Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Rád bych pomohl s identifikací, ale nedokázal jsem identifikovat ani tu svoji. Byl by zapotřebí nějaký profesionální test. Sháněl jsem, kdo by mi ho udělal, ale marně.

Ale k Vaší útěše můžu říct, že ta moje vypadala úplně jinak, byla mnohem agresivnější a postupovala velmi rychle: dva až tři listy za týden byly úplně zničené. No, možná jsem byl i trochu lajdák a neodstraňoval je dost rychle. Venku to bylo lepší, ale stejně to postupovalo. Nezničilo mi to rostliny úplně, stihly i mít plody - nepoškozené, ale ty byly jen malé a kyselé. Chyběly listy na výživu. Poptával jsem se i tady, ale odpovědi se mi nedostalo. Ta Vaše, pokud to vůbec infekce je, je rýma ve srovnání s mým koronavirem.

Napadá mne jedna věc: nemáte známého s bytelným mikroskopem? Tam by se možná rozeznalo, zda se jedná o škůdce, bakterii nebo houbu. Virový problém by nejspíš rozeznat nešlo. V chemickém ošetření se vůbec nevyznám, ale chápu, že nelze použít postřik, když není jasné proti čemu. Nebo lze, ale šance na úspěch je tak 1 ku 100.

A ještě něco, co můžete udělat celkem snadno: pokud máte v té místnosti pokojové rostliny, dejte je jinam: můžou být zdrojem (ony snadno přežijí, ale mohou to šířit) a zkontrolujte, zda tam někde (třeba na těsnění oken - obvykle tam, kde je trvale vlhko) nemáte plíseň. Stačí totiž i malá ploška a je zle. Spóry se šíří vzduchem. Můžete zkusit místnost opakovaně vydezinfikovat třeba UV zářením (hoské slunce, sterilizační zářivka z různých míst na několik hodin), ale pozor: totálně holou bez rostlin a vy se slunečními brýlemi, zapnout a pak pryč. Rostliny by zařvaly. Není to všelék, světlo se nedostane všude, ale může to pomoct. Existují ještě drastičtější metody dezinfekce, ale ty v bytě není radno používat (např. síření).

No a rajčata pilně otužujte venku. Pokud teplota nesleze v noci pod 7 °C, klidně je tam nechte i přes noc. Neublíží jim to.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika