Nemoc rajčat
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 243.245 (?), 22.5.2012 14:16
Nám bohužel i na záhonech. Do kompostu dáváme posečenou trávu a tu kvůli psům už několik let proti plevelům nestříkáme...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 57.35 (?), 11.6.2012 14:08
...přesně tak:-((((...jde s tím tedy něco dělat? Mám to letos na všech rostlinách rajčat (sazenice jsem koupila v zahradnictví a dle rady jsem je zasadila hluboko do zakoupeného zahradního substrátu a spodní listy jsem otrhala.
Jola
|
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5594) - 242.167 (?), 22.5.2012 17:09
Pídil jsem po příčinách stále většího šíření kroutících se listů a výhonů u rajčat, a narazil jsem v ruské verzi seznamu chorob semenářské firmy (Seminis) na obrázek poškozené rostliny kde je uvedena příčina - Kyselina dichlorfenoxyoctová (2,4 - D). Tohle svinstvo které se stále používá, a používalo se i v nechvalně proslulém postřiku Agent Orange, se nějakým způsobem (zeminou) dostává do rostlin rajčat (i paprik). Tady asi nepomůže propaření zeminy, pokud nevíme odkud dotyčná pochází. Vzhledem k tomu že se mi to stalo u rostlin pěstovaných za přítomnosti koňského hnoje, i při použití kupovaného kompostu, je celkem jasné kde se to svinstvo bere. Nejhorší je na tom to že jsem si kompost dal i do skleníku.
Ale v čem tedy pěstovat?
Katalog chorob najdete tady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.245 (?), 22.5.2012 17:54
Tak jsem si to prohlédla a je to stolbur rajčat. Tady v tom souboru je vyobrazení, občas se nám to vyskytne i na bramborách. Takže by při předpěstování mělo pomoci propaření zeminy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3376) - 5.149 (?), 23.5.2012 7:36
Já si také myslím, že se jedná o působení zbytků herbicidů.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.245 (?), 23.5.2012 10:54
Já opravdu mívám v bramborách rostliny, které vypadají stejně, jak je vyobrazeno v tom českém PDF. A mohu potvrdit zkušenost vašeho souseda - některá rajčata nepřežijí, některá vyhodí nové, skoro normální výhony, sklizeň se posouvá minimálně o měsíc. Jak už jsem psala, bojujeme s tím už řadu let, zjistili jsme, že nejhůře dopadly rostliny, které jsme zasadili šikmo do země a odlámali jsme jim spodní listy.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|