indická okurka

host - 21.243 (?)
28.7.2006 19:24

Dobrý den,

jak se připravuje indická okurka?

Ludmila

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Pepiček - (1), 1.9.2002 15:03, zobrazeno: 47567x
Prosím o radu jak pěstovat indickou okurku, rostlina je už dlouhá více jak 20 metrů a vůbec nenasazuje plody.

host, 1.9.2002 15:35
Když jsem si koupila semínka, také jsem marně sháněla informace, jen jsem si přečetla, že se mají vysazovat na jižní stranu k opoře. Dvě sazenice jsem dala do skleníku, sice mohutně narostly, ale žádné plody na nich nejsou, další jsem dala ven a na té mám 2 plody. Takže zřejmě potřebují sluníčko, oporu a opylování.

hejduk - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52), 1.9.2002 23:07

Indická okurka - Lagenaria není žádnou novinkou, pěstoval jsem ji asi před dvaceti lety ze semen, dovezených ze Západu. Protože její plody, dosahující asi 120 cm nemají nic společného s okurkou / chutnají jako tykev /, přestal jsem ji pěstovat. Pamatuji si na podobné problémy, jaké popisujete, získal jsem tehdy návod na pěstování, ve kterém byl dobrý vývoj plodů podmíněn řezem za druhým postranním výhonem.
Potom rostlina plodila asi 10 ks za předpokladu neuvěřitelného množství kompostu pod rostlinou. Také tam byl požadavek na zastýlání kořenů slámou nebo kompostem.
Jestli chcete zkusit něco opravdu atraktivního, zkuste Pepino Gold melouny. Můžete si je prohlédnout na mé webové stránce.
S pozdravem J. Hejduk.

host - 21.243 (?), 28.7.2006 19:24

Dobrý den,

jak se připravuje indická okurka?

Ludmila

host - 153.2 (?), 8.9.2006 11:08

Mně také nenasazovali a ted jedou jak blbý.

host - 112.130 (?), 17.9.2006 21:47
My ji máme letos poprvé. Dali jsme jednu do skleníku-tam plody nebyly a druhou ´máme na kompostě a hodně narostla a má spoustu velkých plodů. Nenašla jsem nikde žádný recept, který bych mohla využít.

host - 78.113 (?), 13.9.2008 20:42

Já jsem si koupila semínka a zasadila dost pozdě, přesto mi stále kvete a rodí okurky. Nevím kolik jich doroste teď ne podzim, ale jednu jsem už utrhla, a zkusím ji. Dala jsem k rostlině dlouhou tyč, která ale nestačí, a tak se chytá všeho poblíž. A protože se mi zdá, že je moc dlouhá, asi 2-3 m, zaštípla jsem konec aby nerostla dál do výšky. Nevám, ale co kdybyste ji zkrátil o metry, určitš by dala sílu do květů a plodů! Přeju ať se vám to povede! Zdena

host - 171.134 (?), 18.9.2008 10:56

Já jsem si koupila Kalabasu asi v květnu, nasela do skleníku a to foliovníku. Plodů má habaděj, ale žádný z nich nedozraje. Když plody dorostou tak do 8cm, žačnou žloutnout a později úplně zhnijí. Chtěla bych se zeptat, zda nemá také někdo podobný problém a jak se to dá řešit, není to třeba způsobené velkou vlhkostí nebo něčím podobný. Děkuji za odpovědi Filipová (nykusa@post.cz)

host - 113.253 (?), 12.2.2009 17:20

také jsem koupil kalabasu - indickou okurku, ovšem do skleníku se nemají dávat, neboť jsou opilovány v nočních hodinách, a proto jsou vhodné pouze pro pěstování ve venkovním prostředí, nevím v jaké nadmořské výšce máte zahrádku, ale z mé zkušenosti vy rostli v poloze 550 m nad mořem a to do úctyhodných 85 cm. Žloutnutí vašich plodů je příčinou nedokonalého opilení.

Rada tento rok zkuste je opět vysít jako okurky a zasaďte je ven do půdy s trochou hnoje (stačí pouze občas přidat cererit) a v našich podmínkách je dobré je sklízet v rozmezí 25 až 30 cm dokud jsou měkké a také aby dorůstaly ostatní.

host - 1.57 (?), 24.2.2009 9:38
Dle mého názoru byste měla zkusit pěstování s oporou, často plody tykvovitých nedozrají kvůli houbovým chorobám, kdy je při kontaktu plodu se zemí vyšší možnost přenosu a navíc dochází k delší době ovlhčení. Podobný problém jsem měl s cuketou na kompostu.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž0:11
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz