Aculops lycopersici na rajčatech
|
|
|
|
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2259) - 26.28 (?), 17.6.2025 14:42, zobrazeno: 459x
Založím nové samostatné téma k tomuto škůdci rajčat, který se, podobně jako sviluška chmelová, šíří vzduchem. Pod českým názvem Vlnovník rajský mnoho informací není, více se dá dohledat pod latinským, anglickým (tomato russet mite) nebo německým (tomatenrostmilbe). Pak je informací dost, i videa na youtube. K popisu by mohlo stačit, že je to roztoč, rozšířený je po celém světě, kde se pěstují rajčata. Dokáže přežit zimu ve stavu, kdy nepřijímá potravu. Je těžko rozpoznatelný, vajíčka samice klade po několika desítkách na spodní stranu listů rajčat, řapíky listů a stonky, velikost vajíček je 0,05mm, dospělosti škůdce dosáhne během 2-3 dnů a je jen 0,175mm velký. Rychlostí množení dokáže během pár týdnů rostlinu rajčete doslova obalit, a to včetně plodů. Postupuje po rostlině odspodu nahoru. Roztoč vysává obsah rostlinných buněk, jednotlivé části listů rajčete začínají žloutnout, pak usychat, řapíky a stonky mají bronzový nádecha zduřeniny. Plody se nezvětšují, rostliny chřadnou. Napadení škůdcem jsem objevil začátkem května na rajčeti v skleníku. Přestože jsem rostlinu okamžitě zlikvidoval, napadené už byly zřejmě i další rostliny rajčat v skleníku. Pravděpodobně na ošacení jsem roztoče pak přenesl i do druhého skleníku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2259) - 26.28 (?), 17.6.2025 15:14
Na základě doporučení jsem pro likvidaci roztoče použil akaricid Milbeknock, zejména kvůli jeho velmi krátké ochranné lhůtě, např. u postřrfiku roztočů na jahodách je OL 1 den. 1. postřik jsem provedl 5.6., ale již 13.6. jsem zaznamenal přeživší jedince. 14. 6. jsem provedl 2. postřik, ale nedělám si naděje, že došlo ke stoprocentní likvidaci. Aktuálně zvažuji další možnosti, neboť postřik mohu opakovat ještě asi 5x. Otázka ovšem je, jak budou rostliny prosperovat a zda bude zájem takto ošetřené plody konzumovat. Jednou z dalších možností je i odpískání celé letošní sezóny pěstování rajčat ve sklenících, tj. likvidace všech asi 30 rostlin rajčat uvnitř skleníků.Předpoklad je, že v sklenících by přes léto roztoč bez potravy dlouho nevydržel a postupně by uhynul. Přidávám k posouzení snímky nejvíce postižených rostlin (Tornádo F1). První snímek je pořízený 3.6., tj. 2 dny před 1.postřikem, 2. snímek je z 15.6., tj. den po 2.postřiku. Walter
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 17.6.2025 17:36
Zkusil bych pripravek Vertimec. Pokud nemate, v Polsku se da koupit pripravek Safran 018 EC - ma stejne množství účinné látky jako Vertimec /abamectin -18g/l/.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.157 (?), 18.6.2025 7:40
Účinnost 50%, jedině to smíchat s dalším akaricidem. Ve skleníku jsou ty bestie schopné úbytek vyrovnat za 4-5 dní. Jitka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 18.6.2025 7:56
Účinnost 50% - pro Vertimec? To jste zjistila kde?
Na roztočík jahodníkový má Vertimec ůčinnost 100% při použití smáčedla, nic se mu nevyrovná.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 18.6.2025 10:00
Pokud paní Jitka má zkušenosti, tak by je měla podrobně a srozumitelně popsat nebo uvést zdroj pro svoje tvrzení.
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2259) - 168.103 (?), 18.6.2025 10:18
promiňte mi to, ale mně je příspěvek paní Jitky dostatečně jasný. Chápu, že hledáte možnosti, jak mi pomoci, ale jde mi o jakékoli zkušenosti s vlnovníkem rajským. Nechci postupně nakupovat různé akaricidy, abych pak zkoušel jejich účinnost. Jde mi hlavně o osvětu, co potkalo mě, může potkat i jiné pěstitele, tak aby se pak někdo nedivil. Těch několik desítek rostlin v sklenících dokážu oželet, zvlášť, když už nyní jejich stav není nijak dobrý a nezlepší se mávnutím proutku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 18.6.2025 10:26
Mně příspěvek paní Jitky jasný není. Někde to četla nebo sama to zkoušela? To tam není uvedeno. Pokud to sama zkoušela, tak jak přišla na ůčinnost 50 procent?
Z mé strany to bylo jen nezavazné doporučení, domnívám se podle svých zkušeností /roztočíík, svilušky, třásněnky/, že Vertimec je nejůčinější. Nejste samozřejmě povinen nakupovat různé akaricidy.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|