Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

28.1.18 Ze 14 semínek na buničině vzešlo zatím 10. Shodně 5 Vilmy a 5 Stupických. Zase docela daleko od 100%. Jenže tady už není na co to svést (s výjimkou tvrdé vody – to zjistím příští rok), pouze na Matku Přírodu. Ale myslím, že vysetí na buničinu má některé výhody: není nutné zalévání, zasadím jen semínka, která klíčí, nemusím se jich dotýkat, protože buničinu ostříhám okolo kořínků a vložím i se semínkem do kelímku, vím jasně, kam směřuje kořínek a tedy jak orientovat uložení a také jasně vidím (a hned třikrát se mi povedlo se problému zbavit pomocí slin), kde zůstala helmička.

Stupické rané polní reagovalo na vysetí neskutečně rychle (3 dny), dokonce rychleji než keříčková Vilma. Z toho soudím, že ranost odrůdy má jistý vliv na rychlost klíčení. Je to i logické: rané odrůdy mají celkově rychlejší vývoj, ať už od květu do zralého plodu nebo od semínka k rostlince. To, že prodejci udávají jen čas od květu k zralému plodu (DTM) je pouze část cyklu. Ale samozřejmě podmínky v tom hrají velkou roli.

Test klíčivých substrátů (Agro versus Forestina) pokračuje u paprik i těch současných rajčat (Stupice a Vilma). Ale zatím opravdu nemám jiný závěr, než že ani jedna moje várka není kontaminovaná: růst je přibližně stejný v obou a ani jedna rostlina nevadne či dokonce neuhynula (jak rajčata, tak papriky). Takže v pohodě můžu spolehnout, že březnová setba nebude ovlivněna substráty.
K sortimentu rajčat jsem ještě přidal Balkonzauber Červené, které měla manželka z loňska. Klíčivost na buničině 5/7 během méně než týdne. Všechny 3 odrůdy jsou již na západním okně s odražečem 90 x 60 cm. Bez přisvětlení. Uvidíme, jak si povedou. Možná svítím dost zbytečně. V umístění nastala změna: západní, tedy to světelně prokazatelně lepší okno. Nemá totiž smysl zkoumat horší podmínky, když můžu využít ty lepší.

Přesadil jsem 5 svých největších téměř 30cm vysokých sazenic (2 Startky, 2 Bonsety a 1 Vitador) do větších květináčů se směsí vypáleného krtince a růstového substrátu Forestina tak 50/50 a zanechal je na východním okně pouze v červenomodrém světle. Mrňousům pak přisvěcuji na západním okně čistě denní bílou (6 500°K). Protože jsou to ta, která mají mít brzké plody, uvažuji o přihnojení 3 z nich vápníkem a dusíkem v Kristalonu, abych viděl rozdíly.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika