velmi zajímavá varianta kromě zmiňovaných je nasušená rajčata pomlít a uschovat jako sypké koření, případně vyrobit z pomletých rajčat pesto.
V oleji naložená rajčata nemusí být v lednici, skladuji naložená v oleji ve spíži (kromě česneku ještě s živými bylinkami a chilli papričkou). Pokud jsou dobře usušená, nevykvasí, déle než do jara je ale neskladuji, protože jsou opravdu takový hit že kam je donesu, zmizí do několika minut a stejně se mi pak zdá že zvítězí česnek nad rajčetem a je lepší si nasušit rajčata nová.
Zčernání rajčat je obyčejná spálenina. Udělala to vyšší teplota sušení, delší doba sušení/ přesušení/ anebo prostě to, že bylo rajče už přezrálé a zkaramelizoval v něm cukr. Některé odrůdy jsou na to náchylnější. Sušte na max 40st a síta pravidelně prohazujte, menší kousky vytahujte ze sušičky dříve. Pokud sušíte v troubě, nepodcente větrání.
Plísni je možné zabránit tím, že rajčata před sušením prosolíte, ale taky to není 100% řešení. To, že se to stane není Vaše chyba, prostě to rajče nebylo úplně cajk a nepřežilo tak dlouho rozkrojené, než se vysušilo.