Pan Walter, prečítala som si vaše príspevky o Aculops lycopersii a zrejme som sa s takým niečím stretla v r. 2018 a 2022, ale do vtedy som poznala iba Roztoča Chmeľového, ktorého výskyt sa dá ľahšie eliminovať. Myslela som, že moje rajčiny dostali nejakú hubovú, alebo bakteriálnu infekciu, krorej sa páči v horúčave a suchu, čo je neprirodzené.V r. 2022 mi navyše vonkajšie porasty zlikvidovali začiatkom júla veľké krúpy, poškodené plody pohnili, v skleníku som už mala po úrode, roztoče útočili aj vonku, mali ich všetci susedia na ulici.Úroda temer žiadna.Chémiu nepoužívam, nenapadlo ma rastliny sprchovať. Odvtedy však dôsledne dbám na zimnú a jarnú dezinfekciu skleníka: dusíkaté vápno do pôdy, sírne knôty 2-3 krát v priebehu februára, okná úmývam roztokom hypermangánu. Okrem toho 2 krát zapínam ešte pred výsabou v skleníku Germicídny žiarič - je dobrý aj na roztoče. (použijem aj v izbe, kde budem mať skoro zjari priesady- samozrejme predtým odstránim z miestnosti všetky rastliny)Proti Roztoču chmeľovému v skleníku v prípade objavenia 2 krát do týždňa použijem postrek z dehtového brezového šamppónu- 2 pumpičky do pol litra, možno pridať ružový roztok hypermangánu. Prajem veľa úspechov v boji s touto pliagou.
Eva T.