Listy rajčat



kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 242.213 (?)
31.7.2019 20:15

Rozumím, s hnojením počítám a užívám kristalon plod a květ, když se zadaří, tak každý týden.

Koupeného substrátu jsem dal max 20%, zbytek normální hlína a vlastní kompost a hnůj.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 242.213 (?), 31.7.2019 20:15

Rozumím, s hnojením počítám a užívám kristalon plod a květ, když se zadaří, tak každý týden.

Koupeného substrátu jsem dal max 20%, zbytek normální hlína a vlastní kompost a hnůj.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 5.8.2019 23:07

Vidím, že se Vám dostalo řady dost nesourodých rad. Tak také přispěju svou trochou do mlýna: hnůj v počátečních a možná i pozdějších stádiích pěstování v nádobách je riskantní tím, že není dokonale sterilní (ani ten granulovaný) a můžete si s ním donést rozličné nákazy. Stalo se to i mně (i když příznaky jsou poněkud rozdílné, společné ale mají, že plody nejsou postiženy)) a hlavními podezřelými jsou osivo, substráty nebo hnůj. Ze všech nejvíc ten hnůj. Domnívám se totiž, že se u Vás jedná o nějakou infekci. Jakou ale nedokážu určit. Ovšem krabaté plody jsou jasně nedostatek vody.

Ať už je to jakkoliv, příští sezónu budu používat pouze sterilovanou půdu zlehčenou pískem a perlitem a umělá hnojiva, nejspíš Kristalon, pravidelně aplikovaná. Pouhé odstřihávání postižených listů u mne nic nevyřešilo.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 242.213 (?), 6.8.2019 8:55

Asi máte pravdu, jelikož postižených listů je víc a víc i přes hnojení wuxalem/kristalonem. Na druhou stranu hnůj je i u rajčat Blumko a tam se zdá, že žádný problém není, resp. pár žlutých listů bylo, ale to už je 3 týdny a vše ok.

Krabacení zmizelo hned po první zálivce a plody normálně dozrávají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.159 (?), 6.8.2019 14:48

Krútenie listov sa objavilo aj u mojích rajčín. Samozrejme iba u niektorých odrôd. Rajčiny pestujem voľne v pôde, polievam 2x za týždeň do 2 litrových plastových fliaš, ktoré mám asi tri štvrtiny zakopané v zemi vedľa koreňa rajčiny, fľaše sú pri hrdle narezané aby lepšie pritekala voda ku koreňom. Pred 10 dňami som do fliaš naliala vodu s droždím. Asi 2 dni droždie kvasilo zvlášť vo fľaši. Výsledok: listy pekne ozeleneli a vyrovnali sa samozrejme okrem spodných, ktoré aj tak odstaňujem.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 6.8.2019 18:25

Je dost možné, že Blumko je proti té blíže neurčené nákaze (mám za to, že je bakteriální, ne plísňová) odolnější. U mne se také projevují rozdíly mezi odrůdami, ale i pozicemi stejných odrůd. Vlastně jen pozoruju, co Matka Příroda udělá. A vezmu si z toho ponaučení pro další sezónu.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr L - (21) - 181.178 (?), 6.8.2019 22:15

Zdravím, taky rád přispěju a hlásím, že mám patrně podobný problém. Setkávám se už třetím rokem s podobným žloutnutím listů, se skvrnami, usycháním spodních listů... vždycky jsem to přisuzoval plísní bramborové, i přestože jsem neměl postižené plody. Možná fotky níže ukážou více, budu rád za komentáře. Letos jsem experimentálně dal dvě rostliny po počátečních příznacích problému na jinou část balkonu (rozměr balkonu 5x4 m) a vyvíjí se diametrálně odlišně, tyto rostliny vypadají zdravě, přitom mají stejnou pěči. Pěstuji na odkrytém balkoně, v samozavlužujícíh truhlících, substrát AGRO a hnojím Kristalonem Zdravé rajče a Vitality komplex. Postřik 2x Acrobat a 1x Dithane. Pěstuji keříčkové druhy Marienka F1, Karla a malinkaté žluté keříčkové balkonové (nepamatuji si název)Tyčkové jsem letos prvně zkusil Black from Tula (famózní chuť, ovšem malá úroda, asi to truhlíky neutáhnou) a San Marzano Gigante (taktéž nízká násada plodů).

san marzano-postižené spodní listy
san marzano-postižené spodní listy
Zdravé rostliny
Zdravé rostliny
nejvíce postižená rostlina
nejvíce postižená rostlina
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 9.8.2019 23:18

Vaše příznaky jsou velmi podobné mým, jen v mnohem menší míře. Nevidím tam na vyšších listech ale žádné skvrny, jen zhnědlé uschlé části listů. Pokud se na zdravých listech nejprve objevují hnědé oddělené skvrny, mohl by to být septorius. Ten také poškozuje stonky, ale ani to tam nevidím. Můj závěr je, že máme stejný problém. U téhle (jen své?) nákazy jsem vypozoroval, že se šíří rychleji za horka a sucha (plísně naopak spíš potřebují vlhko a nižší teploty), což je typické pro bakteriální choroby. Takže si vysvětluji rozdílný stav těch dvou tím, že ta část balkónu je víc zastíněná. Stejnou zkušenost jsem udělal i já. Jen s tím rozdílem, že i tam se nakonec problém projevil. Jsou Vaše fotky z poslední doby?

Nedokážu posoudit, zda postřiky pomohly či ne, ale ten Váš rozsah je mnohem menší, jinými slovy spíš ano. Osobně jsem proti postřikům, takže jsem nepoužil nic, jen stříhám postižené listy. Problém se šíří dál a výš i tak. A stonky mi na povrchu hnědnou, stejně tak jako některé vijany. Samozřejmě násada i výnos jsou nesrovnatelně nižší. Je jen otázkou, odkud se Vaše nákaza vzala. Pokud jste nepoužil hnůj, přichází na řadu substrát (a až poslední je osivo). Nepředpokládám, že jste substrát sterilizoval (stejně jako my všichni).

Vyvodil jsem z toho pro sebe závěr, že příští sezónu nebudu používat na pěstování v nádobách hnůj a že buď vynechám substráty úplně nebo je sterilizuji, stejně jako všechnu zeminu. Snad to a dezinfekce pěstovních prostor pomůžou.

Milan HP

Mi

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 238.56 (?), 10.8.2019 7:06

Vaše rajčata nemají téměř žádnou listovou plochu a výběr odrůd je maximálně nevhodný, rostliny vysloveně živoří. Abyste měl slušnou úrodu a mohutné rostliny, tak musíte nejdříve vytvořit vhodné podmínky. V první řadě se vykašlete na jakýkoliv substrát od Agra, pořiďte si něco pořádného, např. Gramoflor. Do substrátu můžete zapracovat hnojivo, vhodné je např. Yaramila Complex. Nevím kolik mají truhlíky objem, ale chce to alespoň 10 l. Stačí kýbl s dírama a větší podmiska. Vyzkoušejte cherry (soudkové) tyčkové odrůdy od Sema nebo Moravoseedu a budete spokojen, prozatím zapomeňte na Marzana nebo Tulu, stejně tak nechte stranou keříčkové odrůdy, které plodí jednorázově nebo na balkonové odrůdy, které nepřinesou normální sklizeň. Po vysazení přísady a viditelném růstu (asi po 14 dnech) ji nastartujte Kristalonem Start nebo jiným hnojivem s větším obsahem dusíku, jakmile zakvetou tak aplikujte hnojivo Kristalon Gold v týdenních intervalech. Rajčata veďte na 2-3 výhony a vyvazujte k oporám. Pokud máte rostliny na balkoně, tak žádný postřik nebudou potřebovat, na nějaké skvrny na listech se vykašlete, to uschne a upadne.

Hodně úspěchů přeji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Katkos - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 99.86 (?), 10.8.2019 9:09

Ahoj,

je to priamociary, logicky a prakticky prispevok, ktory je hodne pravdivy. Keby som to ucinila ako pan predomnou pise, dopadla by som urcite lepsie. Som presvedcena, ze nutne su skusenosti, clovek sa uci a kazdym rokom by mal urobit menej blbosti. V mojom pripade nadsenie a vasen vyhrali nad rozumom na celej ciare. Ale bezohladu nato 1.miesto ma Matka priroda so svojim sialenym pocasim v danej lokalite a my mozeme skusat bojovat svoj boj. Chudak Briti so svojim pestovanim. Katkos

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (737) - 173.8 (?), 10.8.2019 12:04

Pekný príspevok, iba by som doplnila, pri prihnojovaní treba pokiaľ možno ddržiavať presné intervaly. Ja požívam na prihnojovanie v nádobách napr. v pondelok vo vode rozpustený liadok vápenatý, v piatok roztok žlého kristalonu podľa návodu. Lepšie sa mi osvedčilo ao Kristalon Gold. Rastliny plodia stále od polovice apríla sú stále pekne a bohato olistené v 10-15 l nádobách, netrpia chorobami. Cherry mám na 4-6 výhonov, niektoré som sadila po 2 rastliny do nádoby. Ak chcete mať na balkóne nielen Cherry a koktejlové, ale aj odrody s väčšími plodmi, možno použiť indeterminantných trpaslíkov (Dwarf) ako napr. Sleeping Lady, Pink Passion, Arctic Rose. Sú to pevné rastliny, s bohatým olistením a neukončujú rast a plodenie, pritom ich netreba vyštipovať. Nenáročná a bohatá na balkónové plodenie je aj Hoffmans Rentita, ktorú mám 3 rastliny v 8 l hrantíku a bohato plodí už 2 mesiace.Skorá a bohato plodiaca aj v malých kvetináčoch je aj polodeterminantná Maglia Rosa.

                                                   Eva T

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika