Koňský hnůj
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 63.64 (?), 6.7.2021 16:59, zobrazeno: 1377x
Mám možnost získat velké množství koňského hnoje, je to vlastně vyvezená nastýlka z maštale. Hnůj není slamnatý, ale majitel používal piliny. Zajímá mne, jestli kdybych si tohoto hnoje nastřádal dostatek a usušil ho, jestli bych potom na jaře po prolití, případně přidání močoviny získal něco, co by mně v pařeništi zajistilo vyšší teplotu. Poraďte.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3185) - 6.138 (?), 7.7.2021 23:42
Vladimíre, četl jsem znovu vlákno Pařeniště bez hnoje. Myslím, že by to tak mohlo fungovat: vodu i močovinu asi bude nutné použít zároveň. Je to jen můj odhad. Snad se najde někdo, kdo s tím má zkušenosti.
Mé pokusy ještě nezačaly: stále není materiál, tedy už je co sekat, ale nejsou lidi. . Urychlovač kompostování mám, nefermentovaný i fermentovaný slepičinec taky. Klíčové asi bude dodat dostatek amoniakálního dusíku. Aby se bakterie nažraly a dlouho vydržely.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
obo - Stříbrný Zahrádkář (122) - 99.186 (?), 8.7.2021 22:08
Dle mého to bude fungovat. Nasušil jsem si trávu, abych to vyzkoušel, ale nebyli lidi, tak seno skončilo na kompostu. Dělám to s trávou, již jsem zde o tom psal.
Kamarád pěstoval za totáče žampiony a pro výrobu substrátu se mohla použít sláma, seno atd. a stačilo přidat hnůj koňský, kravský, slepičí, holubí, nebo dle knih o pěstování žampionů se mohlo i máčet v prasečí kejdě, poté vytáhnout z kejdy a nastartoval se proces fermentace. Doporučovala se minimální hromada 2x2x2 metry, ale zřejmě to bude fungovat i při menší velikosti. Tato hromada poté fungovala, jako komín a docházelo k rychlé cirkulaci vzduchu a tím k dobré fermentaci. Proces byl rychlý a pokud si to pamatuji dobře trvala fermentace 2-3 týdny.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3185) - 6.138 (?), 8.7.2021 23:09
Obo, díky za dobrou zprávu. Ano, asi je opravdu nutné přidat cokoliv, co obsahuje dusík v amoniakální formě. Ověřování jsem sice ještě nezačal, ale už se to blíží: tráva začala v deštích znovu růst.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 63.16 (?), 9.7.2021 6:37
To mně je jasné, že když na jaře budu chtět rozběhnou nějakou tu záhřevnou akci, tak by ta usušená tráva mohla být základem. Ale mně teď jde o to, že kdybych ten vyvezený koňský hnůj s pilinovou podestýlkou zasušil, tak bych tím zachoval ten dusík a jiné potřebné živiny lépe než když bych ho nechal volně na hromadě. Mám pocit, že by se ty živiny vyplavovaly. Jinak se mně ten hnůj líbí, není moc objemný a nemusel bych jít v pařeništi do tak velké hloubky. Také by neměl obsahovat žádné herbicidy, což je také pozitivum.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 133.209 (?), 9.7.2021 9:57
Možná by stačilo přikryt ten hnůj pevnější černou fólií, když na hnůj nebude pršet, tak by se neměly vyplavovat živiny.
Happy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3376) - 61.67 (?), 10.7.2021 17:37
Dobrý nápad. Asi rozdělím jednu buňku kompostu na polovinu (2 x 2 m) v jedné nechám kompost a do druhé navozím ten hnůj a přikryji ho zakrývací plachtou. Mám to přímo za zahradou, ani nevím kdo to tam navezl. Vypadá to takto.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|