Aculops lycopersici na rajčatech

host - 199.133 (?) 
19.6.2025 7:52

Přípravek Voliam Targo od firmy Syngenta

Abamectin 18 g/l + Clorantraniliprol 45 g/lL

Ve Spanělsku má registraci na Aculops lycopersici

https://www.syngenta.es/sites/g/files/kgtney1561/files/media/document/2017/11/20/voliam-targo-solucion-multiplaga.pdf

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 141.157 (?), 19.6.2025 12:45

Jedině smíchat Vertinec s Coragenem, jinak amatér asi možnost nákupu nemá.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3215) - 208.138 (?), 18.6.2025 10:13

Napadlo mne, také už hledám řešení problému vlnovníka a i dalších roztočů, že by možná nebylo marné zkombinovat akaricidy s jiným způsobem likvidace. Našel jsem přírodní postřik na bázi olejů, který ty potvory dokáže vlastně zadusit. Ten by se sice měl používat jako prevence (což by mohla být i cesta pro mne pro příští sezónu), ale jako přídavná metoda by mohl zefektivnit hubení.

Jenže mne také hned napadlo, že když se na rostlině vytvoří ojelový mikrofilm, zacpou se také její průduchy a že z toho rozhodně radost mít moc nebude. Budu to muset vyzkoušet. Mám je doma, tedy ty roztoče, takže bych to musel udělat u docela malých rostlinek. A toho se dost bojím.

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2273) - 168.103 (?), 22.6.2025 12:48
Děkuju vám všem za pozitivní reakce a rady. Už to největší rozčarování pominulo a učím se s ním žít. Dúležité pro mě je, jak jsme se s Milanem shodli, že ve venkovních prostorách mimo skleník roztoč múže také škodit, ale nebude mít ideální podmínky jako v skleníku. Takže po sklizených košťálovinách jsem 16. na záhony vysadil 19 plísniodolných rajčat ze zakořeněných řízků a na nich zatím nevidím napadení. Zkouším ale jiné možnosti. Všechna rajčata ve skleníku i venku čtvrtým dnem 2-3x denně dúkladně osprchuju studenou vodou, nejprve odspodu nahoru, pak shora dolů. Tím roztoči znepříjemňuju rozvíjení, má přeci rád sucho a horko. Je vidět, že se mu to nelíbí a v likvidaci rostlin nepostupuje tak rychle. Koneckonců rajčata jsou plísniodolná, tak by jim častější namočení listů nemělo vadit.

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (748) - 204.191 (?), 23.6.2025 12:13

Pan Walter, prečítala som si vaše príspevky o Aculops lycopersii a zrejme som sa s takým niečím stretla v r. 2018 a 2022, ale do vtedy som poznala iba Roztoča Chmeľového, ktorého výskyt sa dá ľahšie eliminovať. Myslela som, že moje rajčiny dostali nejakú hubovú, alebo bakteriálnu infekciu, krorej sa páči v horúčave a suchu, čo je neprirodzené.V r. 2022 mi navyše vonkajšie porasty zlikvidovali začiatkom júla veľké krúpy, poškodené plody pohnili, v skleníku som už mala po úrode, roztoče útočili aj vonku, mali ich všetci susedia na ulici.Úroda temer žiadna.Chémiu nepoužívam, nenapadlo ma rastliny sprchovať. Odvtedy však dôsledne dbám na zimnú a jarnú dezinfekciu skleníka: dusíkaté vápno do pôdy, sírne knôty 2-3 krát v priebehu februára, okná úmývam roztokom hypermangánu. Okrem toho 2 krát zapínam ešte pred výsabou v skleníku Germicídny žiarič - je dobrý aj na roztoče. (použijem aj v izbe, kde budem mať skoro zjari priesady- samozrejme predtým odstránim z miestnosti všetky rastliny)Proti Roztoču chmeľovému v skleníku v prípade objavenia 2 krát do týždňa použijem postrek z dehtového brezového šamppónu-  2   pumpičky do pol litra, možno pridať ružový roztok hypermangánu. Prajem veľa úspechov v boji s touto pliagou.

Eva T.

host - 236.206 (?), 17.6.2025 20:08
Kupte na zimu t-pyri
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky >