Selektivní herbicidy

host - 84.188 (?)
1.5.2008 14:27

Agrofit Kombi je Starane + Lontrel, svízel přítulu pohubí spolehlivě. Ještě cílenější přímo na svízel by byl samotný Starane 250.

Na štětec a Roundup zapomeňte - při rozloze, kterou potřebujete řešit, by to byl postup vhodný leda pro důchodce, který nemá nic jiného na práci...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 225.19 (?), 29.4.2008 10:53, zobrazeno: 27577x

Dobrý den,

rád bych se zeptal jak je to se selektivními herbicidy proti dvouděložním plevelům (Bofix, Starane,...). Zničí vše kromě trávy nebo opravdu jen ty plevele. Jde mi o to, zda je vůbec možné nějak bezpečně ošetřit nově založený trávník v sadu, kde jsou již vysazené ovocné stromy a keře. I když budu stříkat při zemi, v bezvětří apod, mám strach že zasáhnu něco co nechci. Hehodlám mít žádný exkluzívní trávník, ale přeci jen na hodně místech pýr a pampelišky převažují nad trávou a protože se jedna o plochu asi 1000m2 rád bych si trochu usnadnil práci oproti ručnímu vytrhávaní případně potíraní plevelů Roundupem.

Předem díky za fundované odpovědi.

Miloš

host - 84.188 (?), 29.4.2008 11:24

Bofix může zahubit i např. malé řízky dřevin, pravděpodobně díky tomu, že obsahuje i MCPA (to mám z letošní vlastní zkušenosti, kdy jsem byl líný řízky zakrýt a jedna jejich skupinka to odnesla :) MCPA způsobuje kroucení listů.

Pod jabloněmi ale používám selektivní herbicidy už 2. rokem a pokud skutečně nedojde k jejich postříkání, není se čeho obávat, mám to vyzkoušené a na selektivní herbicidy v této situaci nedám dopustit.

host - 204.34 (?), 29.4.2008 12:44

Pokud Vás trápí pýr v trávníku v sadu, nezbude Vám nic jiného, než: - možnosti:

1. se s ním smířit

2. štětečkem s roundupem potírat jednotlivé listy pýru

3. založit úplně nový trávník: tedy (opět) roundupem vše vyhubit, zpracovat půdu a vysít nové travní semeno.

Myslím, že neexistuje selektivní herbicid, který v trávníku vyhubí pýr.

Josef.

host - 76.122 (?), 29.4.2008 16:43

Počkat, čemu říkáte pýr? Já myslel že to je druh trávy.

host - 204.34 (?), 29.4.2008 17:51

Jestli je to reakce na mou odpověď (Josef): samozřejmě, že mám na mysli trávu (tedy lipnicovitou rostlinu) pýr plazivý - dříve bylo uváděné jméno Agropyron (nebo Agropyrum) repens, ale botanici nám ho zase přejmenovali.

Někdo ho v trávníku nemusí - je to opravdu odlišná tráva od běžných trávníkových druhů a odrůd, která kromě toho, že se svými podzemními oddenky (proto "plazivý") rozšiřuje do sousedících výsadeb, ale také má o něco širší listy a výše posazené, než šlechtěné trávníkové trávy - a to někomu nesedí do oka.

Když už tady ta otázka, resp. pochybnost o správném určení plevelné rostliny padla - nemá původní tazatel na mysli bršlici kozí nohu (zvanou i husí packa, kerhat apod.), která se také rozšiřuje oddenky; ta je na rozdíl od trav dvouděložná a tedy tzv. "širokolistá" a selektivní herbicidy by ji měly celkem dobře hubit.

Josef.

host - 84.188 (?), 29.4.2008 17:58

Hubí, ale je to na delší lokte než např. u pampelišek, kopřiv a šťovíku. Nedá se čekat, že by po jedné aplikaci bršlice zcela zmizela.

Celkem se mi ale zatím zdá, že ji selektivní herbicidy hubí spolehlivěji než glyfosfáty (Roundup atp.).

host - 225.19 (?), 30.4.2008 9:53

Děkuji všem za odpovědi. Po jejich přečtení jsem pojal silnou pochybnost, zda jsem použil název pýr pro tu správnou rostlinu a po poradě s kamarádem vyhledávačem (kdybych to udělal dřív, mohl jsem si ušetřit ostudu) jsem zjistil, že nikoliv a měl jsem na mysli svízel přítulu. Mám jich tam opravdu hodně, pomůže Agrofit Kombi, příp sekání, nebo musím vzít štětec a roundup?

host - 204.34 (?), 30.4.2008 11:02

Svízel přítula je jednoletý plevel každoročně rostoucí ze semínek a má tedy rád volnou půdu; v zapojeném trávníku se dlouhodobě neudrží. Pokud chcete chemii, Vámi udávaný Agrofit kombi by na něj snad měl zabírat - ovšem jen na již vyklíčené jedince. Roundupu je na něj škoda (navíc s opatrným natíráním štětečkem???)

Možná je tento svízel vhodnější (podle velikosti plochy) likvidovat ručně - mechanicky - sečením, vyhrabováním a vytrháváním.

Sečený trávník naopak vyhovuje pampeliškám: kde jsem nechal trávu růst bez sekání (taková "rezervace" na zahradě), tam vymizela.

Josef

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 30.4.2008 11:39

Taky bych řekl, že svízel, zlikvidujete v trávníku sečením. U nás taky sem tam roste, ale jen tam, kde nezajede sekačka, někde u plotu nebo v nějakých kytkách.

Taky jsem vypozoroval, že když někde nechám růst vysokou trávu, tak to spolehlivě zlikviduje pampelišky i sedmikrásky. Když se pak tráva další rok seká, pampelišky už tam nestačí vyrůst a kvést a kvetou tam zase až další rok. Sedmikráskám pak návrat trvá ještě dýl.  Takže kdyby se kombinovala nějaká plocha tak, že by se jeden rok sekala a jeden rok ne, tak tam nebudete mít sedmikrásky ani pampelišky. Má to samozřejmě i nevýhody, že tam zas rostou nějaké jiné plevele a změní se i druhová skladba trávy.

host - 84.188 (?), 1.5.2008 14:27

Agrofit Kombi je Starane + Lontrel, svízel přítulu pohubí spolehlivě. Ještě cílenější přímo na svízel by byl samotný Starane 250.

Na štětec a Roundup zapomeňte - při rozloze, kterou potřebujete řešit, by to byl postup vhodný leda pro důchodce, který nemá nic jiného na práci...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz