Phytophthora infestans



   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?) 
10.10.2020 23:23

Je to smutné, ale musím souhlasit: i mírně rozjetou plíseň bramborovou není čím zastavit. Vloupá se do vnitřních systémů rostliny a nám nezbývá než kopat hrobeček.

Alternativy: důsledný, včasný a opakovaný chemický postřik nebo odolné odrůdy.

Vladimíre, přiznávám, že okrajová opatření jako stříška, kordon či otrhávání listů, apod., pomůžou jen v případech, kdy nápor plísně je jen sporadický. A dokonce ani není pravdou, že se odolné odrůdy "vyléčí". Jsou napadené, ale klíč je právě v tom, že nevpustí nákazu do svých systémů. Z listů ani z plodů. O tom jsem se letos přesvědčil.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 14.10.2020 11:12

Tak snad ty zbytečně dělané zásoby Ridomilu Gold nějaký čas vydrží. Letos vyhrál ten, kdo pěstuje rajčata ve skleníku. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 25.216 (?), 14.10.2020 16:34

Moje rajčata dnes 14.10.2020. Od září nevylamuju, naposledy jsem stříkal mědí někdy začátkem září. Některé staré listy jsou plesnivé, ale na nové přírůstky už plíseň nešla. Na první fotce jsou plody první generace (na vyštipovaném stonku). Říkám to stále: Stříkat jedině preventivně! Od konce června co 10 dnů. Střídat Champion s organikou (Acrobat, Ridomil, Ortiva aj.). V době zrání polevit s organikou, ale neeliminovat ji úplně a použít častěji Champion, tj měď. Organika má krátkou OL, ale vstřebává se do rostliny, což někomu nemusí vyhovovat, protože je pak v plodech, i když v povolených množstvích.  Měď se dá smýt, dobře i octovou vodou. Takže v době sklizně spíš ošetřovat tou mědí, ale musí se postříkat i spodní strana listů. Působí jen lokálně.

Takže příští rok to dopadne úplně stejně blbě, jako letos. Vždyť v červnu a červenci jsou ta rajčata přece krásná a zdravá. Tak proč stříkat, ne?wink.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 15.10.2020 11:40

Takže Ridomil a Dithane jedou vesele dál, KUKY? Když tak čtu Tvůj příspěvek, tak přemýšlím, jestli se na ty rajčata úplně nevykašlat. Je to samá chemie a proč jí celé léto "pumpovat" do rajčat, když ovocné stromy jsem stříkal naposled koncem května a jde to. Včera jsem koupil velká keříčková rajčata, nakonec i pěkně červená, ale samozřejmě v porovnání s domácími rajčaty to je jen rajčatový náznak. Vypadají krásně, ale toť vše. Plíseň bramborová zdevastovala, co se dalo zdevastovat, ale nějaké plody přece jenom ještě dobarvují a jsou zdravá, takže můžu porovnávat s těmi koupenými plody. Bez chemie bych ale nevypěstoval nic, tak nevím, jestli si nezvyknout na tu pseudorajčatovou hmotu z obchoďáku. Výjimkou je každoročně kupované Tomino v místní "Jednotě". Na Vysočině lze vypěstovat veškeré ovoce zcela bez chemie, ale letos nepostříkali rajčata a nesklidili vůbec nic. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 61.199 (?), 15.10.2020 13:23

Chce to trochu optimizmu. Pokud někomu ta chemie vadí, tak stříkat nemusí. Pochopitelně ta chemie funguje i pro ostatní listové choroby než je plíseň bramborová, ale s těmi se dá vypořádat i jinak nechemickými prostředky. Pochopitelně taková alternariová skvrnitost apod. mohou mít negativní vliv na velikost úrody, ale na jidlo bude stále dost. Pokud někdo má strach z plísně bramborové, měl by se zaměřit na rané a velmi rané odrůdy. Přeci jen plíseň bramborová je plíseň pozdní, přichází nejdříve někdy v druhé polovině srpna a v té době mám rajčat už plné zuby. Když nepřijde, tak rajčata stejně skončí s prvními mrazy, ale to už mám většinou všechno otrhané a dozrávám doma v místnosti. Venku by se stejně nevybarvily, při nízkých teplotách pod 18 °C se červené barvivo netvoří. Rodiče mne učili, že všechno co je na zahradě se musí zpracovat. A tak se zavařuje, dělá lečo, protlaky a šťávy a pak to trčí ve sklepě. Děkuji, nechci.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 15.10.2020 17:28

Chce to trochu optimizmu. To si říkejte příbuzným na Vysočině, co nesklidili díky plísni bramborové ani jedno rajče. Tady by to nebylo o moc lepší, zvlášť, když se rajčata vysévají dle obrázku na sáčku, kde se uvádí doba výsevu ve třetím až čtvrtém měsíci. Takže nakonec ta rajčata letos začala zrát až v té půlce srpna. Duben je ideální doba, aby sazenice nepřerůstaly, ale plody zrají později. Zvlášť letos. Bez chemie to nejde, ovšem ta chemie vadí nejenom mně. Například někdo tady psal, jak můžete stříkaná rajčata vůbec jíst?  Ale ekologické serepetičky nezabíraly, k těm se už vracet nebudu. Nakonec je to fuk, protože rajčat zkonzumujeme za rok mnohem víc než třeba jablek a kolik chemie je v těch kupovaných? Žádné řešení nemám, takže příští rok půjde všechno zase ve starých vyježděných kolejích. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 60.6 (?), 15.10.2020 18:22

To je každého věc jak k tomu přistoupí. A také vaše. Nakonec chápu, že plíseň bramborová je takový strašák, který se jednou za několik let objeví. Je to také vhodné téma k diskuzím, hlavně pro začátečníky.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 25.216 (?), 15.10.2020 18:47

Petře! Do jara je daleko! V lednu budeš nakupovat semínka rajčat ostošestsmiley. Když nechceš systémovou chemii, tak stříkej mědí. Ekologickou mědí, třeba Championem. Ale důsledně! Na severovýchodě Čech se někde stříká mědějlaugh. Neznalým to ale rve ušiwink.  Sranda musí bejt...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 16.10.2020 11:04

KUKY, tak jak to je s těmi fungicidy na rajčata? Vypadá to, že se neprodává jen Acrobat, protože Ridomil a Dithane jedou dál. Tím pádem asi není problém v mankozebu. Co se týče Tvých fotek, tak na rozdíl od Tebe už mám na porostu "černočernou tmu" a začínám všechny rostliny likvidovat. Ta turecká keříčková rajčata z obchoďáku, to je pěkná "parodie", hlavně, že jsou krásně červená a velká skoro jako jabka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 17.10.2020 13:43

To mi zní skoro jako malomyslnost. Znám to. To přejde.

A cesta bez chemie existuje a určitě lze uplatnit i na Vysočině, tedy v bramborovém kraji. Britské odolné odrůdy jsou opravdu velmi odolné, jak se letos ukázalo. Semínka jsou k dostání i u nás, takže ani tam není veliký problém. Jsem zvědav, zda nějaký podnikavec začne na jaře prodávat i jejich sazenice ve velkém. Moje rada ale je nakoupit ta semínka už teď, na jaře nejspíš nebudou.

Mountain Magic, Crimson Crush a Cocktail Crush. Všechny F1.

Ty americké odrůdy, Galahad F1 a Defiant PhR F1 bude ale těžší sehnat. Do Evropy zasílají objednávky od 100 dolarů výš + poštovné. To už je trochu moc. Ale určitě se někde mezi námi najde známý či příbuzný, kdo by je mohl přivézt. Kdyby se mi to povedlo, budu pamatovat na kolegy z fóra a vezmu jich víc.

A o kupovaných rajčatech už toho bylo napsáno hodně. Ale i tam se situace zlepšila výrazně. Ovšem není to žádná láce kupovat kilo za 250 Kč. Ta rajčata jsou ale fakt dobrá i v únoru.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika