Ohřátí fóliovníku koňským hnojem



host - 249.230 (?) 
27.3.2022 17:36, zobrazeno: 637x

Dobrý den,

rád bych se zeptal na využití koňského hnoje pro ohřátí foliovníku a teoretickém přenesení sazenic rajčat ven dříve. Na rajčata mám bohužel omezené prostory a proto je pěstuji ve velkých truhlících (50x50x100cm). Tím pádem toho tolik nevypěstuji a rád bych si tedy trochu "prodloužil" sezónu. Plánuji proto potavit malé foliovníky pro tyto truhlíky, které bych využil zhruba od konce dubna do června (podle počasí). K tomu bych rád využil i čerstvý koňský hnůj - ten bych využil na vytváření tepla (když se rozkládá, tak vytváří teplo). Můj plán je takový, že odendám větší část zeminy z truhlíků, přidám zhruba 20cm hnoje, na to dám trochu zeminy a na to položím rostliny v květináčích a vše to dám do foliáku. Čerstvý hnůj samozřejmě neplánuji využít přímo na hnojení a proto nechám rostliny v květináčích, aby se ho nedotýkaly a zhruba koncem května hnůj odendám. Bude tento můj plán fungovat, tak abych rostlinky mohl dát ven již během dubna a zároveň je to nepoškodilo? (S tím, že budu teplotu monitorovat a pokud by v noci mělo být tak, že ve foliovníku se teplota bude blížit nule, tak rajčata vezmu domu).

Děkuji mnohokrát!

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 31.3.2022 22:42

Nemyslím si, že to bude dobře fungovat. Únik tepla folií je příliš velký na to, aby to nízkoenergetická reakce rozkladu hnoje mohla přiměřeně kompenzovat.

Samozřejmě záleží na počasí. Kdy byste chtěl tohle realizovat, tedy dát tam rajčata? Pokud by přišly studené noci, o mrazu ani nemluvím, to množství tepla jim pravděpodobně nebude stačit.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1750) - 168.103 (?), 31.3.2022 23:03

nebude to fungovat. hromada hnoje se rozkladnými procesy zahřeje a v té velké vrstvě se to teplo udrží i při nízkých venkovních teplotách. 20cm vrstva hnoje ale dostatek tepla ani nevyprodukuje, ani neudrží. Ale nejlepší bude, když si to vyzkoušíte sám. Největší zkušenosti získá zahrádkář vlastními pokusy. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 214.246 (?), 1.4.2022 7:10
Takže si místo foliaku udělejte pařník a do zmrzlých uchovavejte sazenice tam.Děláme to několik desetiletí.Na noc zakryvame rohoží z EPS.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (114) - 99.186 (?), 1.4.2022 15:30

Nevím, zda jsem to dobře pochopil. Když by mrzlo, tak přestěhujete květináče domu 100x50x50?. To je 1/4 kubíku. To musí vážit, ať nežeru 200kg... Pokud máte bezproblémové technické prostředky, vzít při mrazech rajčata domů, tak bych Vaši variantu s hnojem neřešil. Je to zbytečně složité a také se může stát, že Vám rostlinky pomrznou a budete schánět nové. Kolikrát se stane, že předpověď počasí se liší o několik třeba zásadních stupňů celsia a i nastydlá rostlinka se vzpamatovává ten samý čas, jako by jste dal truhlíky ven po zmrzlých. Ovšem například v loni je vidět na mém časosběrném videu 1.6.2021 ráno 4 stupně ve skleníku. Venku byla nula.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika