Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Taky přispěju se svou troškou: moje zahrada je výše položená a v chladnějším klimatu, takže na záhoncích se mi dýně nechtěly dařit - loni jsem na to vyzrála vysokými záhony a úroda byla obrovská - dýně se plazily i po stromech, pnuly se dětem po houpačce - ještě jsme nestačili sníst ani půlku. Dýně se skladují v suchu, zvlášť chladno mít nemusí - ideální je třeba na polici v chodbě, ale klidně je můžete zasunout do papírové krabice pod postel - pak vydrží až do příští úrody i déle. Hokkaido je podle mě nejlepší na vaření (má hutnou dužinu a výraznou chuť), naproti tomu na marmeládu a kompoty se mi lépe osvědčila dýně velkoplodá, která je jemnější (ta ale tak dlouho nevydrží).

Náš oblíbený recept na dýňovou polévku: na oleji krátce osmahneme cibuli nakrájenou na čtvrtky (to krájení nahrubo je důležité - polévka je pak sladší), jednu napůl překrojenou mrkev a jednu petržel (nebo kousek celeru), pak se přidají kusy dýně (Hokkaido se loupat nemusí, jen se vyndají semena), párkrát zamícháme a přelijeme horkou vodou. Vaří se asi 10 min, pak se polévka rozmixuje a podává se se sýrovou vložkou vytvořenou z měkkého bílého sýra (Čerstvý sýr, měkčí balkán ap), pár lžiček bílého jogurtu a pokrájené pažitky. Skvělá rychlovka.
A ještě dýňové šátečky: těsto: 2 hrnky hladké mouky (celozrnné, ale nemusí být), 1/2 hrnku oleje, 3 lžíce octa, hrnek dolít teplou vodou - uhňoucat a nechat stát, než se připraví náplň: najemno nastrouhaná dýně, brynza, pár stroužků česneku, příp. sůl - poměry si každý určí dle chuti, vytvořit šátečky (štrůdl), péci v naplno rozpálené troubě dozlatova - jíst čerstvé, nejlépe ještě teplé, druhý den už tohle těsto není chuťově valné, ale můžete použít i těsto listové

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika