Čierna rajčina



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
            
host - 79.152 (?) 
10.2.2015 16:07

Farbu pokožky rajčín síce lykopén silne ovplyvňuje, no na rozdiel od toho, čo sa medzi laikmi obvykle hovorí a traduje, nie je na to určite sám. Napr. ešte aj pri červenej farbe mu s jej tvorbou výdatne pomáhajú i antokyanín, beta karotén a ďalšie karotenoidy a pigmenty...

Faktom je, že u bielych, žltých a oranžových odrôd je ho v plode podľa všetkého predsa len menej, no tu je farba plodov daná aj vyšším obsahom kyseliny askorbovej (vit.C), kyseliny jablčnej, vínnej, jantárovej, oxalovej, mliečnej, vitamínov rady B, sírnych zlúčenín a iných zložiek. A toto je charakteristcké nielen pre biele a žlté, no i zelené a ružové odrody.

U tmavých, modrých a čiernych odrôd je lykopén obvykle prítomný v typických množstvách, popr. i väčších, no ich výsledné zafarbenie je už dané skôr prítomnosťou ďalších alkaloidov, antioxidantov a farbív, ktorých vplyv na výslednú farbu prevládol... Fialové odtiene boli síce v minulosti v prírode zaregistrované napr. u pôvodných odrôd Lycopersicon chilense, no treba povedať i to, že Indigo Rose, OSU Blue a ďalšie odrody z poslednej doby sú buď výsledkom zámerného kríženia s inou rastlinou s typicky čiernymi plodmi (Antirrhinum) alebo bol u nich vybudený jeden z génov tak, aby došlo k ukladaniu zvýšeného množstva antioxidantov v šupke plodu. Vo vzťahu lykopén - farba rajčiakov sa teda nemožno orientovať iba podľa nejakých jednoducho kvantifikovateľných závislostí a grafov, ale rozhodne je potrebné skúmať i ďalšie veľmi významné súvzťažné faktory, a to genetickú výbavu, druh odrody a jej vlastnosti, terroir, podnebie, starostlivosť a pod...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 234.228 (?), 10.2.2015 18:04

Můžete prosím uvést zdroj informace, že černé rajče bylo vyšlechtěno křížením s hledíkem? Houpat ano, ale obracet na záda už mi přijde příliš. Bylo by myslím vhodné, pří šíření těchto, minulých a zřejmě ještě i budoucích informací uvádět i jejich zdroje, tak, jak je zvykem ve vědeckých publikacích, jelikož tyto Vaše příspěvky se jim začínají už velmi těsně přibližovat.cheekyV.L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 79.152 (?), 10.2.2015 22:38

Nech sa páči. Dávam do pozornosti, že články TechSME sú považované za vcelku seriózny zdroj info, a nie za bulvár s nejakými bombastickými výmyslami, ktoré potom treba o týždeň dementovať.

A iba tak na okraj - sme na diskusnom fóre, a nie na vedeckej konferencii. Som poctený vašou pozornosťou, najmä ak tých rôznych bludov a neoverených informácií tu nájdete mraky, no zvýšenej pozornosti a vysokých nárokov sa ušlo najmä mne. Prečo tá výnimka? Najmä ak som bol doteraz v tom, že pestovatelia v ČR sú pred Slovenskom svojím prehľadom a informovanosťou o hodný kus vpredu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 79.152 (?), 10.2.2015 22:58

A ešte jeden dodatok k predchádzajúcemu dotazu, aby si záujemcovia mohli tieto info v prípade potreby preveriť i sami:

Podľa dostupných informácií z médií prvé z fialových paradajok vyklonovali experti z John Innes Centre v Anglicku, samotnú produkciu ale presunuli do skleníkov v kanadskom Ontáriu, a to údajne najmä preto, že náklady na pestovanie v Európe vychádzali príliš vysoké. Aspoň tak to pre v rozhovore pre The Financial Times zdôvodňovala vedúca celého projektu. Je však veľmi pravdepodobné, že v tom boli i iné dôvody, nakoľko išlo o GMO paradajky, vyslovene účelovo modifikované na kumulovanie antioxidantov do plodov a so zvýšenou odolnosťou voči niektorým chorobám. Odmietavé postoje britskej verejnosti však podľa všetkého spôsobilo i oficiálne nepotvrdené spojenie s firmou Monsanto. Na takomto projekte pracovala i OSU (Oregon State Univerzity).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 129.137 (?), 10.2.2015 23:24

Dovolím si trošičku reagovat, ačkolirajšatová problematika není zrovna mým koníčkem.

Dva problémy vidím ve Vaší (pán ze Slovenska) nepřesné citaci zdroje:

1. je rozdíl mezi křížením a genetickou modifikací

2. hledík (Antirrhinum) nemá černé plody (suché hnědé tobolky), droboučká semínka (snad) jsou černá nebo černohnědá.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 173.17 (?), 10.2.2015 23:40

Já bych jen něco doplnil:

27.ledna 2012
CORVALLIS, Ore. - Dále jen "Indigo Rose" z rajčat kroky v tomto roce jako první "opravdu" fialové odrůdy pochází z programu na Oregon State University, který se snaží chovat rajčata s vysokou úrovní antioxidantů.
Nová odrůda je typ novinka určená pro domácí zahrady a na trh s čerstvým ovocem, a to je nyní k dispozici v katalozích semen, řekl Jim Myers, profesor na katedře zahradnictví OSU.
"Jedná se o první zlepšení odrůda rajče na světě, který má antokyanů ve své ovoce," řekl.
Chov pro antioxidační potenciál fialové antokyanů v ovoci, je nejdůležitějším cílem pro OSU chovatele. "To povede k lepšímu porozumění o tom, jak antioxidanty vyjádřit v rajčatech a může přispět k lidskému zdraví," řekl Myers.
"Pokud chcete opravdu, ale opravdu fialová rajčata, která může být černá jako lilek, dát Indigo Rose zkusit," řekl Myers."Ostatní tzv fialové a černé rajčata mají zelené maso gen, který zabraňuje normální rozdělení chlorofylu. Hnědý pigment s názvem feofytin hromadí a má nahnědlou barvu, která dělá zablácený fialová v kombinaci s karotenoidů."
Antokyany jsou ve třídě flavonoidů - sloučeniny nalezené v ovoci, zelenině a nápoje -, které vzbudily zájem, protože jejich potenciální přínos pro zdraví. "Mají mnoho různých účinků na lidské zdraví, ale i když jsou silné antioxidanty ve zkumavce, my opravdu nevím, jestli mají antioxidační účinky v lidském těle."
Indigo Rose Genesis začala v roce 1960, když se dva chovatelé - jeden z Bulharska a dalších ze Spojených států - první překročil-pěstovaných rajčat s volně žijícími druhy z Chile a na Galapágách, Myers řekl. Některé druhy volně žijících rajčete antokyanů ve své ovoce, a až teď, rajčata rostou v zahradách měli příznivý pigment pouze v jejich listy a stonky, které jsou nepoživatelné.
Postgraduální studenty, kteří pracují s Myers překročil dohromady vedeních divoké rajče druh geny pro vytvoření souboru, z něhož byl vybrán "Indigo Rose".
Indigo Rose je full-sezóna kultivar v Oregonu s průměrnou první zralé den asi 91 dnů po přesazení, což je zhruba 13 dní později než "Siletz" ao osm dní později, než "Early Girl." Ovoce výtěžek Indigo Rose byl podobný dědictví kultivaru 'Černý princ, "a významně nižší než" Early Girl "a" Siletz, "ale Indigo Rose vyrábí mnohem více ovoce než některý z kultivarů v líčení.
Nový rajče je vydána jako open sprašovanou odrůdou, a jako takový, osivo zachránil od samosprašných rostlin poroste pravdivé a ne vyrábět hybridy. "Je také důležité vědět, že genetické inženýrství techniky nikdy použity k rozvoji tyto řádky," řekl Myers. "Tyto rajčata nejsou GMO."
Má nová odrůda chutnat?
"Lidé jsou nadšení svých rajčat," řekl Myers. "Fialová barva přitahuje jejich zájem, a protože je to mimořádné, lidé mají tendenci očekávat působivé chuť stejně. Je to přece má dobrou rovnováhu cukrů a kyselin a chutná stejně jako rajče. Anthokyany jsou v podstatě bez chuti."
Myers varuje, aby vybrat rajčata příliš brzy. Indigo Rose musí být umožněno, aby plně dozrát pro kompletní vývoj cukrů a kyselin. Je to snadné sklizeň příliš brzy, protože obvyklé vizuální záchytné body nebude tam.
Rajčata budou fialové, kde vystaveny světlu, Myers řekl, a mají tendenci mít fialové korunu. Oni jsou zralé, když se jejich barva změní z lesklé modré-fialové do temně purpurově hnědé. Ovoce také změkne podobně jako pravidelné rajčata, a spodní část rajčat se změní ze zelené na červenou, když jsou zralé.
Anthocyanin vyrábí v ovoci, pouze pokud vystaven slunečnímu záření. Je-li ve stínu list nebo na základně, fialový pigment nevyvíjí. "Nicméně, pokud si vyberete k Indigo Rose a vystavit non-fialové plochy na sluneční světlo, bude se zbarví do fialova asi za týden," řekl Myers.
"Zatímco ostatní ovoce, jako jsou borůvky, mají vyšší koncentrace anthocyaninu, rajčata jsou konzumovány prakticky každý den ve Spojených státech," řekl. Rajče je národ je čtvrtou nejpopulárnější čerstvé zeleniny na trh za brambory, salát a cibule, podle USDA.
Cherry rajčátka pravděpodobně bude příští několik nových verzí v anthokyaninovým seriálu Indigo byly chovány v příštích třech letech, a očekává se, že mít dobrou chuť.
Seed firemní katalogy, které nesou Indigo Rose patří Územní, Nichols, High sečení (bio), a Johnnys (organické).

             Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.228 (?), 10.2.2015 23:48

Než jsem stačila reagovat, tak jste byl pane Josefe rychlejší. Já jsem právě z důvodu tohoto nesmyslu (křížení rajče x hledík) doufala, že se pán ze Slovenska chytí za nos, ale nestalo se tak. V.L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 79.152 (?), 11.2.2015 0:04

Súhlasím s vami, no niekedy je naozaj problémom nájsť v krátkom diskusnom príspevku, písanom v ukradnutej chvíľlke voľna, vhodný výraz. A v tomto prípade zvlášť - určité detaily a informácie síce unikli do médií a na verejnosť, no všetci zainteresovaní zanovito trvajú na stanovisku, že podľa nich o genetickú modifikáciu nešlo...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 61.187 (?), 30.8.2018 17:41

Soukromý detektiv Phil Marlowe by řekl asi tohle: Ani nevím, proč jsem to rajče vysel. Asi proto, že jsem to nevěděl já sám. Indigo Rose - marně jsem přemýšlel komu a za co, se šlechtitel této odrůdy chtěl pomstít. Barva toho rajčete by sklíčila i racka chechtavého.

Indigo Rose
Indigo Rose
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika