Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Letošní roubované okurky již začínají ve sklenících plodit, takže je čas na sepsání několika postřehů, které by se mohly ev. hodit někomu pro příští roky.

Na jednom širokém parapetu v obýváku jsem vypěstovala asi padesát sazenic okurek. Roubuji v několika dávkách asi po deseti, více naráz by mne ani nebavilo, ani by se mi nevešlo na parapet. V metodách roubování vede jazýčková. Letos jsem neměla 100% úspěšnost, asi tři rostliny se mi rozpojily po odvázání, u jedné uhnila podnož a jedna se mi ulomila v ruce při odřezávání kořene okurky. Opět jsem zkusila metodu do vrcholu tykve čerstvě vyklíčenou okurku po navrtání párátkem. U této metody rostliny musí být pod kbelíkem i 14 dní a ze šesti rostlin se mi chytly dvě. Příště již nebrat, jde o slepou cestu roubování, alespoň u mne. Více rostlin než v předešlých letech jsem roubovala metodou do rozštěpu při přibližně stejné síle podnože a roubu. Touto metodou jsem opravovala neujaté rozpojené rostliny, dále jsem jí klonovala z jednoho semínka okurky až tři rostliny. V případě primárního užití metody do rozštěpu by to chtělo vysít okurky tak o 14 dní dříve než tykve. Tykev není nutno přesazovat, nepoškodí se kořeny, je trochu náročnější na ovazování, ale jak se roub chytne, je vyhráno.

K termínu výsevu okurek: Sama vysévám první várku 1.3. a potom postupně až do 25. dubna. Hlavně z důvodu nedostatku místa. Ideální termín je od 15.3. do 15.4. podle toho,  jak kdo má teplý skleník a kdy si může dovolit okurky vysadit. Nedoporučuji naroubované okurky ponechávat déle než 10 dní po odstranění kořene okurky v malém kelímku, kořeny v něm trpí a rostlina žloutne. Při přesazení do většího kelímku lze dobu na parapetu o dalších deset dní prodloužit, ale déle opravdu ne. Parapetem zmořené sazenice potom po přesazení dlouho "sedí", nerostou a často je předeženou i sazenice o měsíc mladší.  J.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika