody aby bola aj v spodnej miske - tie listy sa postupne narovnaju ale bude to chvilu trvat, vrsok to vacsinou zvladne lepsie ako par listov pod vrskom
ak si chcete byt uplne isty ze tie listy preziju tak ich na chvilu stiahnite zo slnka alebo ich niecim prikryte, hlavne zvednute listy, zvysok moze ostat odkryty
nemalo by sa to ale stavat casto, lebo tym rastlinu zbytocne stresujete
|
|
 |
|
 |
 |
|
Zacatecnik - (16) - 196.116 (?), 7.7.2013 18:42
Děkuji všem a rady repektuji. Jak se něco změní, tak dám vědět. Buď se to vzpamatuje, nebo ne, potom bych to asi zaštípl a uvidí se, za možná 2-3-4 dny. Ono totiž... jsme byly na výletě a jaksi jsme zapoměli, že bude teplo a nechal jsem zavřená jak skla, tak dveře...
Ještě jednou děkuji a přeji pěkný večer
|
|
 |
|
 |
 |
|
Zacatecnik - (16) - 196.116 (?), 8.7.2013 15:16
Takže listy dostaly zabrat .
Listy začaly tvrdnout, jsou suché. Něco jsem uštípl a jen jedna větývka se vzpamatovala.
Není na škodu mít pod květináčem v podmisce stále vodu? A to i přes noc? Neuhnije to? Neublíží to rajčeti???
Děkuji za info.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 28.44 (?), 8.7.2013 16:29
Já pěstuji sadbu v kelímcích 0,2l vyrovnané na pekáčích a v nich je stále voda - rajčata si v tom lebedí. Občas nechám vodu vyschnout na 1/2 dne. Kelímky zalévám jen podmokem - vršek zeminy je suchý.
Sadbu vysazuji na venkovní záhon a při hustých deštích stojí občas ve vodě - nevadí jim to. Po vyschnutí horních 5 cm - zalévám 1x denně.
Myslím, že balkonové a skleníkové zahrádkaření by se mělo přiblížit venkovnímu - hodně větrat, voda v podmisce by vadit neměla, kořeny si ji vezmou, spíš je lépe udržovat stonek v suchu. Kořeny dokonce z květináče lezou za vodou. Zaléval bych a hnojil jen podmokem - do podmisky. J.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
andydul - Bronzový Zahrádkář (77) - 154.236 (?), 8.7.2013 18:27
Ja niektoré rastliny na balkóne zalievam aj v týchto horúčavách výlučne podmokom, ale treba im dolievať vodu tri krát denne.
Vonku na streche ich samozrejme zalievam zvrchu, to by neprežili silné celodenné slnko.
Dnes som pooberal plnú misku zrelých plodov Perun, Idyl a jeden plod čiernej rajčiny, večer ochutnám.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|