Atlantic Giant / obří dýně



host - 191.123 (?) 
25.11.2017 9:32, zobrazeno: 3344x

Pěkný den,

v příští sezoně se mi uvolní větší plocha, kde mám na příští podzim (po oplocení) v plánu vysadit ovocné stromky. Do té doby bych již připravenou část plochy rád využil pro pěstování dýní, které byly v zahradě vždycky "utlačovány" (nemohly mít takový prostor, jaký by si přály).

Kromě běžných odrůd pro vaření a zavařování bych si ale taky chtěl "pohladit ego" a vypěstovat nějaký obří kousek asi z odrůdy Atlantic Giant. Na zahrádce jsem ji vysazoval už několikrát, ale nikdy jsem se nedostal přes 8-10 kg, tj. normální dýňová velikost. Nevím proto, co dělám špatně.

Pro srovnání - dýním běžně na záhon na jaře zarývám dávku kompostu (v kompostu je významně zastoupena slepičí podestýlka), přidávám kupovaný granulovaný koňský hnůj (vlastní bohužel nemám).  Zalévám pravidelně, zhruba v červnu jednou přihnojuji Kristalonem plod a květ (jinak Kr používám jen kvůli květákům). Dýně jsou jinak na prosluněném místě, přistínění je jen ráno/dopoledne z východní strany, kde jsou ovocné stromy souseda.

Co udělat jinak, aby narostl aspoň jeden "trofejní kousek" pro potěšení zahrádkařského ega? :-) Jak se to dělá - mám opustit běžná pravidla přípravy půdy a mám ji vyhnojit "prasácky"? Dopovat minerály každý týden?  Nebo je klíč někde jinde?

Díky za vaše rady. Když se podaří, rád se podělím o fotky.

PS: pokud by se pro toto hodila více jiná odrůda, kterou jde sehnat bez nějakých přehnaných expedičních nákladů, tak budu rád za doporučení. AG je i tak dost drahá legrace, jedno semínko za cca 12 korun.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 234.228 (?), 25.11.2017 10:02

Obří kusy, které jsou občas ke spatření v mediích jsou pěstovány s pomocí více kořenů, tj. k sazenici je přiroubováno několik dalších rostlin, na kterých již nejsou ponechány plody. Živiny ze všech pak jsou směřovány k jedinému původnímu plodu. K tomu pak nadstandardní zásobení hnojivy a vodou. Jak prosté, jen do toho!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.21 (?), 25.11.2017 13:39

Poté, co mi během několika sezón vyrostly dýně odrůdy Goliáš do velikosti okolo 50kg, jsem chtěl zkusit vypěstovat i nějakou větší. Zkusil jsem tedy také A.G. a byl jsem překvapený, neboť za přibližně stejných podmínek pěstování A.G. nenarostl o mnoho větší, než Goliáš, zhruba o 10% více. K pěstování samému být vámi přidal bych ještě zpočátku růstu nějaké hnojivo s větším podílem dusíku, třeba Kristalon start, aby se rostlina pořádně rozrostla a zakořenila na dalších místech. Také by nebylo na škodu na rostlině nenechat příliš plodů, vybrat si 2-3 největší a zbytek odlámat. Plody je také vhodné podložit, aby neležely na zemi, či trávě, osvědčil se mi polystyrén, a zajistit jejich stabilizaci, jinak by mohlo dojít předčasně k odlomení stopky. Tak ať se daří.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika