Hledam nekoho, kdo se vyzna v pestovani palem
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Soferisko - (12) - 101.183 (?), 26.9.2014 18:16
My jsme na jihu Ontario. Par metru od Niagar. Je to silne vinarska oblast a zimy jsou tady drobet mirnejsi, nez v Cesku. V lete je tady ale dost vlhko a teplo.
Vzdy, kdyz dorazim z jihu, vrham se do zahrad.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 26.9.2014 18:22
Cykas není ságová palma. Cykas je nahosemenná rostlina blízce příbuzná jehličnanům. Plodem by měla být šištice.
Palmy jsou vývojově mladší krytosemenné, jednoděložné...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Soferisko - (12) - 101.183 (?), 26.9.2014 18:35
Tohle jsem z ty rostliny vydloubal. Je to velikosti zhruba vlasskeho orechu. Na Youtube jsem udelal pruzkum a nahazel do vody. Ktera plavala, sla do kose. Udajne neni oplodnena. Tohle na zaberu, je co zbylo.
Mam toho po zahrade docela dost a uz prestavam stihat. na ruznych zaberech, to je jen cast. V lete je to fajn ale na zimu vsecho pakovat do chalupy..
Ono, aby nedoslo k mylnemu dojmu. Ja temto vecem skoro vubec nerozumim. (rostliny z jihu). Vidim, popadnu, zasadim nebo presadim a dej se vule.. Nake stratifikace a podobny postupy pomerne neberu v uvahu. S podivem vsechno se vzdycky ujalo a pak uz jen resit, jak ty veci udrzet pri zivote a ve spravnych podminkach.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 101.183 (?), 27.9.2014 4:05
Jeste dotazy k tem, co se mi tak zdatne ujaly. Jeste jsou vsechny po zahrade ale uz prichazeji chladne noci. Mam je v bednach, prikryte sklenenyma tabulema. 1) Nemel bych je nechat odkryte, aby nocni rosa je drobatko zavlazila? V soucasnosti je parkrat v tydnu zaprasim vodou. 2) Kdy nejpozdeji by meli jit do chalupy, aby je nocni mrazik neposkodil? 3) jak casto, v kterou denni dobu zalevat a kolik by puda mela mit %vlhkosti? 4) Kdyz pak budou v zime uvnitr, jaka teplota by byla pro ne idealni. Nebo aspon takova, aby zimu nak prezily? 5) Stane se neco, kdyz nebudou v zime v dostatecnym svetle? Do obyvaku k oknu se mi vsechny nevejdou a asi pujdou do sklepni mistnosti, kde je jen male okno a svetla poskrovnu.
Predem dekuji..
|
|
 |
|
 |
 |
|
Soferisko - (12) - 101.183 (?), 27.9.2014 4:43
Omlouvam se. Cast odpovedi, na nake z dotazu, je v prispevku: Wimpi> 26.9.2014 17:18.
Nicmene. V me situaci ty podminky na prezimovani budou o trosku vic nepriznivejsi. Obavam se, jestli nebude toho tepla az prilis. Mistnost je totiz vytapena. Topeni se da sice zredukovat ale porad tam bude urcite minimalne 17 stupnu. Jednoduse. V tech podminkach, co bych jim nachystal by bylo pritmi a zhruba tech 17C. Je to jeste v norme??
|
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 200.122 (?), 27.9.2014 10:26
Zdenku, chápu vaši radost a nadšení, že se vám podařilo vypěstovat tolik krásných palmových semenáčků. Ale buďte zároveň pragmatický a odpovězte si na otázku, co s nimi dál? Dejme tomu, že se vám podaří je úspěšně přezimovat. Příští rok se z nich při náležité péči už stanou rostliny, které běžně vídáme v květinářstvích, připravené k prodeji. Ale co budete dělat pak? Jak je budete přezimovat následující zimy? Vždyť vás ty palmičky sežerou! Proto moje rada zní, pokud se nehodláte živit jejich prodejem, rozdejte je už teď a nechte si jich jen pár pro svou potěchu. A jim vytvořte co nejpříznivější podmínky k přezimování, pokud možno co nejvíce podobné přirozeným podmínkám jejich domoviny, které jsem se snažil nestínit v příspěvku výše. Pokud jste to jejich pěstování ale pojal na komorční bázi, začněte budovat skleník(y).
|
|
 |
|
 |
 |
|
Soferisko - (12) - 101.183 (?), 27.9.2014 15:02
Nojo. Co s nima dal, to uz me napadlo v momente, kdy se jich ujalo takove mnozstvi. Nekecam, necekal jsem to. Nake uz jsem rozdal ale porad jich mam jeste desive moc. Postavit na zahrade nakej vytapenej sklenik, by nebyl az takovy problem. Urcite me tyhle cinnosti bavi mnohem vic, nez kroutit volantem a byt porad nekde v lufte. Mozna se nad tim zamyslim. Za naky leta se odeberu do duchodu a kazda extra kacka se hodi, pravda. Na jaky urovni jsou dneska duchody, je vseobecne znamo. Kdyz se pak konicek muze stat zdrojem prijmu, takova situace nema chybu. A to jeste ted hrozi, ze se mi behem par dni vyklube jeste par jinejch odrud, co jsem vysadil. Zatim se mi ujaly dva druhy a bez nejmensich potizi.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Soferisko - (12) - 101.183 (?), 28.9.2014 7:26
To je fakt ale jelikoz soucasne naklady jsou nepatrne, tak nic neriskuju. Co mi prezije zimu a v pristi sezone povyroste, to zkusim pustit do sveta. Neco rozdat, neco i prodat. Co zrovna zkousim, jak se ujmou seminka, co jsem dotahnul nedavno. Pokud se ujmou, nemusim se vysatbou zabyvat vubec a jen poustet semena. Na Ebay by to nemusel byt problem. Ale to uz je ouplne jinej topic a na jine diskusni forum.. Porad je to jen konicek a pokud by se z toho mohl vyklubat zdroj, naky extra kacky na pivo, tak se tomu sprajcovat nebudu:-)) Zatim ale porad resim situaci, jak to stado sazenic zazimovat.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|