Odolné odrůdy rajčat
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 60.220 (?), 20.11.2020 17:18
Zatím prověřuji podmínky za jakých je možno koupit semena rajčat z USA do Kanady (co je k tomu potřeba). Pokud je to možné, tak bych to mohl objednat a zaplatit kartou, dodací adresa by byla v Kanadě. Pochopitelně by musela být nějaká dohoda všech případných zájemců. Z Kanady by to šlo normální poštou v obálce. Určité riziko je vždy, ale zatím jsem neměl žádné problémy.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.216 (?), 21.11.2020 6:57
Kontaktoval jsem svého kamaráda v Kanadě a ten v USA nakupoval semena přes svého přítele z USA. Americké firmy většinou nedodávají do Kanady kvůli různým omezením a když ano tak s velkým příplatkem. Pro mne by asi nebyl problém také realizovat nákup přímo přes toho ameroičana. Znám ho z Tomatoville. Zatím se jen informuji a rozhodnu se až dostanu ta semena Lorelei. Potom se teprve poradím s autorem šlechtění Lorelei Darelem, kterou odrůdu bych měl vysadit vedle Lorelei k porovnání. Díval jsem se na Johnny´s seed a viděl jsem tam, že lze platit kartou.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mir - Stříbrný Zahrádkář (136) - 36.244 (?), 21.11.2020 9:33
Zdravím, přispěji do diskuse, zajímavý je i americký web Totally tomatoes, řekl bych, že i levnější než Jahnny´s seed, mrkněte na něj. Samozřejmě nezasílá do ciziny včetně Kanady. Jinak jsem se na netu dočetl toto: "Jak neplatit clo z USA? Balíček by měl být zabalen běžně (neměl by nijak vyčnívat a být křiklavý). Hodnota zásilky by měla být do 45 Euro (to je možné poslat bez poplatku mezi soukromými osobami). Pokud budete splňovat tyto dvě podmínky neměli byste platit clo."
Mirek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.131 (?), 21.11.2020 10:48
Jak z USA tak z Kanady dostávám běžně semena v dopisní obálce. Nikdy se neuvádí žádná hodnota. Zatím se mně nestalo, že by nějaká zásilka nebyla doručena. Riziko je minimální. Pokud jde o to kde semena koupit, tak to je předčasné, protože zatím ani nevím co si vybrat.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3271) - 6.138 (?), 21.11.2020 16:03
Jenže Johnny's Seeds do Evropy doručují až od 100 doláčů a k tomu 49 za poštovné. Ale pokud by se Ti povedlo zbunktovat nějaký tým, dám klidně tícku. Za tu srandu to stojí.
Jasný, máme zatím času dost, i když před Vánocemi to asi bude cestovat hodně dlouho. To by bylo, aby se to někomu z nás nepovedlo.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.131 (?), 21.11.2020 16:40
Pořád říkám, že jen možná do toho půjdu. Pokud ano, tak zaplatím a uvedu adresu v USA na kterou to pošlou. Odtud to dostanu poštou za pár dolarů.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3271) - 6.138 (?), 21.11.2020 19:36
Vladimíre, ať se rozhodneš tak či tak, já pojedu po své koleji. Kdyby náhodou nebyla slepá, okamžitě dám Tobě i ostatním vědět, abychom nedělali jednu věc dvakrát.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.131 (?), 21.11.2020 21:38
V pohodě, nemám s tím problém. Asi budu muset pohnout, Johnny´s seeds mají příští týden Black Friday.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3271) - 6.138 (?), 21.11.2020 21:46
Našel jsem prodejce, který zasílá po celém světě.
Jenže: Mountaineer Delight i Pride prodávají pod malinko jiným jménem: Mountain Delight a Pride, ale odkazují tam také na WVUniversity, čili se domnívám, že to jsou totožné odrůdy. Jenže neuvádějí odolnost vůči bramborové plísni. Ale mají docela dlouhou nabídku jiných Late Blight odolných. Například Defiant tam je (Galahad ne), tedy vlastně není, protože je vyprodána. Ale to není asi touto dobou nic neobvyklého.
Nejsem si jist, komu věřit víc: SESE nebo Reimer Seeds?Máš nějaké reference na ty Mountaineery na Tomatovillu? Anebo jsou to skutečně trochu jiné odrůdy? Čert aby se v tom vyznal. Zdá se mi nelogické, že by se komerční prodejce nezmínil o tak silné zbrani. Asi se tam budu muset kouknout. Jenže Severní Amerika není tak docela Evropa.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.131 (?), 22.11.2020 9:07
Já to vidím takhle:
Všechny odrůdy, které mají první jméno Mountain jsou odrůdy vyšlechtěné Randy Gardenerem na a ve spolupráci se Státní universitou Severní Karolína. Jedná se vesměs o hybridní odrůdy odolné k různým chorobám, třeba ten Mountain Magic, který ty pěstuješ. Ano, jsou i Mountain Pride a Mountain Delight.
Ty dvě odrůdy Mountaineer Pride a Mountaineer Delight byly vyšlechtěny na Státní universitě v Západní Viržinii, úplně jinými lidmi Jak jsi jistě četl). Tyto jsou pro mne a možná také pro teba zajímavější, protože jsou OP.
Pokud jde o Johnny´s seeds, tak mají jen řadu Mountain. Když jsem psal Robertovi do Kanady a ptal se jak je to s jeho nákupy v USA, tak jsem zmínil Johnnyś seeds, protože vím, že semena už tam nakupoval. Nepsal jsem mu, že právě od Johnny´s seeds chci nějaké odrůdy. Proto mně také včera poslal e-mail, že tam bude černý pátek. Musím mu dnes odepsat, že žádná jejich semena nechci a vysvětlit mu to malé nedorozumění. Přesto je pro mne důležitá informace, že je ve spojení s BARB FL, takže bych mohl dostat semena přímo od něj nemusela by jít přes Kanadu. Díval jsem se znovu na to SESE. Mají tam také možnost platit karrtou Mastercard, objednám na adresu BARB FL, zaplatím, oni mu to pošlou a on to přepošle mně. Takto by to mělo fungovat. Už jsme to s Robertem jednou dělali, on si v Anglii objednal nějaká cherry od Tokity, došlo to na mou adresu a já jsem mu to přeposlal.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|