Alternariová skvrnitost rajčat

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3384) - 5.149 (?)
4.8.2012 16:46

Mně to zajímalo jen proto, že není běžné aby čtyři sazenice, každá někde jinde vypadaly po stránce postižení listí tak podobně. Fotkou nemohu sloužit, možná zkusím mobilem, ale identifikoval jsem to podle tohoto článku ze stránek AgroBio (dnes už tam tyto informace nemají).

Mr Big

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3384) - 5.149 (?), 4.8.2012 9:46, zobrazeno: 8469x

Chtěl bych se s vámi podělit o jednu nepříjemnou zkušenost. Po internetu jsem zakoupil některá u nás v obchodě nedostupná rajčata, mimo jiné i Gardener´s delight. Včera při kotrole růstu jsem zjistil, že všechny čtyři rostliny jsou napadeny alternarií i když každá z rostlin je pěstována úplně jinde a okolní rajčat nejsou napadena. Můj závěr je, že jsem použil nakažená semena (patogen přezimuje ve formě mycelia a výtrusů na osivu a posklizňových zbytcích rostlin). Nejhůře je na tom rostlina pěstovaná se Symbivitem (už jsem musel utrhnou i jeden plod s postižením touto chrobou), kterou jsem stříkal pouze kontaktním přípravkem Dithane a ne systemickým přípravkem Acrobat jako ostatní. Pro případ, že by mně Gardener´s chutnalo, tak jsem si připravil pár plodů z jednoho vijanu na semena, ale nevím jestli tato semena nebudou také napadena a jestli jejich moření nějakým fungicidem by zabránilo dalšímu množení této choroby.Máte s tím někdo také zkušenost?

Mr Big    

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 4.8.2012 15:02

Fotku nemáte? Díval jsem se na netu a určitě to mám na rajčatech taky, já mám letos prostě vše co na ně leze.angry Mě už ty choroby připadají všechny stejné.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3384) - 5.149 (?), 4.8.2012 16:46

Mně to zajímalo jen proto, že není běžné aby čtyři sazenice, každá někde jinde vypadaly po stránce postižení listí tak podobně. Fotkou nemohu sloužit, možná zkusím mobilem, ale identifikoval jsem to podle tohoto článku ze stránek AgroBio (dnes už tam tyto informace nemají).

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 4.8.2012 17:50

Vypadá to tak nějak jako na mém snímku? Já fakt už nevím co by to mohlo být (septorioza, tečkovitost?), plody napadeny nejsou. Každopádně tato odrůda (keříčková Knopka) jde do depozitáře. 

Další výtečník - Sibirskij Piruet
Další výtečník - Sibirskij Piruet

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4696) - 38.136 (?), 4.8.2012 17:55

Já bych se klonil k septorióze, vypadá jako plíseň bramborová, ale nenapadá plody.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 4.8.2012 18:21

Plísni se nejvíce podobá choroba na snímku, skvrny jsou však zaschlé a nešíří se to nějak kalamitně, také to není moc na stoncích, šíří se to spíše od konců listů a napadlo to víceméně jen černém odrůdy - Black Krim, Cygan, Kumato a zelenou odrůdu Samocvet Izumrudnyj.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3384) - 5.149 (?), 4.8.2012 19:05

Já jsem vycházel při určení také z toho, že čtyři stejná rajčata na různých místech byla stejně poškozena- šíření semenem. V době napadení je již jedno jestli se jedná o septoriovou nebo alternariovou skvrnitost- ošetření je stejné. Teď jsem se ještě podíval na www. jikl.cz a tam je dostatečně odlišeno, o kterou chorobu se jedná (dokonce listy mých rajčat vypadají přesně jako na foto u alternariové skvrnitosti) pochopitelně se to určuje lépe při počátku napadení.Např,:Septoriová- drobné okrouhlé skvrny, Alternariová- velké nepravidelné skvrny, atd.

Mr Big

AniCiz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 194.24 (?), 4.8.2012 20:51

přesně to mám taky..mimo jiné lahůdkyangry

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4696) - 38.136 (?), 5.8.2012 10:02

Ono to chce opravdu stříkat. Já mám porost v pořádku. Stříkám pravidelně od poloviny června co 10 dnů Ortiva a Ridomil MZ nastřídačku.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz