Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Nevím, co říkají příspěvky z roku 2014, ale mám zkušenost s přisvětlování jak paprikám, tak rajčatům. LED bílé reflektory 6000°K lze bez obav a s úspěchem použít. Od prosince do ledna jsem svítil bílými LED žárovkami 20W, 6500°K, cca 2500 lm každá. Pokud jsou to reflektory moderní, řekněme ne starší 5 let, jsou účinné, rostliny pod nimi rostou a nevytahují se. Pokud potom už jdou do květu a na plod (což myslím není Váš případ), jsou lepší červenomodré růstové LED žárovky, ale i s bílými to jde. Jedno okno celé mi dlouho jelo jen na bílé světlo a první plod rajčete se objevil tam. LED jsou úsporné a účinné - vyzkoušeno po 3 roky v praxi. A rozhodně "topí" minimálně: i když se jich rostlina dotýká, spálí se jen malá plocha. Nedodávají ale UV záření, což jsem řešil přidáním zářivky. 

Důležitá pro růst je ale hlavně intenzita světla. Z praxe soudím, že papriky jsou méně náročné než rajčata, ale chtějí své. Myslím, že na úrovni vrcholků rostlin byste měl mít tak kolem 2000 luxů, aby se nevytahovaly. Vím, to se nedá změřit bez luxmetru, ale odhadnete to tak, že za pošmourného dne je rozptýlené světlo tak kolem 1000 lx. Pokud se rostliny točí k umělému, dodáváte jim dost.

Je ještě jedna věc, která hodně pomáhá: zavěsit odražeče. Dovnitř místnosti tak, aby odrážely jak venkovní, tak umělé světlo. Vyrobit se dají jednoduše: na karton nalepíte alobal. Nevýhoda je, že pak máte zastíněnou místnost. Ale měřením jsem zjistil, že to zvyšuje intenzitu zhruba o třetinu. Nevím sice, jak veliké je Vaše okno, ale odhaduji, že dva reflektory po 20W a svítivosti kolem 2500 lm, umístěné tak 40 - 60 cm nad vrcholky rostlin by měly stačit. S reflektory je ale ta potíž, že jsou směrové, takže je obtížné zajistit rovnoměrnost.  

Milan HP

P.S. Vánoční světýlka klidně nechte v krabici. Ta jsou na efekt, ne na výkon.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika