Atlantic Giant / obří dýně



host - 191.123 (?) 
25.11.2017 9:32, zobrazeno: 3345x

Pěkný den,

v příští sezoně se mi uvolní větší plocha, kde mám na příští podzim (po oplocení) v plánu vysadit ovocné stromky. Do té doby bych již připravenou část plochy rád využil pro pěstování dýní, které byly v zahradě vždycky "utlačovány" (nemohly mít takový prostor, jaký by si přály).

Kromě běžných odrůd pro vaření a zavařování bych si ale taky chtěl "pohladit ego" a vypěstovat nějaký obří kousek asi z odrůdy Atlantic Giant. Na zahrádce jsem ji vysazoval už několikrát, ale nikdy jsem se nedostal přes 8-10 kg, tj. normální dýňová velikost. Nevím proto, co dělám špatně.

Pro srovnání - dýním běžně na záhon na jaře zarývám dávku kompostu (v kompostu je významně zastoupena slepičí podestýlka), přidávám kupovaný granulovaný koňský hnůj (vlastní bohužel nemám).  Zalévám pravidelně, zhruba v červnu jednou přihnojuji Kristalonem plod a květ (jinak Kr používám jen kvůli květákům). Dýně jsou jinak na prosluněném místě, přistínění je jen ráno/dopoledne z východní strany, kde jsou ovocné stromy souseda.

Co udělat jinak, aby narostl aspoň jeden "trofejní kousek" pro potěšení zahrádkařského ega? :-) Jak se to dělá - mám opustit běžná pravidla přípravy půdy a mám ji vyhnojit "prasácky"? Dopovat minerály každý týden?  Nebo je klíč někde jinde?

Díky za vaše rady. Když se podaří, rád se podělím o fotky.

PS: pokud by se pro toto hodila více jiná odrůda, kterou jde sehnat bez nějakých přehnaných expedičních nákladů, tak budu rád za doporučení. AG je i tak dost drahá legrace, jedno semínko za cca 12 korun.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 234.228 (?), 25.11.2017 10:02

Obří kusy, které jsou občas ke spatření v mediích jsou pěstovány s pomocí více kořenů, tj. k sazenici je přiroubováno několik dalších rostlin, na kterých již nejsou ponechány plody. Živiny ze všech pak jsou směřovány k jedinému původnímu plodu. K tomu pak nadstandardní zásobení hnojivy a vodou. Jak prosté, jen do toho!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.21 (?), 25.11.2017 13:39

Poté, co mi během několika sezón vyrostly dýně odrůdy Goliáš do velikosti okolo 50kg, jsem chtěl zkusit vypěstovat i nějakou větší. Zkusil jsem tedy také A.G. a byl jsem překvapený, neboť za přibližně stejných podmínek pěstování A.G. nenarostl o mnoho větší, než Goliáš, zhruba o 10% více. K pěstování samému být vámi přidal bych ještě zpočátku růstu nějaké hnojivo s větším podílem dusíku, třeba Kristalon start, aby se rostlina pořádně rozrostla a zakořenila na dalších místech. Také by nebylo na škodu na rostlině nenechat příliš plodů, vybrat si 2-3 největší a zbytek odlámat. Plody je také vhodné podložit, aby neležely na zemi, či trávě, osvědčil se mi polystyrén, a zajistit jejich stabilizaci, jinak by mohlo dojít předčasně k odlomení stopky. Tak ať se daří.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika