Vypadá to na plieseň. Ťažko rozlíšiť o ktorú sa presne jedná. Bolo by nutné vidieť aj listy a stonky. Pravdepodobne to bude jedna z týchto chorôb - alternáriová hnedá škvrnitosť, sivá plieseň alebo čierna hniloba. Teraz s tým už nič neurobíte. Zlikvidujte napadnutú rastlinu.
Dobrý deň, na balkóne pestujem niekolko rastlín rajčín rôznych druhov (kokteilové, žlté hruškovité, klasické veľké) a na jednej z nich začínajú plody pri dozrievani systematicky na spodnej časti černať (viď. fotografie). Myslím že sú to tie kokteilové. Viete mi prosím poradiť kde môže byť problém? Ďakujem.
Vypadá to na plieseň. Ťažko rozlíšiť o ktorú sa presne jedná. Bolo by nutné vidieť aj listy a stonky. Pravdepodobne to bude jedna z týchto chorôb - alternáriová hnedá škvrnitosť, sivá plieseň alebo čierna hniloba. Teraz s tým už nič neurobíte. Zlikvidujte napadnutú rastlinu.
Podľa mňa sa to na zemiakovú plieseň veľmi nepodobá. Pre istotu som naskenoval, čo mám k dispozícii. Choroby, ktoré som spomínal vyššie ale nezvyknú napádať rajčiak na dolnom póle, ale práve opačne. Ešte by to mohla byť antraknóza, ale to by musela byť rastlina v tomto štádiu prakticky uschnutá. Ale nech je to hocičo, rýchlo sa toho treba zbaviť, aby sa choroba nepreniesla (ak sa tak ešte nestalo).
Možná je to stejná věc jako jsem měl letos já na rajčatech v nádobách. Ve dvou nádobách 20l jsem měl vrůstná hybridní rajčata, vyrostla do 2 metrů výšky a podle mne vyčerpala učité živiny v kýbli. Rajčata měli černé spodky jako na fotografiích prvního příspěvku. Někde jsem četl, že by to mohl být nedostatek vápníku. Další dva keříky v kyblíku málo vrůstné odrůdy (výška 0,5 m) už od června doposud plodí. Žadné nebylo černé zespoda a přitom stáli kousek od těch zčernalých.
Máte pravdu. Bude sa s najväčšou pravdepodobnosťou jednať o fyziologickú poruchu - z nedostatku vápníku (preto mi dobre nesedel obraz týchto príznakov do pliesní - teda konštantné poškodenie distálneho konca rajčiaku). Google hovorí, že to je typické pre nedostatok vápníku. Listy a stonky by nemali byť poškodené. Google: Blossom End Rot
V předminulém roce jsem měla stejné potíže, pro rok 2007 jsem koupila WUXAL CALCIUM, prováděla postřik podle návodu a problémy nebyly. Použila jsem jej i u paprik. Doporučuji.