Okurky a tykvovité 2013 - sklizeň



Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?)
10.8.2013 0:05

Pro paní Renatu: Opisuji recept na patizonky z loni vydané knihy o zavařování zeleniny.

2500g malých patisonů, 470 g cibule šalotky, 350 g mrkve, 220 g červené papriky 100g česneku, 1 feferonka na jednu sklenici. Kopr.

Nálev : 3 l vody, 1 a půl l octa, 400 g cukru, 120 g soli, 40 tbl cukerínu, hořčičné semínko, bobkový list, nové koření celé, pepř černý celý.

Délka zavařování 25 minut při 85 stupních.

Počet sklenic: 11 ks o bjemu 700 ml.

Zeleninu očistíme a oloupeme, Do každé sklenice dáme kopr, 3 cibulky, 2 stroužky česneku, 1 feferonku, kolem skla proužky červené papriky a střídavě prokládáme patizony. Zalijeme horkým náílevem a sterilujeme.

Tento recept jsem po konsultaci s jeho autorem (vydal recepty knižně) modifikovala. Koření nedávám do nálevu, ale odpočítám na dno každé sklenice, nálev používám ten co na okurky - vyvdala jsem ho od manžela spolu s příjmením. Zavářím vždy s okurkami nakladačkami, asi každý pátý den, mezitím mám zeleninu ve sklepě. Či zaváří někdo jiný z rodiny. Patizonků mám zasazeno 8 rostlin, zavářím po dvou až třech sklenicích patizonů, nálev mám v petkách do zásoby. Červenou papriku jsem vynechala.

Tímto způsobem by se daly zavařit i mladé cuketky ve velikosti okurek nakladaček, či různé kulaté plody keříčkovývh tykví.  Zdraví J.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 5.8.2013 23:20

Přidávám též fotky sklizně okurek a tykvovitých. Letos poprvé pěstuji žluté patizony za účelem zavařování drobných plodů v pikantním nálevu, dobře to chutná i vypadá.  Jiřina


                  
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 6.8.2013 7:27

Jiřino, a jakou mají vůbec chuť? Něco jako nakládačky?

                  
Vlasta L. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 234.228 (?), 6.8.2013 10:08

Dobrý den, paní Jiřino, ty žluté patizony k naložení jsou normální velkoplodá odrůda (jaká?), nebo něco spešl, co má drobné plody? Přivezla jsem si naložené z Polska, byly výborné, tak příští rok mám od Vás inspiraci. Vlasta L.

                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 6.8.2013 15:06

Loni jsem donesla podarovanou sklenku žlutých patizonků na společnou grilovačku, po patizonech se jen zaprášilo, chlapům velmi chutnaly, ani na mě nezbylo k ochutnání. Proto jsem se letos rozhodla vypěstovat a zavařit vlastní. Jinak tykvím a cuketám nehovím, nemám pro ně uplatnění v kuchyni. Jde o odrůdu Sunny delight F1, normálně velké patizony, žádnou pidi odrůdu. Nutno sbírat ob den velmi malé plody, nenechávat přerůstat. V nálevu mám koření, česnek a čili papričku. Chuť je dobrá, trochu odlišná od okurek, možná bych přirovnala k houbám, ale nejsou slizké, dle manžela se houbám nepodobá vůbec. Špatně se mi vyjadřuje chuť slovy. Většině lidí chutnají. Hodí se hlavně ke grilovanému masu a masům na lodně.  Jiřina

                     
Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 8.8.2013 15:22

Ty patizonky bych si moc dala... nedáte recept pro začátečníky wink? Příští rok bych je zkusila. Kolik pěstujete rostlin?

                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 8.8.2013 17:47

tak špagetové dýně jsou jasnými favority ohledně ranosti, již jsme sklidili :)

                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 10.8.2013 0:05

Pro paní Renatu: Opisuji recept na patizonky z loni vydané knihy o zavařování zeleniny.

2500g malých patisonů, 470 g cibule šalotky, 350 g mrkve, 220 g červené papriky 100g česneku, 1 feferonka na jednu sklenici. Kopr.

Nálev : 3 l vody, 1 a půl l octa, 400 g cukru, 120 g soli, 40 tbl cukerínu, hořčičné semínko, bobkový list, nové koření celé, pepř černý celý.

Délka zavařování 25 minut při 85 stupních.

Počet sklenic: 11 ks o bjemu 700 ml.

Zeleninu očistíme a oloupeme, Do každé sklenice dáme kopr, 3 cibulky, 2 stroužky česneku, 1 feferonku, kolem skla proužky červené papriky a střídavě prokládáme patizony. Zalijeme horkým náílevem a sterilujeme.

Tento recept jsem po konsultaci s jeho autorem (vydal recepty knižně) modifikovala. Koření nedávám do nálevu, ale odpočítám na dno každé sklenice, nálev používám ten co na okurky - vyvdala jsem ho od manžela spolu s příjmením. Zavářím vždy s okurkami nakladačkami, asi každý pátý den, mezitím mám zeleninu ve sklepě. Či zaváří někdo jiný z rodiny. Patizonků mám zasazeno 8 rostlin, zavářím po dvou až třech sklenicích patizonů, nálev mám v petkách do zásoby. Červenou papriku jsem vynechala.

Tímto způsobem by se daly zavařit i mladé cuketky ve velikosti okurek nakladaček, či různé kulaté plody keříčkovývh tykví.  Zdraví J.

                     
Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 10.8.2013 11:47

Děkuji moc, příští rok určitě zkusím wink

                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 1.10.2013 23:37

O víkendu jsem sklízela poslední venkovní nakladačky, při přízemních mrazících porost postupně zmrzl, stejně jsem zlikvidovala patizony, na těch bylo hlavně padlí, v příštích dnech by zmrzly též. Od začátku července zavářím okurky, patizonky nebo směs, už jsem ráda, že končím, příští rok nakladačky ani patizony nesázím.    J.



zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika