Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

5.7.20 Porovnával jsem začátky sklizní 18, 19 a letos. Náběh je letos nejpomalejší. Připisuju to studenému květnu a deštivému červnu, rovněž chladnějšímu než v předešlých letech a také mnohem větrnějšímu – tam nahoře to stále fouká, což zcela určitě ochlazuje půdu. Naprostá většina rostlin je ale oproti loňsku zdravá, ťuky, ťuk, objevily se ale docela zvláštní problémy u jednoho ze dvou Helsing Junction Blue: okraje listů mají ostře žlutou barvu. Nešíří se to, jsou to pouze okraje, listy nevadnou, takže se domnívám, že je to něco fyziologického. Něco té jedné rostlině chybí či přebývá. Ta druhá, 1,5 metru vzdálená, má listy normální. Modrá rajčata jsem nikdy předtím neměl, takže s nimi nemám zkušenosti.

A ještě jeden poněkud znepokojující jev: u obou Tomato Berry řízků vysazených 7.4. – nikde jinde – se objevují hnědé špičky a okraje listů. Opět pouze ty okraje. Rozhodně to nevypadá na počátek alternária, ale přesto listy otrhávám a důsledně likviduji. Co kdyby? Věřím ale, že je to opět fyziologické. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet.

Teď mne napadá, že jsem si pomalejší nástup zrání mohl částečně zavinit i sám: před kordony rajčat jsem na ochranu před suchou hnilobou zasadil zelí a čínské zelí (pro zastínění půdy v horkých dnech, po těch ale zatím ani památka: nejvyšší zaznamenaná teplota 27°C), takže jejich kořenům je teď trochu chladno – zelí bytelně stíní. U jednoho rajčete (Mountain Magic) mi čínské zelí něco sežralo, takže je předpolí přímo vystavené slunci. Mám tedy kontrolní vzoreček. Už jsem u něj zaznamenal rozdílnou reakci oproti ostatním MM, když jako jediné zkroutilo listy po horkém dnu. Zalévám jen jednou za dva dny, každé rajče dostane kolem 1,5 litru vody – nejmíň litr z toho přímo ke kořenům skrz díry v kelímcích nad kořeny. Voda se tedy u KV mnohem rychleji vypařila.

Řízky, zapíchané po celé zahradě – kolem 20 – se všechny ujaly. Tedy i ty, zasazené uprostřed dne v horku. Těm to ale trvá déle, než se ujmou.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika