Trnkovy kvas - problem s kvasenim



host - 220.205 (?)
4.9.2012 18:52

Tedy především, naprosto zpochybňuji, že by nějaký kvas s vyjimkou TOP TASTE švestek měl 25 - 30% cukernatost. Tyto švestky vykazují skutečně mimořádný obsah cukru akorát, že se na zpracování na švestový destilát absolutně nehodí. Nicméně, do durancií, které vykazují 16% cukernatosti bych 10% vody určitě doporučil. V žádném případě však nečekejte, že dosáhnete refraktometricky 0 °Brixi, to je naprostý nesmysl. A to, že Vám naroste objem kvasu, TOTÉŽ! Stále totiž platí zakon o zachování hmoty. slosar-petr @seznam.cz 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 30.8.2012 11:10

O tom, je-li to možné nebo ne, se nechci přít. Odborník by mohl spočítat, kolik % cukru muselo být ve švestkách před začátkem kvašení,, já to neumím. Každopádně máte zhruba dvojnásobnou výtěžnost než je obvyklé.
   Těch 10% cukru, které zůstává v kvasu před destilací, se samozřejmě v líh nezmění, vyleje se spolu s výpalky.,. Toho mi přijde škoda. Lze předpokládat, že pokud byste připravoval kvas ze zralých Toptaste (uváděných 32% cukernatosti), durancií či zavadlých Domácích švestek z nejlepších poloh a v ideální zralosti, může být cukernatost kvasu tak vysoká, že veškerý cukr jednoduše neprokvasí. V takovém případě ovšem považuji přídavek medu a posypání cukrem za zcela zbytečné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 220.205 (?), 30.8.2012 15:55

Nezmýlil jste se? Získat z 200 l kvasu takové množství 50,5% destilátu mi připadá za hranicí snů, vynikající výsledek je, když ze 7 kg švestek získáte 1L 50%-ního destilátu. Přídavek medu je zbytečný, ovšem pokud neklesne zbytkový cukr pod 6 °Brixi (refraktometricky), přidal bych včas, dokud ještě kvasinky žijí alespoň 10% objemu vody. Platí to hlavně pro durancie, TOP-TASTE odrůda s mimořádně vysokým obsahem cukru je bohužel omyl pěstitelů, kteří ji chtěji na destilát. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 253.67 (?), 30.8.2012 20:11

Keď je ovocie moc sladké (napríklad tých 25-30% cukernatosti)  do kvasu na začiatku(alebo počas kvasenia) pridajte viac vody a vykvasí Vám to krásne na 0 a budete mať aj viac kvasu na pálenie

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.205 (?), 4.9.2012 18:52

Tedy především, naprosto zpochybňuji, že by nějaký kvas s vyjimkou TOP TASTE švestek měl 25 - 30% cukernatost. Tyto švestky vykazují skutečně mimořádný obsah cukru akorát, že se na zpracování na švestový destilát absolutně nehodí. Nicméně, do durancií, které vykazují 16% cukernatosti bych 10% vody určitě doporučil. V žádném případě však nečekejte, že dosáhnete refraktometricky 0 °Brixi, to je naprostý nesmysl. A to, že Vám naroste objem kvasu, TOTÉŽ! Stále totiž platí zakon o zachování hmoty. slosar-petr @seznam.cz 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jardo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 225.18 (?), 4.9.2012 21:48

Mať viac kvasu je výhoda jedine pre "trochárov" čo vo verejných páleniciach pália svoje kvasy a preto, že ich majú málo, musia sa dať spolu kvasy viacerých majiteľov. Podiel pri rozdeľovaní po vypálení sa niekde počíta tou Bulharskou konštantou podľa množstva kvasu. Takže ten, čo naleje polovicu vody sa nakoniec domáha za taký kvas aj náležitého podielu z vypáleného množstva. Na túto hlúposť som sa dal nahovoriť raz, a pritom som to nepotreboval, pretože ja som mal kvasu dosť na to, aby som pálil sám. Pri delení sa ten, čo som mu pomohol a evidentne sa dobre poznal s páleníkom, domáhal neadekvátneho poielu. Odvtedy už asi nikimu nepomôžem vtejto veci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan Fiala - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 95.245 (?), 15.9.2012 18:37

Ked idete merat s cukromerom musite vziat určite množstvo kvasu a zohriat ho na 20 C a potom merat.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 45.252 (?), 18.9.2012 19:24

Pánové... měřil jsem cukernatost švestek Stanley přesným optickým refraktometrem a přezrálé švestky této odrůdy měly rekordních až 27% Brix a průměrně 24-25% Brix... bohužel jich ale do kvasu bylo málo... tož tak

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 251.47 (?), 26.12.2012 21:29

Může to tak být. Dnes jsem došel z pálenice a napálil výbornou slivovicu z 500L kvasu 81L 51.5% slivovice. Kvas byl z Durancií a zbytkový cukr cca 11 °

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika