Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

7.9.20 Postižených rajčat pomalu, ale neúprosně přibývá. Měď ani dezinfekce ten masivní útok nejsou schopné ani zpomalit, natož zastavit. Byl jsem nucen zlikvidovat další keře, takže je už 24 mrtvol ze 48 + většina řízků. A je jen otázka času, kdy budu muset odstranit i zbylé keře neodolných odrůd – možná už nastal, ale já nestíhám. Posledně jsem se zmínil, že „modré“ odrůdy odolávají lépe. Není tomu tak: keř na pohled vypadá celkem dobře (pravděpodobně díky jiným barvivům), ale nakažení plodů probíhá přinejmenším stejně rychle jako u Startek a Tornád. Před popravou otrhávám vizuálně nepoškozené ukončené – tedy lesklé - plody a ukládám je v chalupě. Z praxe roku 2017 vím, že některé nejsou ještě nakaženy, takže jdou do jakési karantény. Kontroluji a vyřazuji obden. Ty, které stále vypadají netknuté a uzrají, pak procházejí dalšími dvěma kontrolami: řezem a ochutnáním. Plíseň přidává zřetelnou pachuť. Výtěžnost je nějakých 20 – 25%, podle času, který uplynul mezi zjištěním nákazy a otrháním.
Radost mi ale dělají, alespoň zatím – ťuk, ťuk, anglické plísniodolné odrůdy. Dnes jsem z nich sklidil něco přes kilo naprosto zdravých a chutných rajčat. Stále vypadají, jakoby se nechumelilo. A stejně tak řízky Mountain Magiku (3). Není vidět vůbec žádné poškození (kontrola dnes), i když byly hned vedle již neexistujících obětí plísně. K nim se pak přidal jeden „samorostlý“ keř, který mi vyrostl v úplně jiném záhoně ze semínka jako naprostý solitér. Tedy Mountain Magic druhé generace (F2). Odrůdou jsem si jist. Příště pošlu fotku. Díky jim ani malinko nepropadám depině. Příští sezónu budou prodejním hitem, tedy pokud takhle vydrží do mrazů (u mne můžou přijít už tenhle měsíc jako hrozily v 2018).
Upřesnění statistiky: K 31.8. jsem sklidil 80,14 kg zdravých zralých rajčat ze 48 keřů. Pro srovnání: 2018 – 98,32 kg (58 keřů), 2019 – 84,24 (48). Takže ač jsme všichni hořekovali nad letošním pomalým zráním, není tu velký rozdíl: srpen to srovnal.
Po objevení se „pandemie“ plísně jsem změnil metodiku: otrhávám bez vážení (s výjimkou odolných) a vážím teprve ty, které vyšly jako nepoškozené a uzrály.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika