Alternativní pěstování rajčat



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 133.163 (?) 
14.8.2013 10:20
Pan Stekovics má celkem ideální podmínky pro pěstování rajčat, puzsta a její úrodná půda, teplo a sucho v létě, vysoká spodní voda kde není potřeba závlah, takovým rostlinám se i choroby pak vyhýbají. Vyštipování považuji taky za zbytečné, zvláště u rostlin na poli (nebo na záhonech) které se válí po zemi a nejsou vedeny na kolíku nebo špagátu, je to celkem logické, stejně tak logické je ve foliáku vést rostliny vzhůru, jen vidět že to "umí prodat". Ještě nikdy jsem neviděl nikoho při tak velkém rozsahu pěstování na poli dávat kolíky k rajčatům. Jeho práce je obdivuhodná a sortiment úžasný, pohybuje se však někde hodně jinde než my drobní rajčatáři, kteří se snaží vyprodukovat úrodu mnohdy v nemožných a nepříznivých podmínkách, na balkonech, terasách nebo střechách. Já a mnozí jiní tady pěstují rajčata v nádobách o objemu 8-30 litrů a nemyslím si že by nebyly perfektní kvality, hodně záleží i na tom co na to svítí nebo padá shora. Když si vezmu že mám nějakých dvacet květináčů a měl bych mít 120 litrů zeminy nebo kompostu na jedno, tak mi vychází 40 koleček!!! na jaře a 40 na podzim, a to že rajče bude žít od květu cca 100 dní, tak to už tady vyvrátilo několik pěstitelů. Pan Stekovic má můj obdiv, ale ti, které jsem tu výše vzpomínal, mají ještě větší!!! Kdysi jsem uvažoval o tom že bych se tam zajel podívat, ale už mne to přešlo.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 167.137 (?), 14.8.2013 10:31

Jistě, já mám od něho New Sun taky v květináči snad 20 l a je velmi pěkné. Jeho názory vzbuzují polemiku i mezi rakouskými zahrádkáři. Jasně, že to prodává - prodej za základem kapitalismu:-)) Ale nikoho k ničemu nepřesvědčuje, řekne svuj názor a vy prostě odjedete a děláte si dál co chcete... Proč ho stavět do protikladu k těm, kteří to dělají jinak.Nepěstuje to v pustě, ale to není podstatné. Na vojně v Pieštanech bylo pole rajčat pěstované úplně stejně, nikdo si toho nevšimnul a rajčata jsme tam sbírali jako okurky:-))

Žluty rybíz
Žluty rybíz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 133.163 (?), 14.8.2013 10:46
Tím že to umí prodat jsem nemyslel produkty ale "názory", zájemců má celkem dosti. Jestli se ta zem kde to pěstuje jmenuje pusta nebo step, opravdu není podstatné, ovšem že to pěstuje na ní, je zatraceně podstatné.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 147.224 (?), 15.8.2013 0:03

dik za zaujímavý príspevok, ale určite musí mať tento pán úplne iné klimatické podmienky, kde sa tak nešíri plieseň ako u nás. U nás nemôžem vo voľnej pôde vôbec pestovať rajčiaky, pretože ich každoročne zničila plieseň a to boli vyviazané a vdzušné. Tá slama pod nimi určite neodradí plieseň od jej šírenia. Keby bolo dlhšie mokro, na plaziacich sa rastlinách by sa ešte rychlejšie rozširovala a zničila úrodu ako na naších vyviazaných rastlinách. Veď keď si môže dovoliť liať vodu na listy rajčiakov vo fóliovníku, kde je celkovo ešte vlhšie, a nemá problém s plesňou...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 15.8.2013 7:06

Příspěvek je zajímavý, ale podle mého názoru nereálný v našich podmínkách.  Takže jen pár poznámek:
1. Nedokážu si představit, že by se vysazovaná rajčata v letošním červenci, kdy spadlo u nás na Hané 0,3 mm nezalévala. To by potom rostliny měly do 20 cm a na nich bylo jedno nebo dvě malá rajčata.
2. Pokud by chtěl u nás někdo pěstovat rajčata z přímého výsevu, možná by se dočkal několika plodů v září.
3. Podle toho, co je vidět na fotkách, jedná se o keříčková rajčata. Nikdy jsem neviděl ani neslyšel, že by se na poli keříčková rajčata vyštipovala.
4. Pěstovat jedno rajče na 2m2 mi připadá jako hodně extenzivní způsob pěstování.
5. Stačilo by pár dešťů a rajčata by měla určitě problémy s plísní, na slámě sice nemají kontakt s půdou, ale i sláma zůstává dlouho vlhká. Bez ošetření fungicidy bych polní rajčata nepěstoval, proto pěstuji rajčata ve skleníku, kde chemii nepoužívám a plíseň tam nemívám, i když zalévám také "zvrchu, takže jsou celé rostliny mokré". Tam je vyštipuji pravidelně a nikdy jsem si nevšiml, že by po vyštipování vznikaly v úžlabí listů rány kam zatéká voda a pronikala tudy nákaza do rostliny. To považuji za nesmysl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3247) - 5.149 (?), 15.8.2013 7:17

Původně jsem už diskutovat nechtěl, ale musím připojit několik poznámek:

-autor tohoto vlákna nás o své návštěvě u pana Stekovicze informoval již v únoru. Pokud takto pěstoval rajčata, očekával bych dnes nějakou fotku z jeho úspěšného pěstování- letos byl mimořádný rok z hlediska plísní. Na tomto webu jsou i starší příspěvky, jen zatím nikdo neinformoval, že by na své zahrádce rajčata takto pěstoval.

-že se pěstují determinantní rajčata na poli, bez nějakého vyvazování není žádný vynález pana Stekovicze. Jde o úsporu práce- to je jejich nejcennější vlastnost.. Například firma SEMO nabízí kečupová rajčata pro mechanizovanou sklizeň a odbyt na tyto semena asi od velkopěstitelů má.

-proč si myslíte, že jedno rajče se jmenuje Stupické polní rané? Protože bylo původně určeno pro přímý výsev a pěstování na poli

-mulčování není také žádná amerika, nějakým způsobem mulčuje plno pěstitelů (každý tím co je mu nejdostupnější), já například hoblinami

         Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 133.163 (?), 15.8.2013 9:07
Tohle pěstování je samozřejmě pastva pro oči hlavně pro toho kdo nikdy rajčata nepěstoval, nebo víceméně jen pro "okrasu". Zajímalo by mne zda to pana Stekovicse uživí (možná že ano, protože v těchto podmínkách a tento způsob pěstování zaměstná více lidí jen při sběru) nebo to má jen jako (z jiných aktivit) dotovaného koníčka. Pokud je v té stepi hodně vysoko spodní voda (což asi bude) tak by snad rajčata mohla na ni dosáhnout, podnebí se tam uvádí jako suché a větrné, což by mohlo vést k rychlému osušení rostlin, pokud je tam propustná půda tak by po dešti nemusela být dlouho mokrá. Určitě je tam ta sláma i proto aby zabránila odparu vody ze země. U nás tady na jihu se běžně pěstují polní rajčata s přímého výsevu, je to většinou na zavlažovaných polích, secí stroj to zaseje, kombajn posklízí a mezi tím na poli nikoho neuvidíte, pak všechno to zralé, včetně plesnivých a shnilých plodů, najdete ve značkových BiO kečupech a protlacích ;o))). Teď již jsou tam zrající plody a spousta metrové lebedy. Jako studenti sjme chodili i na rajčatové brigády, teď to kombajn shrne na jednu fůru, a když vidíte jak to z ní teče... mahlzeit, a jak to rakušákům v restauracích "šmaken", hi hi hi.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3247) - 5.149 (?), 15.8.2013 9:19

Už jsme o tom debatovali, vysoký příjem pana Stekovicse plyne zejména turistiky a návštěvníků. Cena vstupného je velmi zajímavá. Jak tato rajčata opravdu pěstuje, nikdo z turistů opravdu nevidí. Na mé zahradě návštěvnící taky nic nepoznají.

                 Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 167.137 (?), 15.8.2013 9:30

Ano, všechno je podvod, to je typické smýšlení nás Čechů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3247) - 5.149 (?), 15.8.2013 11:52

Vůbec netuším jaké je Vaše smýšlení, možná podle sebe zevšeobecňujete pro všechny čechy. Vlastně ani nevím jestli jste čech- nevidím, že byste byl přihlášen. Jestli něco předvádí, tak by měl ukázat jak to pěstuje, ne jen v době sklizně o tom vykládat. Pokud vím tak v jiné době není přístup na tyto pozemky možný. 

             Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika