Nezralá rajčata - vaření?



host - 168.123 (?)
4.9.2021 7:53
Divím se, že mají Italo é ještě kosti: od dětství rajčata, pak kávu a taky dost kouří. Ten lékař byl velký šprýmař. Naštěstí nejsou všichni takoví.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 1.9.2021 8:42

Dělám to podobně, ale na rozdíl od ostatních hodnotících nevidím až tak dokonalý chuťový vjem. Sice to nějak dojde, spíš něž červené to je oranžové a dá se to raritně použít na ozdobu vánočního bramborového salátu. Ale jen na ozdobu, k jídlu to moc není. Když už po rajčeti v tu dobu toužím, koupím si hyperskleníková, která jsou velmi dobrá. Pokud jde o zrání, "uzraje" z toho jen část, něco se scvrkne a spousta vyhodí nahnilá. Takže hodně šmrdlání a ve výsledku nic moc. Spíš je to jen pro ten pocit, že se to do toho kompostu nevyhodí hned.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 1.9.2021 10:35

Není pochyb o tom, že chuťově ztrácejí a že jsou ztráty. A je opravdu možné koupit výborná osmičková rajčata ze skleníků: už jim došlo, že ta polystyrenová moc nenesou, tak se rychle naučili dělat to tak, aby byla chutná. Díky MP.

Ale tohle jsou moje vlastní rajčata, není v nich nic chemického a když trochu ten salát přisladím, jsou lepší než ty polystyrénky. A jsou po ruce.

Důležitým faktorem v rychlosti zrání je teplota. No a já mám na chalupě téměř optimální podmínky (nižší teploty) a když je už potřebuju, snesu je dolu do bytu, kde dozrají do slušné barvy. Doufám, že jich letos budu mít dostatek. Loni mi to překazilo praskání.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 1.9.2021 20:00

Ale tohle jsou moje vlastní rajčata, není v nich nic chemického

Abych pravdu řekl, pane Milane, tak já ty odolné odrůdy asi už pěstovat nebudu. Dopřeju si jen neodolné chuťovky a nakonec i to Tornádo. Podívejte se, co KUKY za ty roky zbaštil chemizované zeleniny a ovoce a stále je na živu. "Karcinogenní" mankozeb je tady s námi už 50 let, slaví dokonce jubileum. Mám Ridomilu ještě pěknou zásobu na další roky. Uvidíme na jaře, ale že bych byl s těch odolných odrůd nějak zvlášť odvázaný, tak to zase ne. Jako, že si slavnostně dám do pusy nestříkané rajče, tak to nehrozí. Když je trhám, dávám je všechny dohromady i s těmi stříkanými. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 7.9.2021 22:52

Petře, nejsem žádný protichemický fanatik, jen lenoch, kterému stříkání smrdí, a je úplně jedno čím. Naprosto chápu Váš postoj a došel jsem až tak daleko, že uvažuju o postřiku i u těch odolných, protože ta odolnost není absolutní. Mé odolné řízky teď pochytaly plíseň br. až hanba. Jsou jak dalmatinci, a to i na stoncích. A tak jsem otrhal nějaké "hotové" plody, které mají šanci dozrát uvnitř chalupy, ale zbytek ponechávám jejich osudu a vitalitě a odolnosti těch odolných rostlin. A proti rose je chráním netkankou. Určitě dám vědět, jak to dopadlo. Ale spíš se kloním k tomu, že šance jsou při tom rozsahu plísně velmi malé.

Té chemie spocíváme za rok tolik, že už jsme nejspíš téměř imunní. Nebo jinak: někdo se snaží vzbudit v nás panický strach. Kdo, proč a jak, to je na dlouhou diskuzi, jenže bez konkrétních, tedy faktických, závěrů.

Jen mi není jasné, jak můžete preferovat téměř cokoliv před Mountain Magikem. Zkusil jste ho? Za příznivých podmínek, ne úplně letos, to je jasná 10+. Letos jen 9, ale i tak je srovnatelné se Startkou. Všichni moji známí, kteří ho pěstují, se nad ním uculují jako kočka nad smetanou. A ještě k tomu je hřeje závist sousedů, jejichž rajčata jsou totálně v háji. No jasně, nestříkali včas a správně. Ale stříkání je umění a navíc spousta sebezapření: neexistuje "Nechce se mi.". Existuje jen "Je potřeba, či nutné." Takže to nedělám, ale řeším spoustu problémů, protože to nedělám. Na tutovku můžu říct, že pěstování odolných odrůd není "A mám vystaráno."

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 248.164 (?), 3.9.2021 18:40

zrání urychluje etylén (uvolňuje se z polyetylénového sáčku) a teplota nad 16°C.

Pokud nepoznáte PET, LDPE, HDPE, PVC a jiné druhy sáčků od sebe, tak si vemte z krabice s banány ten "igelit" a v něm Vám rajčata uzrají rychleji. Zejména z krabic, kde banány trpěly podélným praskáním slupky (nadbytek etylenu) budou účinné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 31.8.2021 21:09

Možná si vzpomínáte na film "Smažená zelená rajčata". Na základě toho, co mne ve škole učili o solaninu, jsem si to vždycky vysvětloval tak, že existují odrůdy rajčat, které jsou zelené i ve zralosti. Nějak na to přišla řeč při internetové debatě s Američany z jihu. Rychle mne vyvedli z omylu. Oni opravdu jedí smažená nezralá rajčata a dávají je do sendvičů, protože zralá se rozblemcají. A smáli se, že polovina Jižanů by musela být mrtvá, kdyby to bylo jedovaté. Jí se to tam totiž hodně.

Nedalo mi to a zapátral jsem. A zjistil, že se přišlo na to, že v rajčatech není stejný solanin jako v bramborách, ale nějaký jeho derivát, velice podobný strukturou, ale téměř neškodný. Takže ti, kdo pojídají čatní s nezralými rajčaty a podobně, můžou klidně spát, tedy pokud je to skutečně tak.

Nemám rád chuť nezralých rajčat, takže to řeším jinak. Když na mne letos vtrhla plíseň, otrhal jsem postupně všechna lesklá, tedy dostatečně vyvinutá, rajčata z postižených rostlin. Asi 20 kg. To bylo někdy kolem 26.července. Uložil jsem je do papírových krabic bez víka a uskladnil v chalupě v cca 18°C (teď tak o 3 míň) ne v úplné tmě. Do dnešního dne mi z nich uzrálo 10 kg a další jsou v procesu zrání. A ta úplně vyvinutá chutnají velmi slušně. Rozhodně jsou dostatečně dobrá na vaření i zavařování. Lečo z nich bylo vynikající. Něco jsem udělal jinak než jiné plísňové roky, kdy dozrálých bylo jen tak kolem 25%. Za prvé jsem s otrháním neváhal, mezi objevením prvních známek na stoncích a otrháním bylo maximálně 48 hodin a za druhé jsem z nich otrhal "ťupíky" (jak se to řekne správně?), aby se plíseň z rostliny nedostala do plodu. A každé 3 - 4 dny je kontroluji. Za ten měsíc jsem vyhodil jenom tak kolem 2 kil. Při poslední kontrole včera ani jedno. Na tuhle metodu také spoléhám přes zimu. Letos jsem poslední loňská rajčata jedl v únoru.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 28.103 (?), 1.9.2021 7:38

Vaše obsáhle komentáře, čtu velice rád =). Překvapuje mě, že jste je sklízel "tak brzo". Mě momentálně zraje první várka... Ale já to mám hlavně tím, že jsem do července hnojil krystalonem start...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 1.9.2021 10:06

Můj známy byl taky postižený tou rajskou manií.Doktor se ho ptal, když přišel s nějakým problémem, jestli jí rajčata a on mu odpověděl jistě pane doktore, několik denně. A on mu odpověděl, tak je nejezte

To se lehce řekne. Když ona je to taková dobrota ty domácí rajčátka. Já jich sním víc než jenom pár, v zimě samozřejmě o něce méně. A co mám jako čekat? Odvápnění? Když k tomu přidám i pár šálků výborné italské černé kávy denně, tak budu za chvíli asi "bez kostí", když, jak známo, černá káva taktéž odvápňuje. Jinak opět skvělý příspěvek pana SPCH.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 168.123 (?), 4.9.2021 7:53
Divím se, že mají Italo é ještě kosti: od dětství rajčata, pak kávu a taky dost kouří. Ten lékař byl velký šprýmař. Naštěstí nejsou všichni takoví.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 214.246 (?), 4.9.2021 17:48

Nikdy to však s konzumací rajčat nepřehánějte, mohlo by to na vás mít neblahé účinky. Nadměrná konzumace rajčat negativně ovlivňuje funkci ledvin. Oxalát, který obsahují, totiž tvoří ledvinové kameny. Pokud dlouhodobě jíte moc rajčat, připravte se také na otoky a bolest kloubů. No a pokud vás často pálí žáha, dopřejte si rajčata tak maximálně jednou týdně.

Šprýmař mohl být ale nic se nemá přehánět.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika