Hnojení paprik a rajčat při výsadbě



kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 2.93 (?) 
15.3.2018 20:18, zobrazeno: 10326x

Zdravím a mám zde další dotaz.

Mám celkem asi 30kýblů s paprikama a rajčatama. Měl jsem toto množství +- už loni a předloni. Loni na jaře jsem část této předloňské hlíny prosypal gran.NPK a gran.kravským hnojem. Nicméně nic co jsem do toho už naklíčeného zasadil se neujalo. Použil jsem tedy čerstvou hlínu. Loni na podzim jsem to dal na hromadu a promísil s koňským hnojem. Ten se ale nějak významně přes zimu nerozložil(od listopadu). Je to tak 1:1 hlína: hnoj.

Otázky:

Když tu směs dám do kýblu, bude to mít nějaký potenciál? Nebo je to třeba přihnoujit umělým? Pokud umělým, potom by mne zajímalo čím, jak a kolik? Gran.NPK se neuvolní a nerorprostře tak rychle v kýblu. Co takhle to NPK namočit a rozmíchat. A pak to do toho kýblu s hlínou+koň.hnůj nalít? Pokud, pak kolik NPK a kolik vody do jednoho 10L kýblu? 

V univ.zahr.substrátu se klíčky ujmou skoro vždy. Řešením je tedy klíčky do substrátu v malém kelímku od jogurtu. A jak jsou kořínky kelimky nasyceny, tak to přesadit do větší nádoby. Jenže používat tolik substrátu je drahé a navíc je to nutno domu přivést. A časem se pak začne na zahradě projevovat nadbytek zeminy...

Jak vy si připravujete a hnojíte hlínu do kýblů?

děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 243.114 (?), 16.3.2018 14:20

Pokud je to 1:1, tak vám z toho nic nevyroste, protože se to "spálí". Asi by bylo dobré zakoupit rašelinu, výborná je bílá baltská a namíchat si substrát ze zahradní zeminy a té rašeliny (1:1) a tu směs s hnojem jen přidat v menším množství.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 185.138 (?), 16.3.2018 16:25

Vaše představa výživy rostlin by u člověka vedla k utopení v sádle. Tu přehnojenou směs už nehnojte a neobohacujte. Je dobře, že se NPK uvolňuje pomalu, právě proto, že rostliny pomalu spotřebovávají. Můj odhad je tak dvě lopaty té výbušné směsi na kbelík a to ještě zasypat v květnu sadbu "čerstvou hlínou" - tím myslím zeminu bez přebytku dusíku. Zbytek nechte na hromadě dál odpočívat, můžete tam zasadit do cca 5 litrové díry vyplněné "čerstvou hlínou" cuketu, nebo dýni. To podpoří rozkladné procesy a objem se zmenší. Živiny dodávejte podle fyziologických příznaků, pravděpodobně by mohl při přebytku dusíku chybět rajčatům dostupný vápník. Případně, když v srpnu bude zemina v nádobách slehlá, tak už vzrostlou rostlinu můžete přihnojit přidáním koňské směsi.

Pro ilustraci množství - dávkování hnojiva na 10 l konev je malá odměrka (cca lžička)  Kristalonu a to se ještě nedává do každé zálivky..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 21.130 (?), 18.3.2018 18:20

Zkusím to říct ještě jinak. To, co jsem přidal v poměru 1:1 do loňské zeminy, nebyly jen koblížky, ale i ty piliny z pod koní. Nabral jsem to na vozík z takové hromady, co mají vedle stáje. Není to ještě rozložené v té hromadě. Takže je to v podstatě tak, že někde hnůj je, někde není. Promíchal jsem to dobře, aby to bylo rovnoměrně rozložené. Ale není to určitě ještě spojeno.

Zkusím to tedy použít. Jestli se rostliny spálí, nebo prostě nebudou růst, budu vědět.

děkuji za info

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 21.130 (?), 18.3.2018 18:32

Děkuji za poučení. Furt se učím...

Zeptám se ale ještě jednou, abych třeba příští rok věděl. Čím vyhnojit zeminu, aby v ní něco rostlo? Loni mi v předloňské a nehnojené zemině nic nechtělo růst. Dál jsem do ní semínka a ačkoliv vyklíčilo, z 95% se neujalo. Se substrátem mám naopak 95% uspěšnost.Takže vyloženě špatným postupem to nebude. Musí to být hnojivem. Když jsem loni použil čerstvou zeminu, tak tam mi to semínko rostlo dobře.

Má tedy smysl rozmíchat NPK ve vodě a prolít tím kýbl s tou "starou" zeminou? Samozřejmě tak, aby se to nepřehnojilo. Nebo bude lepší gran.kravský hnůj namočit a tak samo prolít?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 185.138 (?), 18.3.2018 21:56

Jak nerostlo, jak se to projevovalo? Substráty pro výsevy a množení jsou spíše chudé živinami, nezasolené a důležité je bez plísní a škůdců. Propařoval jste tu starou zem? Použil jste Previcur? Zaléváte měkkou vodou, když chcete zem používat dlouhodobě?

Díky hnoji obsahuje směs dusík, fosfor a draslík v míře IMHO ažaž dostatečné, díky zalévání pro rostlinu dostupné. Tedy NPK nepřidávat, neprolévat. Umožnit rostlinám postupný růst ve zdravé zemi a pokud to prohnojené bude ve spodní části nádob, určitě rostliny živiny využijí.

Odstraňujete staré části rostlin z půdy?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 18.150 (?), 19.3.2018 7:23

Ten substrát používám normální univ.zahrad.substrát v pytlu po 75L. Prý jsou tam živiny na 6týdnů. D

Dal jsem klíčit semínka na vatu. Rajčata, papriky, beraní rohy, dýně. Ty, co vyklíčily jsem dal do zeminy(po předloňských rajčatech), kterou jsem měl přes zimu na hromadě. Chvíli to rostlo. Ale asi u velikosti 2-5cm se růst zastavil. Nakonec to zvadlo a uschlo. Vody jsem lil nejprve hodně, pak málo, nakonec vůbec. Výsledk furt stejný. Když jsem dal semínka do subs., tak rostla skoro všechna. Zalíval jsem vodou z vodovodu-odstátou. Tvrdost je střední(frýdecko).

Starou zem jsem nepropařoval. Tak, jak jsem ji na podzim vysypal, jsem ji zase na jaře nabral. Previcur jsem nepoužil. Rajčata se předloni zalívala dešťovkou.

Staré části rostlin odstraňuji z půdy tak nějak nahrubo. Vytáhnu kořeny za stonek, něco se oderve a to tam zůstalo

NPK a prolívání - ok, děkuji za vysvětlení

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 185.138 (?), 20.3.2018 10:53

To by mohla být houbová choroba. Příště zeminu pro přesazování propařte v troubě, dají se koupit i propařené substráty, nebo ošetřené "chytrou houbou" označené jako supresivní.

Přeji velkou úrodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika