Bio a zdravá hnojiva na rajčata
|
|
 |
 |
host - 1.25 (?) 7.5.2012 21:55
Raději doplňuji, aby se toho hned nějaký nenechavec nechytil.
Z banánových slupek dělám výluh - několik slupek nechám macerovat ve 3l sklenici dva až tři dny, vzniklým slizem pak zalévám stejně jako vodou. Macerování opakuji ještě dvakrát, pak slupky vyhodím.
Z bylin, zeleného, čajových sáčků atd. se dělá silnější překvašený výluh, tzv. jícha, trvá to zhruba tři až čtyři týdny, vzniklé hutné hnojivo se ředí vodou.
Jen stále nevím, co je dobré pro ta rajčata.. dá se kopřivová jícha používat i v době plodu? Nebo to spíš přihnojovat něčím jiným?
K.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 1.25 (?), 7.5.2012 1:06, zobrazeno: 29675x
Dobrý den,
prosím o zkušenosti s kvalitními zdravými hnojivy nebo bio hnojivy, ať už kupovanými nebo vlastnoručně připravenými. Nejsem zastáncem nadbytečné a škodlivé chemie, tělo nic takového nepotřebuje a dávat mu to ještě v pracně pěstovaných a opečovávaných zeleninách a ovoci mi přijde velmi nepřirozené.
Vyráběla jsem si vlastní kompost a rostlinný hnůj - z chemicky neošetřovaných zbytků z kuchyně, slámy, listů atd., co bylo k mání. Kvalita je výborná až výjimečná, rostliny to milují, ale na celou plodící sezonu zásoby nemám. Vermikompostér, byť je rychlý, nemám a zatím ho neplánuji.
Děkuji za všechny dobré tipy,
Kety
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.25 (?), 7.5.2012 20:42
Kopřivy se dají nasbírat na procházce.. narazila jsem na zmínku i o kostivalu, nevím ale, nakolik je vhodný i pro rajčata. Jíchu (tj. rostlinný nebo bylinný výluh určený k hnojení rostlin, většinou dooost vyzrálý a smradlavý) dělávám během roku zeleným pokojovkám z bio banánů, často bývají zlevněné - zrovna tyto týdny dostávají fíkusy banánovou kúru a mají nádhernou násadu nových listů. Jak by to fungovalo u rajčat? Taky na rozvoj zelené hmoty nebo i na plody? K.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.25 (?), 7.5.2012 21:55
Raději doplňuji, aby se toho hned nějaký nenechavec nechytil.
Z banánových slupek dělám výluh - několik slupek nechám macerovat ve 3l sklenici dva až tři dny, vzniklým slizem pak zalévám stejně jako vodou. Macerování opakuji ještě dvakrát, pak slupky vyhodím.
Z bylin, zeleného, čajových sáčků atd. se dělá silnější překvašený výluh, tzv. jícha, trvá to zhruba tři až čtyři týdny, vzniklé hutné hnojivo se ředí vodou.
Jen stále nevím, co je dobré pro ta rajčata.. dá se kopřivová jícha používat i v době plodu? Nebo to spíš přihnojovat něčím jiným?
K.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.25 (?), 8.5.2012 9:47
Dobrý den, než budete někam připojovat takové reakce, přečtěte si celou diskuzi - psala jsem, že používám bio banány. K.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.25 (?), 8.5.2012 19:30
Vzhledem k množství hnojiv, které používáte (viz Vaše příspěvky), by u Vás bio banány opravdu nevyrostly. Myslím, že diskuze je založená proto, aby byla informačním obohacením, a tedy byla věcná. Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|