Padají mi květy/poupata u rajčat/paprik

host - 164.125 (?)
25.1.2010 17:59

Dobrý den,

mám problém s padajcími květy u paprik. Papriky pěstuji ve skleníku, hnojím je kristalonem plod-květ, skvašenýma slepičinama, přesto květy padají a vrcholy rostlin zhnědnou a zaschnou. Zeminu ve skleníku jsem vyměnila, provápnila dusíkatým vápnem, ale nebylo to nic platné. Toto se mi děje už druhým rokem, ve skleníku jsem před tím pěstovala papriky bez problémů. Děkuji za rady.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 212.178 (?), 21.6.2009 18:41

Teda nechci Vám do toho moc mluvit, ale když vidím ty truhlíčky, tak v tom tak pěstovat muškáty a ne rajčata a očekávat ještě hohatou úrodu? Pokud mám zkušenost, tak na balkonech se rajčata pěstovala, třeba 2 rostliny v 20 litrových kýblech nebo PE pytlích. Rajče je lilkovitá rostlina a potřebuje hodně prostoru pro kořeny a humózní půdu, jako brambor. Nahrazovat to umělým hnojivem - strašné. Vždyť to všechno zůstane v plodech! To bych si raději zeleninu koupil v konzumu a ušetřím za sadbu, vodu, hnojivo, starosti a zdraví. Ve velkovýrobě je hnojení přece jen trochu úměrněji dávkované, než doma. Sám pěstuji rajčata (na severu Moravy) a raději přidávám kompost při sázení a z jara trochu ředěného slepičího zákvasu s kopřivami do nasazení prvních plodů. Vylamuji zálistky (zloděje), zakracuji v srpnu hlavní výhon(1 metr vysoký),  listy podle potřeby, aby nebyly na zemi, nezahušťovaly, napadnuté prvními příznaky plísně bramborové. V červnu preventivně postříkám sirnatým přípravkem (Sulikol, Kumulus, s přídavkem výživy na list, nejsou to jedy -ochraná lhůta 3 dny) a rajčat je na rozdávání. V podletí listy zakrátím, aby na plody svitilo sluníčko a nedozrálé sklízím před prvními mrazíky, které dojdou za oknem nebo v papírové krabici. Petr

host - 174.168 (?), 22.6.2009 0:11

Máte všichni stejný názor, že hnojivo zůstane v plodech? Vždyť zeleninu, kterou kupujeme v krámech, tak je taky vyhnojená ne?

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 22.6.2009 18:47

Pravděpodobně ano, proto ale doma na zahrádkách pěstujeme "BIOpotraviny", které nejsou zdaleka tak moc chemicky ošetřené a přehnojené. Pokud ale tazatel pěstuje jen pro radost v truhlíku a nemá zahrádku, tak se určitě z takové zeleniny neotráví.
Martin

host - 255.249 (?), 29.6.2009 10:39

Dobrý den, mám úplně stejný problém jako The_Doctor. Květy u paprik mi upadávají. Zkouším je prvním rokem pěstovat na balkoně v pytlích. Podle toho, co jsem se tu dočetla, jsem asi přehnojila "na zelené". Do zeminy jsem totiž přidala granulovaný kravský hnůj, takže rostliny "valí" jak blázen, květy teda taky (hlavně rajčata, ale plody jsou jaksi pořád schované.) Kristalonem jsem zatím přihnojovala jednou. Jak často můžu opakovat, dle návodu?  Taky jsem paprikám asi dodávala hodně vláhy, takže jedno k druhému... přidala bych i foto, ale to bych asi musela být registrovaná, že? Zdraví Petra.

Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 214.135 (?), 30.6.2009 14:39
Dobrý den, pročítám si příspěvky a nabyla jsem dojmu, že se ani tolik nejedná o nevhodné hnojení apod., ale špatně opylená jednotlivá květenství a květy.Máme sice slušnou zahrádku, ale letos poprvé zkouším pěstovat rajčata na balkoně.Když začala kvést, na prvních vijanech několik květů také opadalo- u všech rostlin.Pak jsem si uvědomila, že jsou vlastně v závětří a od té doby, co jimi lehce potřesávám, neopadl květ ani jeden. Ve foliáku jsme to dělali od začátku kvetení, protože je tak zoufale vlhko. Na plod nasazují všechny květy.

Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 214.135 (?), 30.6.2009 14:52
Promiˇnte, špatně jsem se vyjádřila.Ve foliáku se jedná o papriky, ne rajčata.Marie.

host - 255.233 (?), 30.6.2009 19:34

Vidíte, to by mě vůbec nenapadlo. Já je mám taky v závětří v lodžii... tak je zkusím "natřepávat" a uvidíme :-)

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6661) - 70.100 (?), 30.6.2009 15:00

Je to i druhem papriky, některé padají více, některé ne.

host - 164.125 (?), 25.1.2010 17:59

Dobrý den,

mám problém s padajcími květy u paprik. Papriky pěstuji ve skleníku, hnojím je kristalonem plod-květ, skvašenýma slepičinama, přesto květy padají a vrcholy rostlin zhnědnou a zaschnou. Zeminu ve skleníku jsem vyměnila, provápnila dusíkatým vápnem, ale nebylo to nic platné. Toto se mi děje už druhým rokem, ve skleníku jsem před tím pěstovala papriky bez problémů. Děkuji za rady.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 26.1.2010 15:49

Myslím, že to není jen o dusíku. Zemina ve skleníku by se měla jednou za čas (v mém případě co tři roky) kompletně vyměnit. Většinou lidé pěstují ve skleníku každý rok stejný druh zeleniny, který s půdy odčerpá potřebné stopové prvky. 
Takže doporučuji vyměnit zeminu za novou. 
Martin

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16:33
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025