Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Pokud jde o to uchování rajčat, mně vůbec nejde o to uchovat nějakou odrůdu třeba i LSL co nejdéle, ale já chci pěstovat odrůdy, které jsou běžně pěstovány hlavně pro dlouhodobé uchování (do března a déle) a mají takto nastavenou genetiku. Není to nic GM, ale rajčata zavěšená na špagátu se uchovávají ve Španělsku více než dvě století. Mám pocit, že letos, kdy jsem tato rajčata pěstoval pod střechou s minimální zálivkou v době růstu a zrání plodů se mně tato rajčata podařilo vypěstovat v dobré kvalitě  a chutná. Jak dlouho ještě vydrží je zatím ve hvězdách. To mne zajímá víc, než nějaká dozrávající rajčata, která jsem také konzumoval jěště počátkem prosince.
Já jsem tak trochu český patriot. Neznamená to, že budu vždy chválit česká rajčata, spíš se snažím k nim přistupovat kritičtěji než k odrůdám cizím. Protože v cizině je docela zájem o česká rajčata (hlavně o Stupické polní rané, které se běžně pěstuje od Nového Zélandu až po Aljašku- asi nejčastěji pěstované rajče na světě, které si každý vyzkoušel pěstovat) tak jsem od roku 2014 začala pěstovat všechna rajčata u nás na trhu, abych byl v obraze. Také mne začala zajímat historie šlechtění u nás a zejména všechno co o tom Stupickém se dalo sehnat. Všechno co jsem zjistil, jsem publikoval na internetu v USA a také něco zde např. ve vláknech Česká rajčata a Česká rajčata 2017.
K tomu Stupickému polnímu ranému. Ano má dvě vady, ale to neznamená, že se s tím nedá nic dělat. Je náchylné k praskání, ale které rajče s tenkou slupkou není.  Dobře ochráněné před velkým deštěm a nadměrnou vlhkostí např. ve skleníku by mělo toto praskání být minimální. Stejné je to s tím žlutým límcem. Ten se tvoří za určitých podmínek, ostré slunce a rychlé dozrávání při vysokých teplotách. A protože tímto límcem trpí i hybridy F1, kde je pro hybridizaci použita linie na jejímž počátku je Stupické (Start F1, Tornádo F1)), tak také tyto odrůdy více trpí na žlutý límec. Já jsem zahrádkář a mohu si dovolit s těmito odrůdami experimentovat a přijít na opatření potřebná k tomu aby se tento žlutý límec netvořil. A to je můj současný cíl, pokud jde o česká rajčata. Mohl bych přejít k odrůdám, které také mají základ ve Stupickém, ale k jejich dalšímu křížení bylo použito odrůdy, které chybí jeden gen způsobující dozrávání a proto nemají ten límec (Toro, Torino, Pálava, atd.). Jsou to krásná kulatá rajčata (LSL), jen ta chuť je trochu jinde. Pokud jde o chuť, tak mne takové Harzfeuer ani jiné cizí rajče neuspokojilo tak jako Start F1. Asi každý vnímáme chuť jinak.
Kdyby Jahodo, Blumko atd. vydali v loňském roce, jistě bych si je odzkoušel. Ale omezuji množství odrůd a tak na zkoušení nových odrůd nemám místo. Počkám si jaká odezva bude od jiných.

           Vladimír

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika