Optimální parametry zalévání dýni v tomto suchém počasí



konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 148.5 (?)
1.8.2018 10:52

Tak u nás už není týden zalévat čím, takže buď přežijou, nebo bude po nich. Bohužel priorita jsou rajčata a papriky...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?), 1.8.2018 9:26, zobrazeno: 3684x

Zajímá mě jaké množství a frekvenci považujete za optimální, když jsou tricitky a vůbec neprší.  Jde o optimální vybalancování z pohledu, aby rostliny definitivně nezastavily růst a současně aby se zbytečně neplýtvalo (Nezbývá mi mnoho vody)

moje dýňová hnízda vypadají takto: díra 80 x 80,  hloubka 60cm, vyplněná uleželým hnojem naředěným popelem a hlínou: vršek mírně přesahuje terén, případně je v úrovni s terénem.  v každém a hnízdu je 5 i vice rostlin, které se šíří po vysušeném trávníku.

  v současné době je zalévám cca 1x za 6dnu, do každého hnízda cca dvě velké konve.

některá hnízda jsem se zaléváním poněkud zanedbal (na některých takových se to nijak neprojevuje, v jednom mi rostliny zažloutly a zaschly, což ale částečně nastalo i u dvou zalévaných hnizd... zda do takových má ještě smysl dát poslední zbylé sazenice(?))

Horka budou zvolna v příštím týdnu polevovat, náředí je mírný závan sucheho chladnějšího vzduchu od severu, srážky jen náhodné na málo místech.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.19 (?), 1.8.2018 10:25

Systém je částečně dobře. Cucurbitaceae (dýně, melouny okurky) potřebují nohy ve vodě a listy v suchu. Je tedy žádoucí zalívat nárazově větším množstvím na povrch půdy = do hnízda s hlavním kořenovým balem. Optimální je každý den 8-10 litrů na rostlinu (či plochu 2×2 m) v podvečer. Rostliny si do rána naplní pletiva zásobou vody a přes noc je ztáta vody výparem z povrchu půdy minimální.

Horší to máte s intervalem, pokud jezdíte na zahradu o víkendu, tal by bylo vhodné rozdělit dávku na tu v pátek večer při příjezdu a v neděli večer těsně před odjezdem. Pokud by jste měl možnost zalít i v út či st večer, neměly by dýně problém.

Na vysušeném trávníku můžete obětovat trávník, zkopat drny a na takovou plochu položit více šlahounů podél sebe tak, aby utvořily souvislý stín, kde v případě padání rosy zkondenzuje příslušná voda.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 148.5 (?), 1.8.2018 10:52

Tak u nás už není týden zalévat čím, takže buď přežijou, nebo bude po nich. Bohužel priorita jsou rajčata a papriky...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?), 1.8.2018 11:30

Souhlasím   Konvalinkou. U mne je to stejné.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.19 (?), 1.8.2018 17:52

Rajčata nejsou priorita, ta si po zčervenání prvního plodu dokážou dojít pro vodu do hloubky, transpostovat ji do humózních vrstev a tam ji s bakteriemi směnit za živiny = nezalévaná rajčata jsou sladší a minerálně bohatší než ta pod zálivkou či z hydroponie.

Papriky ač jsou také solanaceae již takovou schopnost "obchodníka s vodou" nemají a tam je potřeba zálivka denně. Jakmile totiž schodí květy, trvá 14 dní až dva týdny, než narostou nové.

Pokud má jamka na substrát pod dýní cca 200 litrů, je objem pórů cca 30% a tak pokud má závlahová dávka nasytit póry z 60%, nesmí být najednou zalito více než 35 litry vody (jinjak dojde k anoxickému kvašení a vytvořený čpavek Vám v tomto vedru spálí kořeny).

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 1.8.2018 18:51

Prioritu si určuje zahrádkář. Z tohoto důvodu dýně letos nezalévám vůbec. Však ani teploty z daleka nedosahují u nás takových výšin jako v loňském roce. Dýně má extrémně silný kořenový systém a navíc má pomocné kořeny. Při teplotách nad 40 st. mívá listy celý den svěšené bez ohledu na zalévání a roztahuje je až na noc (nachytá hodně rosy a má nízký odpar). Cukety mají také rozsáhlý kořenový systém, ale bez pomocných kořenů. Při teplotách kolem čtyřicítky přestávají dočasně plodit. Zalévám je ob den asi 5 l na rostlinu a plodí velmi dobře. Melouny jsem přestal zalévat a už neporostou. Plody jsou přezrálé a postupně je spotřebuji nebo dám slepicím. Na rajčata dávám pozor a ob den je mírně zalévám asi 3 l na rostlinu. Víc ne. Papriky a baklažány ještě míň. Úměrně k velikosti rostliny. Samozřejmě bych se nezlobil, kdyby z mraků zapršelo víc než z klimatizace... Pokud bych k dýním nalil z nějakého důvodu více než 35 litrů vody (řekněmě 200 litrů), nic by se jim nestalo. Nemám je v jílové misce, ale na spraši. Voda by vsákla 3-5 metrů hluboko i do šířky. Nakonec začátkem července u nás napršelo za 4 dny 180 mm vody a čpavek se nekonal.

Mimmo (SZ Bulharsko, dnešní teploty 21-32st.).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 191.123 (?), 1.8.2018 18:56

Souhlasím s poznámkou k pěstování rajčat. Ověřil jsem si to v extrémním roce 2015, kdy současné počasí panovalo zhruba 8 týdnů (bez jediné srážky nebo mlhy). Zaléval jsem pravidelně jednou týdně v neděli večer, rajčata byla naprosto v pořádku, sklizeň úplně normální, žádné povadlé listy nebo podobně se nekonalo.

V ostatních letech a zatím ani letos nebylo třeba rajčata zalévat vůbec, neboť se vždy objevila aspoň nějaká letní bouřka. Teď uvidíme, naposledy pršelo v pátek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?), 1.8.2018 12:49

Zajimave. Čekal jsem důraz na větší intervaly a větší množství- aby voda pronikla hlubší vrstvy kde se déle udrží vlhko. při tak to pravidelném malém množství si kořeny zvyknou, Že vláha je blízko povrchu a rostlina bude na zálivce závislá.

jinak nepochybuji že Čím větší hromada hnoje a zeminy, tím víc si tam rostliny najdou vlhkosti a jsou na zalévání téměř nezávislé. (Doufám že když je tato kopka hnoje směrem pod zem dokáže i v malém množství podržet vlhkost)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika