Kadeřavost výhonů rajčat, nikdo si neví rady

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4691) - 38.136 (?)
6.7.2017 11:29

Údajně nejdéle přetrvává v rostlinných zbytcích klopyralid (Bofix, Lontrel...) a citlivé rostliny poškozuje. Tak jsem udělal pokus: Jednu kapku Lontrelu jsem dal do jednoho litru vody a lehce postříkal semenáčky rajčat, které se objevují po zahradě. Jsou to už tři dny a rajčata se zatím drží, pěťour vedle je nepatrně pokroucený. Uvidím, co se bude dít dále, ale vše bych nesvaloval na herbicidy. Co takový stolbur rajčete?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Vloušek - (10) - 14.10 (?), 3.7.2017 11:24

Tak vám ještě nabízím několik fotografií současného stavu postižených rajčat. Je evidentní, že na jejich stavu se podepsal ten nakoupený substrát. V plastových nádobách a v horním terasovém venkovním záhonu byl tento substrát dán ve velikém množství a na rostlinách je to poškození dobře vidět. Pokud byly kořínky v dobrém substrátu, ve kterém byly vysazeny, dařilo se jim dobře. Nasazená rajčata a listy ve spodních patrech jsou OK. Pravděpodobně až potom, co kořínky začaly prorůstat z asi 1,5L obsahu kvalitní hlíny do toho AGRO substrátu, tak se začaly dít věci. Vrchní část je protáhlá a listy připomínají svou kadeřavostí spíše kapradinu. Nejvíce poškozené jsou RIO GRANDE a CUOR DI BUE (býčí srdce). Na dalších záhonech byly zbytky substrátu aplikovány jen rozhozem na povrch kolem sazenic a byly při výsadbě přihnojeny granulovaným hnojem, zapraveným do jílové půdy. Tam jsou rajčata bez poškození a zdárně rostou.

CUOR DI BUE-01-horni cast
CUOR DI BUE-01-horni cast
CUOR DI BUE-02-dolni cast
CUOR DI BUE-02-dolni cast
Kerikove RIO GRANDE
Kerikove RIO GRANDE

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4691) - 38.136 (?), 6.7.2017 11:29

Údajně nejdéle přetrvává v rostlinných zbytcích klopyralid (Bofix, Lontrel...) a citlivé rostliny poškozuje. Tak jsem udělal pokus: Jednu kapku Lontrelu jsem dal do jednoho litru vody a lehce postříkal semenáčky rajčat, které se objevují po zahradě. Jsou to už tři dny a rajčata se zatím drží, pěťour vedle je nepatrně pokroucený. Uvidím, co se bude dít dále, ale vše bych nesvaloval na herbicidy. Co takový stolbur rajčete?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz