Nemoc rajčat

host - 243.245 (?)
23.5.2012 10:54

Já opravdu mívám v bramborách rostliny, které vypadají stejně, jak je vyobrazeno v tom českém PDF. A mohu potvrdit zkušenost vašeho souseda - některá rajčata nepřežijí, některá vyhodí nové, skoro normální výhony, sklizeň se posouvá minimálně o měsíc. Jak už jsem psala, bojujeme s tím už řadu let, zjistili jsme, že nejhůře dopadly rostliny, které jsme zasadili šikmo do země a odlámali jsme jim spodní listy.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 243.245 (?), 22.5.2012 14:16

Nám bohužel i na záhonech. Do kompostu dáváme posečenou trávu a tu kvůli psům už několik let proti plevelům nestříkáme...

host - 57.35 (?), 11.6.2012 14:08

...přesně tak:-((((...jde s tím tedy něco dělat? Mám to letos na všech rostlinách rajčat (sazenice jsem koupila v zahradnictví a dle rady jsem je zasadila hluboko do zakoupeného zahradního substrátu a spodní listy jsem otrhala.

Jola

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 22.5.2012 17:09

Pídil jsem po příčinách stále většího šíření kroutících se listů a výhonů u rajčat, a narazil jsem v ruské verzi seznamu chorob semenářské firmy (Seminis) na obrázek poškozené rostliny kde je uvedena příčina - Kyselina dichlorfenoxyoctová (2,4 - D). Tohle svinstvo které se stále používá, a používalo se i v nechvalně proslulém postřiku Agent Orange, se nějakým způsobem (zeminou) dostává do rostlin rajčat (i paprik). Tady asi nepomůže propaření zeminy, pokud nevíme odkud dotyčná pochází. Vzhledem k tomu že se mi to stalo u rostlin pěstovaných za přítomnosti koňského hnoje, i při použití kupovaného kompostu, je celkem jasné kde se to svinstvo bere. Nejhorší je na tom to že jsem si kompost dal i do skleníku.

Ale v čem tedy pěstovat?

Katalog chorob najdete tady.

host - 243.245 (?), 22.5.2012 17:54

Tak jsem si to prohlédla a je to stolbur rajčat. Tady v tom souboru je vyobrazení, občas se nám to vyskytne i na bramborách. Takže by při předpěstování mělo pomoci propaření zeminy.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 22.5.2012 21:37

Tak jsem si to přečetl a moje rajče nesplňuje snad ani jednu popisovanou vlastnost projevu této nemoci, navíc po přesazení na záhon se růst upraví. Dále je tam uvedeno že nejvýznamějším způsobem přenosu choroby jsou hmyzí vektory a tudíž propaření zeminy nebude to pravé.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 23.5.2012 0:22

Přečetla jsem si Váš odkaz ve Wikipedii ohledně použití daného herbicidu. Nejvíce se používá v kukuřici, té se pěstuje pro železné krávy pana Babiše stále více a rezidua se jistě dostávají do prostředí a jsou ve stéblech od kukuřice, či ve slámě z obilí a odtud je blízko do našich zahrad. Jak dlouho se takové svinstvo rozkládá? Stolbur se dle mne u nás ve větší míře nevyskytuje a nevyléčí ho přesazení. Můj soused měl podobné poškození asi před třemi lety, herbicidy nepoužívá, rajčata se zvetila, ale zpozdilo to sklizeň o měsíc.        Jiřina

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3376) - 5.149 (?), 23.5.2012 7:36

Já si také myslím, že se jedná o působení zbytků herbicidů.

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 23.5.2012 7:48

Na straně 55 katalogu Seminis je to celkem jasné, i ta chloróza listů, tak jak je tam uvedena na obrázku způsobená glifosátem, se umí objevit celkem často (opět u rostlin v květináčích).

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 24.5.2012 10:10

Už mne to letošní kroucení listů u rajčat začíná hodně štvát, vše je v květináčích se zeminou smíchanou s kompostem. Nikdy více kompost nebo hnůj do květináčů, problémy mají i muškáty, v tom sajrajtu nerostou. Pokusím se ještě napravit to přihnojením kristalonem, ale je to děs a hrůza, navíc rostliny jsou metrové s násadou plodů takže na přesazení je pozdě. no

host - 243.245 (?), 23.5.2012 10:54

Já opravdu mívám v bramborách rostliny, které vypadají stejně, jak je vyobrazeno v tom českém PDF. A mohu potvrdit zkušenost vašeho souseda - některá rajčata nepřežijí, některá vyhodí nové, skoro normální výhony, sklizeň se posouvá minimálně o měsíc. Jak už jsem psala, bojujeme s tím už řadu let, zjistili jsme, že nejhůře dopadly rostliny, které jsme zasadili šikmo do země a odlámali jsme jim spodní listy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz