Paradajky - skorý výsev, množenie odrezkami

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3369) - 5.149 (?) 
19.3.2013 17:46

Já jsem ho loni neměl, budu hodnotit až letos.

Mr Big

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3369) - 5.149 (?), 22.3.2013 15:28

Kvůli jiné činnosti jsem trochu zanedbal svá rajčata- ošidil jsem zejména jejich zálivku. Tak jsem to šel napravit a na jednom klonu (2. generace) Philovy F1 z loňského roku jsem našel rozkvetlé květy.Přitom jaro je v nedohlednu.

Mr Big

Klon Philovy 22.3.2013
Klon Philovy 22.3.2013

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 22.3.2013 22:34

Hezký smiley a zkusíte jestli něco udělá nebo květ vyhodíte?

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 1.4.2013 14:48

Paní Jiřinko, jak na rajče které z horních dvou listů nechce dát zálistky na řízkování?

Jinak dle bujnosti růstu pokusných odrůd vede Japonsky Trjufel Krasny, Bejbino a Cherrola. Nejhůře mi roste Sladkaja děvočka... což mě mrzí, už jsem jí slíbila dvěma lidem :-(

Kosmonaut Volkov
Kosmonaut Volkov

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 1.4.2013 16:26

To se mi takto ještě nestalo. Většinou rostlina vytvoří náhradní vrchol z nejvyšších pupenů podobně jako u ovocných stromů. Ve Vašem případě bych vylomila dva vyvinuté zálistky, ty bych zasadila jako řízky, rostlinu přihnojila a nechala tvořit náhradní vrchol, potom Vám někde vypučí další zálistky a možná to již bude za horními dvěma listy.  Možná bych ještě asi dva dny s vylamováním počkala, až zálistky povyrostou.  Zdraví Jiřka

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 1.4.2013 17:43

Díky za odpověd wink

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 1.4.2013 22:07

Dnes jsem pokračovala v řízkování klonů Philovy, jejíž jedno seminko bylo vyseto začátkem ledna. Nyní již řízkuji klonované rostliny. Dále jsem oddělila první řízek - vrchol rostliny -  z odrůdy Vitela, která byla vyseta později. Rostliny se mají čile k světu, ale již by potřebovaly do skleníku, kde je vždy chovám do výsadby ven. Dle předpovědi to v nejbližších deseti dnech nepůjde, stále má v noci mrznout.  J.  

Vitela před odstraněním vrcholu.
Vitela před odstraněním vrcholu.
Klony Philovy týden po odstranění vrcholu
Klony Philovy týden po odstranění vrcholu
Stonek rozdělený na jednotlivá internodia
Stonek rozdělený na jednotlivá internodia
Upravené řízky před vysazením do substrátu.
Upravené řízky před vysazením do substrátu.

deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?), 1.4.2013 22:18

Pani Jiřina, mohla by ste vysvetliť, kde ste na tej Vitele viedla rez? a Rovno alebo šikmo?

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 2.4.2013 14:58

Odpočítala jsem čtyři pravé listy od spodu a těsně za čtvrtým jsem vedla jen lehce zešikmený řez. Úhel asi 20 st. k vodorovné rovině. Asi jako když se stříhají ovocné stromky.  Na fotografii od p. Renaty z 1.4. mi přijde ponechán příliš velký čípek nad posledním listem. Sama bych vršek odřízla níže. Na ponechané rostlině po řízkování vznikne v místě odstupu zálistku kolínko, které je náchylné k mechanickému poškození. Jedna moje známá při sázení loni Děvočku v tomto kolénku nalomila. Přesto se jí podařilo dopěstovat k množství chutných plodů.  Zdraví Jiřina 

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 174.35 (?), 26.4.2013 12:44

Ukončila jsem letos klonování rajčat. Z Philovy vyseté 4.1. jsem rozpěstovala celkem 20 sazenic. Nejmenší jsou vyfocené na přiložených snímcích. Některé klony jsou i větší. jde o protiplísňovou odrůdu, je určena pro venkovní pěstování, za tři týdny do vysazení ještě dorostou. Vitela, vysetá později, se ještě zakořeňuje, tam mám 6 rostlin. Děvočky a Nasťa vzniklé řízkováním mi kvetou ve skleníku, tam jsem jela jen jedno kolo. U Philovy jsem množila ve dvou kolech. Metodu považuji za úspěšnou a velmi vhodnou pro drahá a nedostupná semena rajčat.

Mluvila jsem s pánem o mnoho starším než já, ten mi říkal, že již za totáče množil rajčata zálistky a to odrůdu Bonset z Holandska, která byla tehdy nedostatková a špatně dostupná.  Zdraví Jiřina 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz