|
Dýňové slavnosti Šebrov
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3242) - 173.17 (?), 17.10.2014 18:45
Tak jsem se na tomto webu nedověděl žádné hodnocení tykví ani žádně recepty, tak jsem se do výběru pustil sám. Z těch cca 65 nabízených odrůd jsem si vybral těchto deset:
Baby Blue
Bush Delicata
Cream of the Crop
Delicious Golden
Golden Hubbard
Lunga di Napoli
Muscade de Provence
Sweet Berry
Tristar
Winter Luxury
Když k tomu připočtu tu pečárku od Vás paní Kateřino, semena Hokaida a Blue Kuri (z obchodu) a nějaké ty cukety, tak by celá rodina při průměrné úrodě měla mít dostatek tykví až někdy do února. Letos nebudu kupovat tolik semen rajčat a tak těch 370 Kč (včetně poštovného) hravě ušetřím na rajčatech (oproti minulému roku).
Vladimír
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář (305) - 138.131 (?), 17.10.2014 19:49
no, to bude nádhera až to všechno vyroste, škoda,že takový výběr všeho nebyl před lety, když sme měli ještě pole.Te´d mám prostor asi jen pro 1O sazenic na různých místech, víceméně i méně vhodných, ale dýní je dost, letos mám celkem 27 ks.To modré hokkaido, je totožné chutí, růstem,plodností jako oranžové?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3242) - 173.17 (?), 25.10.2014 19:11
Máte někdo praktické zkušenosti se sáčkováním květů a opylováním štětečkem? Když už se dám na pěstování dýní tak bych chtěl zkusit (pokud budu mít čas odskočit si od rajčat) si vypěstovat vlastní semena dýní, které nejsou běžně k dostání v kamených obchodech. Ještě jeden dotaz. Rozumím tomu správně, že když dýně je cizosprašná a chci abych měl nezkížená semena, tak musím k jejímu opylení použít pyl z jiné rostliny stejného druhu?
Vladimír
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vvd - Bronzový Zahrádkář (90) - 208.154 (?), 27.10.2014 15:45
To jste si tedy ukrojil koláč!
Já pěstuji jen nějaké oranžové hokkaido - a to ještě tak, že na podzim zaryju horší tykve (nahryzané od myší) a zjara jen vypleju nepotřebné semenáčky.
Nejjednodušší recept na zapékanou dýni - napůl smíchat s nakrájenými bramborami, zalijete bešamelem (do jíšky nalejete mléko, přidáte strouhaný sýr a 1 vejce, sůl, pepř) ideálně s petrželkou a pečete cca 40min.
U těch výrazně žebrovaných tykvý bych měl strach, jak je pořádně očistit před přípravou - určitě to jde, ale ja otázka s jakou pracností.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3242) - 173.17 (?), 28.10.2014 9:29
Děkuji za recept, odzkouším. Ono asi bude potřeba opravdu zapřemýšlet o tom, jak tu dužninu z těch zimních tykví dostat eventuelně jak a co z nich udělat. Očistit takový Hubbard asi nebude tak jednoduché. Nakonec jsem se rozhodl, že semena budu kupovat až někdy v březnu, není třeba spěchat, nepředpokládám, že by semena byla vyprodána.
Vladimír
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3242) - 173.17 (?), 21.12.2014 10:49
Tykve lze také dělit na letní (cukety, patisony, atd.) a zimní (špagetová tykev, Hubbarty, atd.). Toto dělení vychází z toho, kdy se tykve používají vzhledem ke své skladovatelnosti. Zimní tykve mají tvrdou slupku, která jim zaručuje lepší skladovatelnost, ale současně se tím komplikuje tuto slupku odstranit (poživatelná pochopitelně není). Proto se někdy pečou rozpůlené a potom problémy se slupkou nejsou. Já jsem včera například vařil nad párou špagetovou tykev, kterou jsem rozkrájel na měsíčky a potom oloupal. Nějakou dobu oloupání trvá, ale jsem na to zvyklý. Zimní tykve asi lze v mladém stavu používat nějak jako cukety, ale jejich chuť je optimáloní až po vyzrání (po určité době skladování). Pochopitelně je lepší pro letní a podzimní zpracování pěstovat několikanásobněji úrodnější cukety a také oranžové Hokkaido.
Vladimír
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
|
|
|