Namrzlá rajčata

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?)
21.5.2012 11:01

Je mi líto Vás všech, co jste přišli o rajčata a jinou zeleninu. Sleduji Vaší diskuzi na téma pomrazového ošetření vývarem cibule. Od počátku jsem byl k takovému opatření skeptický, ale nechtěl jsem oponovat. Jak už jsem tu někde psal, rajčata pěstuju tak 30 let, dříve tak okolo 100 kusů, teď už jen pro radost 10-20ks. Už tak 10 let je mám jen ve skleníku, mohu je sázet už na konci dubna, nepomrznou, netrpí plísní a vydrží růst do konce listopadu. Rozdíl v chuti oproti venkovním jsem nezaregistroval. A letošní mráz rajčata samozřejmě přežila bez úhony.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 26.198 (?), 19.5.2012 0:14

Přesně tak - většinou se zmátoří, něco uschne.

Řídím se předpovědí na ČT24, nikdy mě nezklamali a také budu vysazovat svá 3/4 metrová rajčata s plody 5 cm v průměru zítra. Jindy je mívám venku už kolem 7.5. vždy podle předpovědi!!!  Jarda.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 18.5.2012 17:52

Moje rajčata, až na tři nebo čtyři vyjímky, jsou taky na tabák. Je zajímavé že ty vyjímky jsou téměř bez poškození, musím se schválně podívat co je to za odrůdy.

Jelikož mám náhradní sazenice a vysadil jsem jen malou část, tak je zlikviduji a vysadím nové, protože regenerace by trvala dýl. Pokud nemáte náhradní tak je ještě nechejte, pokud nejsou poškozeny stonky, tak by mohly obrašit, ale je to sázka do loterie.

host - 50.2 (?), 18.5.2012 15:02

Po tolika předpovědích mrazíků jsem už také nevěděla - přijdou/nepřijdou - čekat/nečekat. Ale každý den zakrývám / odkrývám a nevím kdy přestanu wink.

Loni jsem myslela, že skleník je dostatečná ochrana a nebyla. Letos překrývám už dost narostlá rajčata, okurky a papriky netkanou textilií. Vydržela laugh; takže děkuji za návod. Přesto jsem v uličce měla v kbelících ještě ta, která se už do skleníku nevlezou a doma rostla z oken a z 5 namrzlo jen to nejvyšší a to Bejbino.

Loňská namrzlá rajčata: - nechala jsem je, zda-li se proderou k životu a některá obrazila znovu od země, některá zašla. Lenča

host - 16.163 (?), 18.5.2012 15:29

Také jsem přikrývala, dokonce dvojitě. Po čtyřech dnech jsem odkryla jednu vrstvu, aby se rajčátka trochu nadýchala čerstvého vzduchu. Včera jsem bohužel druhou vrstvu už nepřidala. Dnes to dopadlo tak, že v místě dotyku s textilií jsou listy spálené, zbytek pod ní přežil. Brambory přikryté nebyly a těm se nic nestalo. Jeden keříček bazalky na troud, druhý 15 cm vedle zůstal nepoškozený. Tak tomu moc nerozumím... Šlupky z cibule jsou navařeny, vychlazeny, postříkány.

host - 16.163 (?), 21.5.2012 10:45

Takže výsledek pomrazového ošetření šlupkami z cibule žádný. Postřik jsem třikrát opakovala.  Co bylo poškozeno, zůstalo tak, jen už je to dnes více zaschlé a odumírá to. Co si mráz vzal, tak už nevrátil. Jak jsou na tom ostatní ošetřovatelé? Vlasta

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 21.5.2012 11:01

Je mi líto Vás všech, co jste přišli o rajčata a jinou zeleninu. Sleduji Vaší diskuzi na téma pomrazového ošetření vývarem cibule. Od počátku jsem byl k takovému opatření skeptický, ale nechtěl jsem oponovat. Jak už jsem tu někde psal, rajčata pěstuju tak 30 let, dříve tak okolo 100 kusů, teď už jen pro radost 10-20ks. Už tak 10 let je mám jen ve skleníku, mohu je sázet už na konci dubna, nepomrznou, netrpí plísní a vydrží růst do konce listopadu. Rozdíl v chuti oproti venkovním jsem nezaregistroval. A letošní mráz rajčata samozřejmě přežila bez úhony.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 133.163 (?), 21.5.2012 11:41

Nemám s tím zkušenost, jen jsem dal tady odkaz. Každopádně asi byla rajčata zasažena tak moc že není co regenerovat. V článku se neuvádí že je to jen na rajčata, zajímavé by bylo prubnout to na něčem jiném, např. na révě, ta má část listů zelených, nebo na paprikách, hokaidu, které přežily lépe!!!

Já osobně papriky vysazeny neměl, až na jednu chudinku která samozřejmě zdechla, ale na sousední zahrádce to rajčata odnesla a papriky přežily, přitom se většina domnívá že to bude obráceně. Včera jsem vytrhával sazenice rajčat a nahrazoval je novýma, stejnýma odrůdama, listy, malé plody i květy byly totálně na tabák ale těsně nad zemí již vyrážely nové výhonky. Pár takových jsem na zkoušku zastřihl a buď nechal na záhoně nebo dal do kelímků do foliáku, ať se ukáží. 

Po hicech a mrazu přišel další extrém, hodně silný vítr (dnes v Mikulově přímo vichřice) který fučí již od soboty. Vysadil jsem papriky, zalil je a rostliny lehly, vysadil jsem pár melounů a vítr s nima mlátí na všechny strany, takže i k paprikám a melounům musím dávat hůlky abych rostlinkám pomohl. Je to hnus velebnosti. Ve skleníku a foliáku je to nádhera, už vyhlížím místo na postavení dalšího skleníku.

terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 6.150 (?), 21.5.2012 18:46

Ten silný vítr je teda sviňa. Já s rajčatama vydržela, a už jsem je chtěla dát o víkendu ven. Dala jsem naštěstí jen jedno a to je zničené. Melouny jsem taky vysadila, ale mám je dobře přikryté textílií. Snad vítr poleví!

host - 178.238 (?), 21.5.2012 19:35

Stejně jako vy, už mám nové sazenice. Nicméně hokkaida už vyhání nové lístečky, brambory se taky hezky otřepaly.

host - 16.250 (?), 18.5.2012 23:18

Hodnoty teplot, které se při předpovědi uvádí, jsou jakýsi průměr, který se počítá zhruba do výšky 600m.n.m. Ovšem pokud jste v nějaké specifické lokalitě, kde bývá tepleji, či naopak chladněji než v okolí, musíte také na to při předpovědi počasí brát zřetel, protože rozdíl teplot po celé ČR může být po ránu i 15°C.  Takže určitě v počasí, až na malé vyjímky, neuslyšíte, že bude ráno  -10 až +5°C, ale že na většině území bude 3 až -1°C. To že na 5% území je jiná teplota je bohužel vyjímka, která představuje pravidlo. U nás například bývají, při vyjasnění a utišení větru, teploty zhruba o 2-4°C nišší než je udávána předpověď a podle toho se zařídím a sleduji jak se večer počasí vyvíjí. Pokud na dnešní ráno hlásili 3 až -1°C, předpokládal jsem teplotu kolem  -3°C, no a bylo skoro -4°C. Bohužel při takovém mrazu toho už moc neuchráníte a tím myslím hlavně ovocné stromy, či velký lán brambor.  Takže mi máme letos ovoce sklizeno a pokud se někde na stromě přece jen nějaký plod objeví, padne asi na zub hmyzu a ptákům. Teplomilnou zeleninu budu teprve sadit, a to i do skleníku. Tam by to zřejmě nezmrzlo ovšem nízké noční teploty by tomu taky nepomohly.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz